banner69

Otobüslere talep düşük tavan fiyat yüksek

banner113

Efe Tur, İzmit Seyahat, Öz Emniyet ve Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, 1 Haziran’da normalleşme süreciyle seferlerin de başladığını, ancak özellikle kısa mesafeli hatlarda tavan fiyatın yolcu için çok yüksek geldiğini ve talebin düşük kaldığını söyledi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 11.06.2020, 12:51 11.06.2020, 13:10 Taşıma Dünyası
Otobüslere talep düşük tavan fiyat yüksek
Efe Tur, İzmit Seyahat, Öz Emniyet ve Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, 1 Haziran’da normalleşme süreciyle seferlerin de başladığını, ancak özellikle kısa mesafeli hatlarda tavan fiyatın yolcu için çok yüksek geldiğini ve talebin düşük kaldığını söyledi. 

Levent Birant ile koronavirüs sürecinin başlangıcında röportaj gerçekleştirmiş ve süreci değerlendirmiştik. 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci ile sektördeki mevcut durumu tekrar konuşmak istedik. 1 Haziran ile şehirlerarasında seyahat kısıtlamasının tamamen kalkmasıyla birikmiş talebin hayata geçtiğini belirten Levent Birant, “Tarife yüzde 50 kapasiteye göre açıklandı, ancak çok yüksek. İnsanların bu rakamları ödeyerek seyahat etme imkanı yok. Biz zaten dar gelirli bir kesime ulaşım ihtiyacı sunuyoruz. İki katı fiyatla taşıma yapmak mümkün değil. Biz yüzde 50 taşıma şartının şehiriçinde olduğu gibi kaldırılmasını istiyoruz, bilet fiyatları da yarıya düşmeli ki hareketlilik olsun. Şurada yılın en önemli 3 ayı var. Çok daha fazla zaman kaybetmeden yüzde 50 şartını kaldırmak gerekiyor. Seferlerimizin yüzde 70’ini yapıyoruz. Şu an İstanbul-İzmit arasında 100 km’ye kadar 100 lira tavan fiyat tespit edildi. Biz bunu Harem için 45, İstanbul Otogarı için 60 TL açıkladık. Ama buna rağmen çok ciddi talep düşüklüğü var. Belki ilk adımda 3-4 saatlik mesafeli yolculuklarda yüzde 50 tamamen kalkmalı. Şu anda fiyatlar nedeniyle beklediğimiz hareketlilik yok. Şehirlerarasında normale dönüşü başlatmak gerektiğini düşünüyoruz. Ege hattında bir parça hareketlilik var. İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmit hatlarında kapasite yüzde 20’lerde veriler de bunu gösteriyor. Sektörün bu düzenlemeye çok ihtiyacı var” dedi. 

Evden çalışma uzayacak 

Personel servislerinde yüzde 50 kapasite şartının kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu ve personel servis tarafında hareketliliğin bir miktar başladığına dikkat çeken Levent Birant, “20 Mayıs itibariyle bazı işyerleri faaliyetlerine başladı ve servis tarafı biraz hareketlendi, 1 Haziran itibariyle daha da arttı. 15 Haziran itibariyle biraz daha artacak, ama hareketlilik eski düzeyine dönmeyecek. Çünkü bazı işyerleri, evden çalışma sistemini devam ettirme düşüncesindeler. Bu nedenle sektörden servis hizmetini alanların bir kısmı azaldı. Bazı işyerleri de vardiyalı sisteme geçti. Bir kısım personel işe gelirken, diğerleri evde çalışıyor. Daha sonra bu dönüşüm devam ediyor. Gürsel Tur olarak bizim 6 bin personel servisimizden şu anda yüzde 60 kadarı faaliyete başladı. Tam kapasiteye dönmek epey bir zaman alacak” dedi.

Okul araçlarında uygulanamaz

Okul servis araçlarıyla ilgili yüzde 50 taşıma şartı belirsizliğinin devam ettiğini de vurgulayan Levent Birant, “15 Ağustos itibariyle özel okulların telafi eğitimlerine başlayacağı belirtiliyor. Biz yüzde 50 taşıma şartının okul araçlarında da uygulanabileceğini düşünmüyoruz. Yetkililer 15 Ağustos öncesinde bir açıklama yapacaktır muhakkak. Bazı okullar telafi eğitimi yaparken bazıları yapmayacak. Servis ücretleri ile ilgili olarak, daha önce alınan ücretlere istinaden telafi eğitimi sürecinde ücretsiz hizmet verilecek. 

Mezun olan ve okuldan ayrılmak isteyen öğrencilere yönelik ödemeler yapılıyor. Devam edenlerle mahsuplaşma yoluna gidiliyor” dedi. ■ Erkan YILMAZ

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159