Otogar kararlarını üst kurul alsın

banner113

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, Türkiye genelinde, otogarların otobüsçünün ihtiyaçları ve görüşleri dikkate alınmadan yapıldığını söyledi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 16.11.2015, 15:43 16.11.2015, 15:52 Taşıma Dünyası
Otogar kararlarını üst kurul alsın
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, Türkiye genelinde, otogarların otobüsçünün ihtiyaçları ve görüşleri dikkate alınmadan yapıldığını söyledi. 
İlgin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda kurulacak bir komisyon ile otogarların yapımı, işletmesi ve giriş çıkış fiyatlarında, sektörün de görüşünün alınacağı ortak bir komisyonun kurulması gerektiğini belirtti: “4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Belediyeler Yasası’nda yapılacak bir değişiklikle terminallerin yer tespiti, işletmesi, işlettirilmesi, işletme kurallarının belirlenmesi, yazıhane adetleri, yazıhane fiyatları, taşıma fiyatları, otogar giriş çıkış fiyatlarının tümünü belirleyecek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın başkanlığında sektörün de yer alacağı zorunlu bir komisyonun kurulmasını istiyoruz” diye konuştu. 

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin ile otogarların giriş çıkış fiyatlarını ve Türkiye genelinde otogarların yapım ve işletmesinde belediyelerin tutumunu konuştuk. 

2009’dan beri uygulanıyor 

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, 2006-2007 yıllarında TOFED’in, o zamanki genel başkanlığını yapan Mustafa Yıldırım ile otobüslerin giriş çıkışları ve park ücretlerinin düzenlenmesi için Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ile görüştüklerini belirterek, “Talat Aydın ile yapılan görüşmelerde, otobüslerin giriş çıkışları ve park ücretlerinin düzenlenmesini talep etmiştik. Otobüsçülük yapıyorsan otogardan kalkmak zorundasın. Yönetmelik, D1 ve B1 şehirlerarası ve uluslararası tarifeli taşımalarda otogar kullanımını zorunlu tutuyor. O kadar karmaşık bir yapı vardı ki, İstanbul Otogarı, örneğin 50 lira iken Van 80 lira idi. Kamu kurumları olan belediyeler de özel sektör de işlettikleri terminallerde fiyatları diledikleri gibi belirliyorlar. Ulaştırma Bakanlığı’nda, o zaman, TOFED’e, ‘bir yöntem belirleyin’ dedi. Otogar fiyatlarını belirlenecek yöntem konusunda, kendi içimizde aylarca tartıştık, ancak uzlaşma sağlanamadı. Biz TOFED olarak; illerin büyüklüğü-küçüklüğü, o otogarın kullanıldığı yer, otogar işletmesinin harcadığı para ile güvenlik benzeri şeylerin belirleyiciliğini ifade ettik. Bakanlığın, Türkiye genelinde uygulanan bütün fiyatları kontrol altına almasını ve bu fiyatları sabitlemesini önerdik. Bunun sonucunda, 2009 yılından itibaren otogar tavan ücreti yayınlanıyor” dedi. 

Otobüsçü ‘fazla’, işletmeci ‘az’ diyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2009 yılından beri yürürlükte olan, otogar fiyat tarifesinin rutin bir düzenleme olduğunu kaydeden İlgin, “Bir kısım Doğu ve Güneydoğu firmalarının bazı otogarlardaki giriş çıkış ücretlerindeki fazlalıktan dolayı Ulaştırma Bakanlığına talepleri olmuştu, o dikkate alınmışsa düzenleme yapılmış olabilir. Ama rutin bir şeydir bu. Her sene yapılır. Üstelik 2014 yılında 75 lira olan otogar çıkış ücreti, 2015 yılında 80 lira olmuş. 14 lira olan bir saatin üzerindeki park ücreti, 16 lira olmuş. 12 saate kadar saat başı park ücretleri de 2 liradan 3 liraya çıkarılmış. Bu fiyatları otobüsçüye sorarsan fazla, terminal işletmecilerine sorarsan az. Örneğin, Melih Gökçek’e git sor, az bulur” diye konuştu.

Bu otogarları otobüsçü için yapıyorsun!

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun yanı sıra belediyelere de otogar yapımı, yer tespiti, işletmesi, işlettirilmesi konusunda yetki verildiğinin altını çizen İlgin, Türkiye genelinde otogarlar yapılırken sektörün de içinde yer aldığı ortak bir komisyon ile hareket edilmesi gerektiğini vurguladı: “Yalova, Diyarbakır, Mersin otogarları belediyeler tarafından sektörün görüşü alınmadan yapıldı. Yalova Otogarı yapılırken, Belediye Başkanı ile TOFED olarak görüşmüştük. Otogarın şehre uzak olduğunu söylemiştik, ancak bizi dinlemediler. Terminaller otobüsçü için yapılıyor. Yalova Belediye Başkanı’na söyledim, ‘bize gömlek giydiriyorsun, ama bu bize uyuyor mu uymuyor mu, bir prova yapalım. 13 metre yükseklikte otogar; kışın ısıtılamıyor, yazın soğutulamıyor. Diyarbakır Otogarı da öyle. Otogar bitene kadar 3 belediye başkanı eskitti. Sonuçta Diyarbakır’da 6 firma var, 52 yazıhanelik otogar yapıldı. Şu anda aradan 10 sene geçmesine rağmen, 24’ü dolu, 28’i boş. Üstelik bazı Diyarbakır firmaları 6-7 yazıhane kullandıkları halde 28 yazıhane boş. 28 boş yazıhanenin temizliği, güvenlik gideri dolu yazıhaneler tarafından ödeniyor. Mersin Belediyesi, otogarı, 15-19 milyon TL gibi bir rakama mal etti. Daha sonra öyle bir politika izledi ki, esnafı haksız ve yıkıcı bir rekabetin içine çekti. Otogarı işletmekten bile vazgeçti. 15-16 milyona mal ettiği otogarı yıllık 20 milyon TL’ye ihaleye verdi. Bu otogarları otobüsçü için yapıyorsun” dedi.

İlgin’den komisyon önerisi 

İlgin, hem Belediyeler Yasası’nda hem de 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nda da değişiklik önerdiklerini belirterek, “Taşıma Kanunu ve Belediyeler Yasası’nda yapılacak bir değişiklikle terminallerin yer tespiti, işletmesi, işlettirilmesi, işletme kurallarının belirlenmesi, yazıhane adetleri, yazıhane fiyatları, taşıma fiyatları, otogar giriş çıkış fiyatlarının tümünü belirleyecek, zorunlu bir komisyonun kurulmasını istiyoruz. Bu sağlandığı takdirde sektör bir zafer kazanmış olur. Otogarlar, şehirlerarası yolcu taşımacılığının olmazsa olmaz unsurlarıdır. Yolcuları da şoförü de kaptanı da otobüsçüyü de ilgilendiren bir konudur. Bu otogarı kim işletecek, nasıl işletilecek, kaça işletilecek, yazıhaneler kim tarafından kullanılacak? İşletme esasları ne olmalıdır? Otogarın yönetmeliği ne şekilde olmalıdır? Bunları belirlemek üzere Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı başkanlığında, Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi, Ticaret Odaları, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacıları Meclisi ve en çok üyeye sahip otobüsçü örgütü temsilcilerinden oluşan bir komisyon; yer tespitini de yapsın; kimin yapacağına ve nasıl işletileceğine karar versin. Söz konusu otogar yerlerinin belirlenmesi ve işletmeciliği konularında ortak hareket edebilecek bir oluşumun hem Belediyeler Kanununa hem 4925 sayılı Taşıma Kanunu’na alınması gerekir” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159