banner69

Telif hakları sektörü vurmasın

banner113

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Taslağına yönelik mesleki örgütlerden istediği görüşlere verilen süre 5 Haziran’da sona eriyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 05.06.2017, 10:34 05.06.2017, 10:44 Taşıma Dünyası
Telif hakları sektörü vurmasın

Yolcu taşımacıları Telif Haklarının getireceği maliyetlerin endişesini taşıyor 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Taslağına yönelik mesleki örgütlerden istediği görüşlere verilen süre 5 Haziran’da sona eriyor.  

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, telif hakları konusunun bir oldubittiye getirilmesinin çok büyük sorunlar doğuracağını belirterek, “Yolcu taşımacılarının kapsam dışında tutulmasını talep ediyoruz. Görüşlerimizi iletmek için de iki ay bir süre uzatımı konusunda talebimiz bulunuyor” dedi. 

Yolcu taşımacıları, telif haklarının getireceği maliyet artışlarına çözüm bulmak için sık sık bir araya geliyor. En son toplantı 31 Mayıs 2017 tarihinde İTO’da yapıldı. TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Bakanlık, İTO ve sanatçı meslek örgütlerinin temsilcisi ile sorunu masaya yatırdı. 

5 Haziran son tarih olmasın 

Yıldırım, Bakanlığın tasarıya yönelik verdiği sürenin 5 Haziran’da dolacağını belirterek, “İki ay süre istedik. Bu talebimiz TOBB ve İTO aracılığı ile Bakanlığa iletildi. Biz telif haklarının bir oldubittiye getirilmesinin karşısında olacağız. Telif haklarına yönelik, bizden habersiz 8 çalıştay yapıldı. Ama biz görüşlerimizi sunma imkanı bulamadık. Sayın Bakan Nabi Avcı ile yüz yüze gelerek taleplerimizi iletmek istiyoruz. Bu süre uzatımının yapılacağına da inanıyoruz ” dedi. 

Bir otobüsten 1270 TL 

Bir otobüsten 1270 TL gibi çok yüksek ücret talep edildiğine değinen Yıldırım, “Biz öncelikle telif kapsamında yer almamamız gerektiğine inanıyoruz. Otobüs içindeki radyo ve tv yayını için herhangi bir telif ödemeyi kabul etmiyoruz. Sanatçı meslek birlikleri, bunu radyo ve televizyonlardan alsınlar. Eğer makul bir ücret belirlenir bir bandrol karşılığında 50-100 TL gibi bir ücret olursa bunu ödemeye hazırız. Bunun dışında hiçbir tarifeyi kabul etmek istemiyoruz” dedi. 

Radyo ve televizyonları kapatırız

Yıldırım, tasarı aynen hayata geçer ve otobüsçülere ağır yükler getirilirse otobüs içindeki radyo ve televizyonların yayınına son vermek için çalışma yürüteceklerini söyledi:  “İnsanların haber alma hakkını engellemeye kimsenin hakkı yok.  “Bize radyo ve televizyonları kapattırmak zorunda bırakmayın, ekranları karartmayın, haber alma hakkını engellemeyin.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159