banner69

Tokat Seyahat: 2018 hizmette kalite yılı

banner113

Tokat Seyahat Genel Koordinatörü Hakan Sarıcanoğlu: Yüzde 20 büyüdük, 545 bin yolcu taşıdık. 2018'i hizmette kalite yılı ilan ettik.

banner114
ŞEHİRLERARASI 29.01.2018, 11:21 29.01.2018, 11:41 Taşıma Dünyası
Tokat Seyahat: 2018 hizmette kalite yılı
2016 yılında 36 araçlık tamamı özmal Mercedes-Benz marka otobüslerden oluşan filo ile 420 bin civarında yolcu taşıyan Tokat Seyahat, 2017’de bunu 545 bin seviyesine taşımayı başardı. 2018 yılı için hedeflerinin 650 bin civarında yolcu taşımak olduğunu belirten Genel Koordinatör Hakan Sarıcanoğlu, sektörde yaşanan bütün zorluklara rağmen yolcu sayısında büyüme elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

1985 yılında şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında hizmet vermeye başlayan Tokat Seyahat, sektörde 32 yılını geride bırakırken hedeflerini büyütmeye devam ediyor. Genel Koordinatör Hakan Sarıcanoğlu ile 17 Ocak’ta Mercedes-Benz Türk’ün Yeni Tourismo otobüs lansmanında bir araya gelerek 2017 yılının değerlendirmesini, 2018’i ve Tokat Seyahat’in hedeflerini ve çalışmalarını konuştuk. 

İşini iyi yapanlar kalacak 
2018’i hizmette kalite yılı olarak ilan ettiklerini, işini en iyi yapanların ayakta kalma döneminin başladığına dikkat çeken Hakan Sarıcanoğlu, “Bu anlayış ile eğitim seferberliği başlattık ve bu yılın ilk eğitimini gerçekleştirdik. İlk etapta 90 araç kaptanı, 40 araçiçi servis görevlisi ve çekirdek kadro ile 15 dış acente eğitim aldı. Katılımcılar müşteri memnuniyeti, ekip ruhu, güvenli sürüş, ilk yardım, problem çözme teknikleri, sağlıklı beslenme başlıkları altında eğitimler aldılar. Ayrıca kaptanlara özel dijital takoğraf eğitimi de verildi. Bu eğitimleri yılda iki kez düzenliyoruz. Sezon öncesinde de 60 acente ve 200’e yakın bilet satış noktası, sağlık görevlileri ve iş güvenliği birimi de eğitim süreçlerine katılacak” dedi.

2018 hedefi 
2017 yılının yolcu verimliliği açısından iyi bir yıl olduğunu belirten Hakan Sarıcanoğlu, “2016’da 420 bin yolcu taşıdık. 2017’de bütün zorluklara rağmen yüzde 20 civarında büyüme elde etmeyi başardık. 2018 yılına yönelik bir değerlendirme yapmak, yaşanan süreçleri de gördüğümüzde çok zor ama yine de Tokat Seyahat olarak 2017’nin üzerinde bir büyüme elde etmeyi ve 650 bin civarında bir yolcu taşımayı hedefliyoruz. Yaz sezonunun uzun olması, Ramazan ayının sezona etkisinin artık kalmaması ile eğer çok büyük bir olumsuzluk olmazsa toplam seyahat süreçlerinde artış bekliyoruz” dedi. 

Hizmet ağı büyüyor 
Yeni hatlarda hizmet ağını genişletmeye devam ettiklerini de belirten Sarıcanoğlu, “Sivas, Kayseri, Niğde, Adana, Ceyhan, İskenderun ve Hatay seferlerimizle hizmet ağımız büyümeye devam ediyor. Yaz sezonu öncesinde yeni hat planlarımız da var. Ayrıca İstanbul’da yolcularımıza daha iyi hizmet verebilmek adına Dudullu’daki noktamızı Sultanbeyli’ye taşıdık” dedi.  

Kârlılık aynı oranda değil 
Sektörde yaşanan en büyük sorunun maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtamamak olduğunu belirten Hakan Sarıcanoğlu, “Amortisman yükü uçak ve hızlı trenin sektörümüze getirdiği olumsuzlukların da önüne geçti. Yolcu sayısının oranı ile karlılık aynı seviyede değil maalesef. Maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtamıyoruz. Havayolu taşımacıları koltuk diz mesafesi genişliğine göre bilet ücretlerinde farklılığa giderken, biz sunduğumuz hiçbir konfora yönelik ücret tarifesi oluşturamıyoruz. Sektör buna bir çözüm bulabilirse karlılığı da yolcu sayısı ile birlikte artacaktır” dedi.

Rekabeti büyütür  
Yeni Yönetmelikte 1 özmala 3 kiralık düzenlemesini de değerlendiren Sarıcanoğlu, “Bizim tercihimiz uzun süredir özmal otobüslerle çalışma yönünde. Kalite standartını bir seviyede sağlama zorunluluğu bu anlayışın en önemli nedeni. Bir özmala 3 kiralık düzenlemesi büyük filo sahibi firmalara yeni hat açmada belirli imkanlar sağlayabilir. Bu firmalar yeni hatlarla rekabeti büyütebilirler. Ancak büyük firmaların yeni hat açılımları da onlara bekledikleri yolcu talebini getirmeyebiliyor. Yolcular, ilk anda yeni firmaya farklı bir beklenti ile de gitse de daha sonra bölge firmalarının da aynı kalitede olduğunu görüp dönüyor. Anadolu firmaları da eğitime yatırım yapıyor. Bir yolcunun tekrar sizden bilet alabilmesi ancak personelinizin onunla kurduğu iletişimle mümkün. Artık peron arabası, yüksek araba, çok yakışıklı araba denmiyor. Araç 2+1 mi 2+2 mi deniliyor. Aracın yanı sıra personeline yatırım yapmayan yolcu sayısını arttıramaz. Artık verilerle çalışıyoruz. Otobüsün içine bakıp 30-40 yolcu var demiyoruz. Eskişehir yolunda 1680 yolcu taşımışız, 1800 yolcu getirmişiz. Aradaki 120 kişi nerede. Ölçemediğiniz işi bilmiyorsunuz, bilmediğiniz işi de ölçemiyorsunuz. İşimizi artık profesyonel yapmak zorundayız. Matematiksel sonuçlar bizi doğru sonuçlara götürür” dedi. 

Kamera ve denetim sistemi 
Yönetmelikteki diğer düzenlemelerle ilgili de bilgi veren Sarıcanoğlu, “Araç içi ve dışı kayıt zorunluluğu ile ilgili araştırmalarımızı yapıyoruz. Yolcuyu kamera ile izlemenin hukuki tarafına da bakıyoruz. Kokpit dediğimiz ön taraf ile bagaj kısmını kamera ile izlemek doğru olabilir, bunu araştıracağız. Ön kısma muhakkak kamera taktıracağız. U-ETDS denetim ve takip sistemine yönelik 10 aydır çalışmalar yürütüyoruz. Kaptanlarımızın verimliliklerini ve yedikleri cezaları veriler ışığında izliyoruz. Çalışma saatlerine dikkat ediyoruz. Uçak kaptanları gibi araç sürüş sürelerini ve hatasızlıklarını veriler halinde ortaya çıkarıyoruz. Karlılığın düştüğü bu ortamda, cezaların bize yüklediği maliyeti de düşürmek istiyoruz. İyi kaptan bulma sorunu henüz yaşamadık ama önümüzdeki süreçte bu sorunun büyüyeceğini düşünüyoruz” dedi.    

Komana Tur 
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanı dışında A Grubu Seyahat Acentesi ile uçak bileti, tatil paketi turları düzenlediklerini belirten Hakan Sarıcanoğlu, “D2 belgesi ile turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyoruz. Burada da müşterilerimize en iyi hizmeti sunma gayreti içerisindeyiz” dedi. ■




Yeni Tourismo hayırlı olsun 
Filolarının tamamının Mercedes-Benz araçlardan oluştuğuna dikkat çeken Tokat Seyahat Genel Koordinatörü Hakan Sarıcanoğlu, “Mercedes ile firmamızın hizmet kalite anlayışı birbirine çok uyumlu. Mercedes-Benz Türk’ün pazara sunduğu yeni Tourismo’yu inceleme fırsatı bulduk. Yeni Tourismo seyahat süreçlerine güvenlik ve konfor düzeyi ile çok büyük katkı sağlayacak. Yeni Tourismo sektörümüze hayırlı, uğurlu olsun. Yatırıma yönelik planlamalarımız oluştuğunda Mercedes-Benz Türk yönetimi ile bir araya gelmeyi düşünüyoruz” dedi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159