Türkiye’nin örnek otogarı

banner113

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörüne hizmet veren otogarlar arasında birisi öyle öne çıkıyor ki, yıllardır Türkiye’nin örnek otogarı olarak anılıyor. Öyle bir otogar ki, hem yolcu memnun, hem otobüsçü, hem de belediye...

banner114
ŞEHİRLERARASI 01.06.2016, 10:54 02.06.2016, 10:46 Taşıma Dünyası
Türkiye’nin örnek otogarı
Türkiye’nin örnek otogarını işleten Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş (AFTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya ile Comvex Fuarı’nda görüşme fırsatı elde ettik. Çok keyifli geçen söyleşide, Afyonkarahisar Otogarı’nın neden örnek olduğunu öğrendik.  8 yıldır hiçbir sorun yaşanmayan Afyonkarahisar Otogarı’ndaki başarının sırrı Kadir Altınkaya’nın sözleriyle aktarıyoruz.

Yolcuya havalimanı gibi hizmet
Önce yolcuya sorduk:“Nasıl bir otogar istiyorsunuz?” Yolcunun isteklerini önemsedik. Biliyoruz ki, para kazanmanın sırrı da iyi hizmetten geçiyor. Bizim günlük 3-4 bin gidenimiz, 3-4 bin gelenimiz var. 400 ila 500 civarında otobüs hareketliliğimiz var. İnsanların,‘yahu, havalimanı gibi bir yer olmuş’ dedikleri bir yer yaptık. 

İyinin adresi otogar 
Otogarımızda 18 yazıhane vardı, birleşmelerden dolayı 14’e düştü. Biz otogarı sadece inme-binme yeri olarak düşünmüyoruz. Bunun ötesinde otogarımız adeta bir yaşam merkezi işlevi görüyor. Şu anda Afyon’da,‘iyi bir yemek yiyelim, iyi bir lokum alalım’ diye soranlara ‘otogara git’ diyorlar. Bu, iyi bir referans, öyle değil mi? 
Belediye bize teşekkür ediyor 
Siz insanlara iyi bir hizmet sunarsanız, o muhakkak takdir ediliyor. Dolayısıyla işimiz kolaylaşıyor. Belediyeye sık sık teşekkür gidiyor. Onlar da bize teşekkür ediyorlar. Belediye Başkanı her ay, ‘Bu ay gene çok teşekkürümüz var otogarla ilgili’ diyor. Onu da yapmaya çalışıyoruz. 

Ortaklar söz verdi: Hile yapmayacağız
Tüm ortaklar birbirimize söz verdik: Hile yapmayacağız, birbirimize de, vatandaşa da. Bu şekilde sekiz yılı tamamladık. Hiç sorun olmadı. Otogarı, anonim şirket olarak işletiyoruz; berberi, çay ocakçısı, acentesi, şekercisi dahil, 39 ortağız. Herkes farklı farklı hisselere sahip, ama hisse dağılımımız bozulmadı. Biraz da maharetimiz orada. Biz yola çıkarken, ‘bu kadar hisseye sahipsin, daha fazlasını isteme’ dedik. Yola çıktıktan sonra iş kârlı ise, daha fazlasını isteyen çoğalınca, sıkıntı başlıyor, karmaşa doğuyor. 

Ücretsiz servis hizmeti otogardan 
Tüm firmaların yolcularına ortak servis hizmeti veriyoruz. 8 servis aracımız 24 saat mekik servis yapıyor. Hizmetten faydalanan firmalardan bir bedel talep etmiyoruz. Bunun maliyetini kapı çıkış gelirleri ile karşılıyoruz. Bizim kuruluş anlayışımız bu.

Ücretler 
Otogardan hizmet alan otobüslerden aldığımız kapı çıkış ücreti 20 TL. Kalkış-varış veya transit geçiş farkı yok. Otogarda kaldığı süreyi dikkate almıyoruz. Otobüsçülerin otogarda mola vermeyi tercih ettiği ilk otogarız. 100’e yakın otobüs mola veriyor.
Firmalar servis hizmeti vermediği için abonman ücreti veya herhangi bir bedel söz konusu değil. Keza yolcu getiren veya götüren özel otomobillerden de ücret talep etmiyoruz. Bu sadece 25 dakika için değil daha uzun süreler için de geçerli. Her yönüyle otogarın cazibesini artırmaya çalışıyoruz. Otobüsçü kapı çıkışlarından da her şeyden mutlu. 

Kazancımızda öncelik hizmet
Mülkiyeti kendimize ait. Türkiye’nin ilk özel otogarıyız. Otogardan kazandığımızı nasıl cebe atarız, anlayışında değiliz. Kazancımızı önce hizmet için harcıyoruz. Bundan artan ortakların payı oluyor. Asla “Tekel konumundayız, hizmet alanlar ne istesek vermek zorunda” anlayışımız yok. 

Bu işin sırrı 
Afyon’un sırrını bazı sektör mensupları ve terminal işletmecileri hala anlayamadılar. Ortaklarla her ay, hesap kitap açık toplantı yapıyoruz. Yani şeffaf, sürdürülebilir, denetlenebilir ve hesap verilebilir bir yapıya sahibiz. Bütün sırrımız orada. Ben sosyoloji okudum, okuduğum teorileri uyguladım, çok işimize yaradı.

AFYONKARAHİSAR OTOGARI 
29 Ekim 2008 tarihinde açılan, 39 esnafın topladığı 5 milyon TL. lik sermaye üzerine 7,5 milyon TL banka kredisiyle 42 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan otogarın arsa alımı ile maliyeti 18-19 milyon TL’yi bulur.  Mevcut otogar da 14 acente ve 19 satış - hizmet birimleri var. ■ 


Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş (AFTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya









Şehirlerarası otobüs terminali yapmak düşüncesiyle oluşturulan Yeni Afyonkarahisar şehirlerarası ve İlçe terminali projesi, geniş yolcu dolaşım ve bekleme rezerv alanları ile her türlü ihtiyaca cevap verebiliyor. 








Yolculara satışı yapılan çoğu ürün otogarda üretiliyor. Yüzde 100 manda kaymaklı lokum, kaymaklı şeker, pişmaniye, döner / hızlı yiyecek ve yöresel yemek üretimi yapılıyor.


Şehiriçi yolcu servis hizmetini Otogar şirketi Aftaş AŞ ücretsiz veriyor.


Otogara girişte güvenlik noktasından geçiliyor.



Yorumlar (1)
Celalettin Dere 4 yıl önce
Gerçekten gelen ve giden yolcunun rahat ettiği örnek bir otogar. Yapılan hizmetler için teşekkürler.
banner117
15
açık
banner159