Van’a yakışır yeni bir otogar istiyoruz

banner113

Vanlı otobüsçüler, ^Binamız kullanıma elverişli değil. Burada 8 firma var. Yolcular geldiği zaman Van Otogarı bu muydu diyorlar. Bu bir haksızlıktır. Bu son yapılan bina inşa edildikten sonra yeni bir otogar yapacağız dediler, ama hiçbir söz yerine getirilmedi. Yetkililerden büyükşehre yakışır bir otogar istiyoruz” diyorlar.

banner114
ŞEHİRLERARASI 26.12.2019, 09:57 26.12.2019, 10:05 Taşıma Dünyası
Van’a yakışır yeni bir otogar istiyoruz
Haber Şehrivan Gazetesi Ömer Aykaç, Şehrivan Özel, Ömer Faruk Toktaş, Erdal Erbaş 

2011 depreminden bu yana kentin yeni bir otogar beklentisi sürerken Van Büyükşehir Belediyesi’nin 12 Aralık 2019 tarihinde “Şehirler Arası Otobüs Terminali Bakım Onarım İşi İhalesi” ile otogar için tadilat kararı alması ‘otogar’ tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Depremden sonra uzun süre konteynerlerde hizmet veren daha sonra da 2014’te tadilattan geçirilip aynı yerinde devam eden otogar için Van halkı kenti yakışır bir otogarın şart olduğunu, mevcut yerinde tadilat ve onarımın doğru olmadığını dile getiriyor.



2011 depremlerinden nasibini alan yerlerden bir tanesi de Van Otogarı olmuştu. Depremde aldığı hasarların ardından 3 yıl boyunca konteynırlarda hizmet veren Otobüs firmaları ve başlarını koyacakları bir bina bulamayan vatandaşlar 2014’te Van Büyükşehir Belediyesi tarafından hâlâ kullanılmakta olan bina inşa edilince rahat bir nefes aldı.

Öte yandan konteynırda süren hizmetin sona ermesi adına fayda sağlayan bina bunun ötesine geçemedi. Oldukça yetersiz bir alana sahip olan ve peron kapasitesi, bekleme salonu anlamında Van’ın potansiyelini kaldıramayan bina kurulduğu dönemde de geçici olarak otogar ihtiyacını karşılamak adına kurulmuştu. Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında yeni otogar binası için büyük bir projenin hazırlandığını kamuoyuna açıklamış yeni terminalin yeri konusunda çeşitli alternatifler düşünülmüştü.

Hatta Büyükşehir belediyesi son olarak otogarın Edremit yolunda yapılmasına karar vererek daha modern ve Van’a yakışır yeni bir projeyi kamuoyuna sunmuştu. Sonraki süreçlerde de konuyla ilgili bir çalışma olmazken Van Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haftalarda otogar için tadilat ihalesine çıktı. Aynı alanın yeniden düzenlenmesi sonrası sosyal medya başta olmak üzere birçok kesimden, “Tadilat yerine yeni otogar yapılması” lazım yorumu gelirken, otogar konusu bir kez daha gündeme gelmiş oldu.



Tadilat kararı sonrası yeniden gündemde


Van Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Aralık’ta ihaleye çıktığı ve “Şehirler Arası Otobüs Terminali Bakım Onarım İşi İhalesi” ile canlı olarak paylaştığı onarım ihale sonrası konu bir kez daha gündeme geldi. Belediyenin onarım kararından sonra birçok kesim bunun yerine yeni otogar için adım atılması gerektiğini vurguladı. Bazı vatandaşlar, “Bakım veya onarım yerine yıkıp daha modern olacak şekilde yapılsa daha iyi olmaz mı?” şeklinde yorum paylaşırken, bir vatandaş ise, “Bakım ve onarım parası ile yeni bir otogar yapılır.” Yorumuyla tadilat yerine yeni otogar yapılması vurgusunu sosyal medyada paylaştı. Kısa sürede sosyal medyada buna benzer birçok yorum paylaşıldı.



Yeni bir otogar sözü verildi ama yapılmadı


Öte yandan vatandaşlar da otogar konusunda Şehrivan’a görüş bildirdi. Otogarın yeniden gündeme gelmesi sonrası, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan aynı zamanda otobüs şoförlüğü yapan vatandaşlardan Sülhattin Fidan “Van’ın nüfusu neredeyse 1 buçuk milyona yaklaşmış durumda. Nüfusu Van’ın nüfusundan daha az olan, ulaşım anlamında otogara Van’dan daha az ihtiyaç duyan onlarca şehir var ama hepsinin otogarı Van Otogarı’ndan daha büyük ve daha kullanışlı. Yani Van gerçekten bundan daha iyi kapasitesi yüksek bir otogarı hak ediyor. Ama burayla ilgili en ufak bir çalışma bile yok. Buraya hiçbir hizmet verilmiyor. Kimse halkı düşünmüyor. Binamız kullanıma elverişli değil. Burada 8 firma var. Yolcular geldiği zaman Van Otogarı bu muydu diyorlar. Bu bir haksızlıktır. Bu son yapılan bina inşa edildikten sonra yeni bir otogar yapacağız dediler, ama hiçbir söz yerine getirilmedi. Yetkililerden büyükşehre yakışır bir otogar istiyoruz. Van Türkiye'de en büyük iller arasında, ama buna rağmen kibrit kutusu kadar bir otogarda kalıyoruz. İlçelerin bile otogarları bizim otogarımızdan daha büyük ve kullanıma daha elverişli.” Şeklinde konuştu.



Firma sayısı ve peron sayısı yetersiz


Otogarın işletme anlamında da sıkıntıları olduğunu belirten vatandaşlardan Samet Tuğrul yaptığı açıklamalarda “Van Otogarı’nın araç kapasitesi oldukça yetersiz bir durumda ve Van’a yetmiyor. Yani burası tam anlamıyla dolu olduğunda bile peronlarda durabilecek maksimum araç sayısı 10’u geçmiyor. Haliyle yeterli alan olmadığı için firmaları da buraya çekemiyorsunuz. Çok az sayıda firma var. Yolcuların bekleyebilecekleri alanın oldukça kısıtlı olmasının yanında bir de gece burada konaklayan göçmenler oluyor. Yani otogarın bu şekilde denetim mekanizması noktasında da bir sıkıntısı var. Oldukça modern bir otogar yapıldığı takdirde bile bunun idaresi şimdiki gibi yapılacaksa oda çare olmaz diye düşünüyorum. Ama her şeyden önemli bir durum var ki Van Otogarı araç girişi ve çıkışı tek bir kapıdan sağlanan bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar firmanın olduğu ve bu haldeyken 1 Milyon insana hitap etmesi beklenen bir otogar. Bunu hiçbir vicdan kabul etmez.” İfadelerini kullandı.

Mevcut otogar yetersiz

İlçe araçlarının da otogara taşınmasının ardından otogarın mevcut olan tek giriş kapısının oldukça yetersiz hale geldiğini belirten Recep Yıldırım adlı vatandaş “Van Otogarı zaten yetersiz bir durumda ve Van gibi bir şehrin yükünü kaldıramıyor. Bunun üstüne geçtiğimiz senenin başlarından bu yana ilçe arabaları da buraya çekildi. Otobüsler, bu ilçe arabaları, sivil araçların hepsi aynı ve tek bir kapıdan giriş çıkış yapıyor. Bu Van için yeterli değil. Otogarın yenileneceği söylendi biz ümitlendik. Ama yapılan da bu kendiniz görüyorsunuz. Dışarıdan gelen insanlar da bunu görüyor ve gerçekten şehre yakışmıyor. Peronu yetersiz, bekleme salonu yetersiz, firmalar için ayrılan alanlar yetersiz. Depremden beridir yeni bir otogar hayalleriyle burada mahsur kalmış durumdayız” diye konuştu.



Bu otogar ilimize yakışmıyor


Beklenilen otogar projesinin artık bir seçim malzemesine dönüştürüldüğünü belirten bir otobüs firması çalışanı ise “Yıllardır ilimizde en büyük problemlerin başında otogarı sorunu yer almaktadır. Büyükşehir olmasının yanı sıra ilimize yakışmayan otogar, dışarıdan gelen insanlarda olumsuz bir izlenim bırakıyor. Özellikle otogarın ilçe otogarlardan daha berbat görüntüsü hem insanlarda olumsuz bir algı hem kent imajına zarar veriyor. Otogarın yetersiz kalması, araçların çok olması, park sorunu, yetersiz firma sayısı ve tek yönlü bir mevkide yer alması trafiği de olumsuz etkiliyor. Yılardır her seçim öncesi, seçim malzemesi olarak kullanıldı. Yapıldı, yapılacak, proje hazır denildi. Yıllardır beklenen otogar bir türlü yapılmadı. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum; bizim diğer büyükşehirlerden ne farkımız var, neden yıllardır vatandaşın ihtiyacına cevap verilmiyor? Neden bir otogar yapımı bu kadar büyütüldü, uzun süredir yapılması planlanan otogar olayı neden bu kadar büyütüldü. Buradan rica ediyoruz, kentimize layık bir otogarın yapılmasını istiyoruz” diye ekledi.

Öte yandan otogar konusu geçtiğimiz birkaç yılda da sıkça konuşulan konular arasında yer aldı. Seçim döneminde neredeyse tüm adayların vaatleri arasında yer alan yeni otogar projesi öncesinde önceki dönemde kenti yeni bir otogar yapılacağı söylemleri gündemi meşgul etti. Önceki dönemki Büyükşehir Belediyesi döneminde ciddi alt yapı çalışmaları yapılarak yeni otogarın projesi bile hazırlandı. Yeri konusunda da Edremit’te sahil kenarında yapılması ile birlikte de tartışmalara konu edinen ve daha sonra yeni Çevre Yolu’nda yapılacağı söylenen otogar projesi çok ciddi bir şekilde konuşulmasına rağmen o süreçten sonra bir kez daha rafa kaldırıldı. Belediyenin yeniden onarım ihalesi sonrası ile birlikte bir kez daha Vanlılar, otogar konusunda yeniden yapılması talebini dillendirmeye başladı.

 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159