Yeni̇ bi̇r otogar kri̇zi̇ mi̇?

banner113

Adana Büyükşehir Belediyesi, yatırım bedeli 235 milyon 808 bin TL olan ve 30 yıllığına yap işlet devret modeli ile yeni otogar ihalesini 11 Nisan Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirecek. İhaleye yönelik ilan 26 Mart 2018 tarih ve 30372 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

banner114
ŞEHİRLERARASI 02.04.2018, 09:43 02.04.2018, 09:55 Taşıma Dünyası
Yeni̇ bi̇r otogar kri̇zi̇ mi̇?
Mersin’de yaşanan otogar krizi hafızalarda tazeliğini korurken Adana’da yeni otogara yönelik belirlenen ihale bedelinin yüksekliği yeni bir Mersin krizi mi yaşanacak endişesini gündeme getirdi. Bir yandan özel işletmeler tarafından yönetilen otogarların sektöre getirdiği ağır yükler tartışılırken, belediyelerin de sektöre hiç danışmadan otogarlara yönelik adımlar atması çok büyük mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. 

Mersin Otogarı yapımında sektörün görüşü alınmamış, sonrasında da çok yüksek bir bedelle ihaleye çıkılmasıyla sektör otogarda hizmet veremez hale gelmişti. Çok uzun süren davalar sonrasında ihaleyi alan şirket Mersin Otogarı’nı belediyeye devretmişti. Bugün hala Mersin Otogarı’ndaki maliyetlerin yüksekliği sektörü zorluyor. 
Adana’da, yeni otogarın mevcut otogardan 5 kat daha küçük olması da sektörü memnun etmeyen gelişmelerden biri. Yıllık 25 bin TL kira, 60 TL çıkış ücreti ödeyen ve bunu da ödemekte zorlanan sektör mensupları, maliyetlerin daha da yükselmesinden endişe ediyor.

Acısını sektör çekecek 
Adana Otobüsçüler Derneği Başkanı Ramazan Ilgan, yeni otogara yönelik belirlenen yüksek bedelin şaşkınlığını yaşadıklarını belirterek, Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu: “Böyle bir rakam yok. Duyunca, ilk ‘ne oluyor’ diye tepki verdik. Üstelik, mülkiyeti de değil. Yap işlet devret modeli ile ihale olacak. Doğrusu, bu yüksek bedeli kimin vereceğini de merak ediyoruz. Ama birisi çıkıp bu bedeli verir ihaleyi kazanırsa, bunun acısını tüm sektör çekecektir. Zaten ağır maliyetler altında ezilen sektörümüz, Mersin’de yaşanan otogar krizi ile bir kez daha karşı karşıya kalacak. İkinci Mersin vakası Adana’da yaşanacak. Biz yıllık 25 bin TL yazıhane kirası ödüyoruz. Transit geçişler için ödenen para 20 lira, çıkışa ödenen para ise 60 lira. Mersin’de otogar ihalesi sonrasında sektörün karşılaştığı bedelleri hepimiz çok iyi biliyoruz. Sektör otogara girmemekte direndi. Şirket ihaleyi kazandığı bedeli ödeyemedi. Davalar açıldı şimdi Mersin Otogarı’nı belediye işletiyor ama bu arada sektör çok büyük mağduriyetler yaşadı. Hala da Mersin sorunu bitmiş değil.” 

5 kat daha küçük 
Yeni otogar için belirlenen yerle ilgili değerlendirmede bulunan Ilgan, “Bu yer mevcut otogarın 5 km ötesinde. Çok kötü bir alan değil, trafiğin içinde kalacak bir yer. Şehir trafiğini felç edecek bir yer. Tabi burada çok büyük rant var. Şu andaki otogarımız 160 dönüm üzerine kurulu. İyi bir tadilatla bu otogar 10 numara olur. Duyduğumuza göre bu alan konut alanı olacakmış. Bu otogar şehir içinde kalıyor diyerek, yeni otogar kararı alındı. Ama yeni otogar yeri de şehir içinde kalıyor. Üstelik yeni otogar 29 dönüm. 5 kat daha küçük. Sektörümüz bu alanda nasıl hizmet verecek? Nasıl bir planlama yapıldı? Bu sektör, belediye başkanlarının yarattığı krizlerle neden uğraşmak zorunda kalıyor” dedi.

Başkanı söz verdi 
Belediye Başkanının, sektöre, ‘ne yapılacaksa sizinle yapacağız’ sözünü verdiğini belirten Ramazan Ilgan, “Sayın Başkan Hüseyin Sözlü seçimden önce bize söz verdi, ‘Eğer sektöre yönelik bir karar alınacaksa, mutlaka sizinle görüşerek bu kararı alacağız’ dedi. Ama sektör olarak hiç dikkate alınmadık. Seçim olduktan sonra Belediye Başkanı ne bizimle bir araya geldi ne de otogarı ziyaret etti. Birçok kez davet etmemize rağmen yine de bugüne kadar bir araya gelemedik. Hiçbir olumlu yaklaşımda bulunulmadı. Aynı durum Mersin Otogarı’nda da yaşandı. Biz isterdik ki, yeni otogar yapılacaksa bizim fikrimiz, görüşümüz alınsın. Sektöre yönelik otogar yapılıyor, ama sektörün ihtiyaçlarına ya cevap veremiyor ya da gerekenden daha maliyetli bir otogar oluyor. Sonra bütün acıyı sektör yaşıyor. Bizim kullanacağımız, içinde yaşayacağımız otogarın planını görmemiz gerektiğine inanıyoruz. Belediyeler sektörün sırtından geçiniyor ama ciddiye de almıyorlar” dedi. 

Randevu istedik 
Bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen Belediye Başkanından randevu talep ettiklerini belirten Adana Otobüsçüler Derneği Başkanı Ramazan Ilgan, “İhale bu şartlarda olacaksa biz itiraz edeceğiz. Uygun görülmezse, yürütmeyi durdurma davası açacağız. Umarız Sayın Başkan ile bu sefer bir araya geliriz ve itirazlarımızı iletme imkanımız olur. Yine umarız ki, itirazlarımız, görüşlerimiz dikkate alınır” dedi. ■

Yeni otogar 29 dönüm olacak
Adana Büyükşehir Belediyesi, otogar yeri olarak Seyhan’ın Bahçeşehir Mahallesi’ndeki toplam 29 bin 732 m2 alanı belirledi. 30 yıllığına üst kullanım hakkı tesisi suretiyle Batı Otogarı/Terminal Tesisi ve Ticaret Ünitelerinin yapımına ait ihale için işin tahmini bedeli 235 milyon 808 bin 160 TL. 10 kuruş oldu. 

Eski otogar işlevsiz 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kente her yönüyle modern ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bir otogar kazandırmak istediklerini belirtip, “Seçim meydanlarında vermiş olduğumuz her sözü yerine getiriyoruz. Bütçemiz ve imkânlarımız ölçüsünde hizmetlerimizi halkımızın emrine sunuyoruz. Otogarımız tamamlanarak hizmete girdiğinde büyük bir ihtiyaca yanıt vermiş olacak. Mevcut otogarımızın kapasite ve işlev olarak hizmeti yerine getiremez durumda olması yeni bir otogarın tesisinde birinci önceliğimiz oldu” dedi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159