Yöresel firmalar birleşmeli

banner113

Anadolu’da kepenk indiren firmalara her geçen gün yenileri ekleniyor. İflas zincirinin halkaları birbiri ardına ekleniyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 25.08.2014, 11:39 25.08.2014, 11:47 Taşıma Dünyası
Yöresel firmalar birleşmeli
Murat Köylüoğulları / Çorum Otobüsçüler Derneği Başkanı

Anadolu’da kepenk indiren firmalara her geçen gün yenileri ekleniyor. İflas zincirinin halkaları birbiri ardına ekleniyor.

Atalarımız ne güzel söylemiş: “Büyük balık, küçük balığı yutar”. Bu sözde olduğu gibi, karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe büyük firmalar yerel işletmelere yaşam hakkı tanımıyor. Çözüm yolu belli değil mi? Tek çıkış ve çözüm yolu birlik ve beraberlikten geçiyor. Yerel işletmeler birleşerek yöresel firmalar kurmalı… Sektörün sorunu bu yolla çözüme kavuşabilir ancak. Bir ile-ilçeye üç beş firma fazla, ne otobüsten randıman alınıyor ne de kazanç elde edilebiliyor. 

Günün şartlarına dönük terminaller yapan Belediyelerin sektörümüze karşı gösterdiği ilgi ve alakayı, bizler, meslektaşlar olarak birbirimize karşı gösteremiyoruz. Bu da sektörümüzün bir diğer handikabı. Biz hizmet vermek için avuç dolusu para yatırıp, vergi ödeyip, gece gündüz demeden, yağmur, kar, çamur dinlemeden, bayramda evimizden çoluk çocuğumuzdan uzak kalıp hizmet veren otobüsçüler olarak belediyelerin yaptığının onda birini bile hayata geçiremiyor olmanın acısını içimizde duymalıyız. Göz göre göre batmanın hiçbir mantığı yok. 

Maliyet hesabımızı iyi yapacağız, seferlerimizi ona göre düzenleyeceğiz, güzergahlarımızı ona göre belirleyeceğiz. Bir de yukarıda değindiğim gibi güç birliği, işbirliği yaparsak eskiden olduğu gibi yine halkın beğenisi ile karşılaşırız. Uçak geldi diye, hızlı tren geldi diye ağlaşmak yerine çözüm yolunda birleşmeliyiz.

Günümüz ekonomik koşullarında, yan yana gelip güç birliği yapamamış olmak sadece bize değil bütün şehre, hemşehrilerimize de zarar veriyor. Kepenk kapatan firmalarda çalışan arkadaşlarımızın işsiz kalmasıyla esnafın da işleri azalıyor. Bunu hepimiz yaşıyoruz. 

Güçlerimiz birleştirmeliyiz

Maliyet hesabı yapmak, dolu koltuklarla sefere çıkmanın bir yolunu bulmak zorundayız. Büyük şehirlerdeki büyük firmalar çok güzergaha çok otobüsle sefer yaparak zararını azaltabilir, ama Anadolu’daki otobüsçünün yolcusu da, güzergahı da, seferi de belli. Aynı şehirden, aynı saatte firmaların ayrı ayrı, yarısına kadar boş koltuklarla araç kaldırmalarının hiçbir izahı olamaz. Otobüsçü, “küçük olsun, benim olsun” zihniyetini beyninden kazımalıdır. Yine senin olsun ama güçlerimiz birarada olsun. Hepimizin gücü birleşsin, sürekli çalışsın ve düzenli kazansın anlayışını artık yerleştirmek zorundayız. Bundan başka çıkar yolumuz yok. 

Özetle, otobüsçünün eski güzel günlerini bir daha yaşayabilmesi için bir çaremiz var: yerel firmalar birleşerek güçlerini toplayacak, maliyet hesabını iyi yapacak ve sefer sayılarını düzenleyecek. Haydi bir adım at!
Yolumuz açık olsun. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159