banner69

9+1 sorununa yönelik çözüm önerileri

banner113

İTO Meclis Üyesi ve Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, 9+1 sorununun çözümü için 3 önerileri bulunduğunu belirterek, “Sektörde kontrolsüz büyümenin önlenmesi gerekir. Yeni bir düzenlemenin yanı sıra plakaların da denetim altına alınması sorunun çözüme kavuşması için önemli bir adım olacaktır” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 03.10.2019, 12:11 03.10.2019, 12:18 Taşıma Dünyası
9+1 sorununa yönelik çözüm önerileri
9+1 araçların belge sorununun çözümüne yönelik uzun süredir çalışmalar yürüttüklerini belirten İTO Meclis Üyesi ve Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, “Daha önce 9+1 gibi bir sorunumuz yoktu. Bu sorunu Ulaştırma Bakanlığı’nın D2 belgesi alımını kolaylaştırması ortaya çıkardı. Belge fiyatları ve koltuk kapasitesi şartları daha kolay hale gelince sektörde kontrolsüz bir büyüme yaşandı. Bu süreçte de UBER üzerinden 9+1 araçlarla taksi hizmeti verilir hale geldi. Taksicilerin isyanı ile bu soruna çözüm olarak 9+1 araçlara belge verilmesi durduruldu. Burada da turizmciler mağdur oldu. Şu anda Bakanlığa önerimiz D2 belgesinin alım şartlarını tekrar ağırlaştırması ve sektöre bir düzen gelmesi. Bakanlık bu duruma el atmalı” dedi.

Seri plaka düzeni 
9+1 sorununun çözümü için ikinci önerilerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne olduğunu belirten Mehmet Öksüz, “Belediye gerçek anlamda turizm işi yapan firmaların bu mağduriyetini gidermeli. Belediye servis ve okul araçlarına getirdiği seri plaka düzeninin turizm araçlarına da uygulayabilir.  Böylece kontrol dışı çalışma da önlenir. Ayrıca servis ve personelde 9+1 ve 13+1 araçlara belgeleri verilirken, turizm tarafına vermemenin bir anlamı olamaz. Bu araçlar ülkemize turizm paketi olarak geliyor ve bagaj için koltuk düzeni oluşturuluyor. Bazı otellere büyük arabalarla yanaşıp grubu almanın da mümkün değil, ekonomik değil, verimli bir çalışma şekli de değil” dedi.

Taksiciler bizi temsil edemez 
Üçüncü önerilerinin de UKOME’de temsil sorununa çözüm bulmak olduğunu vurgulayan Mehmet Öksüz, “Burada Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’na bir çağrımız var. UKOME’de temsil sorununu çözmeye yönelik adım atacağına söz vermişti. Biz bunu bekliyoruz. Bizi UKOME’de taksicilerin temsil etmesini istemiyoruz Belediyenin turizm taşımacılarının sorunlarının görüşüldüğü toplantılara taksicileri davet etmesine, onlara söz hakkı vermesine bir anlam veremiyoruz. Ayrıca belediye bürokratlarının bu toplantılarda taksicilerden yana olup, taşımacıları da dışlama tavrını da kabul etmiyoruz. Sayın İmamoğlu’ndan bürokratlarının da adil davranmasın  konusunda  bir uyarı yapmasını bekliyoruz. D2 belge sahibi 40 bin turizm taşımacısının göz ardı edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.  

Çözüm önerisi
Turizm Taşımacıları Derneği Başkanı Mehmet Öksüz, 9+1 sorununun çözümü için, D2 belgesinin alımı zorlaştırılmasını, ikincisi belediyenin bu alana yönelik, serviste olduğu gibi, tahsisli plaka düzenlemesi getirmesini, son olarak da taşımacıları UKOME’de gerçek anlamda temsil edecek bir düzenlemenin yapılmasını istedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159