Antalyalı turizm taşımacıları tekrar şok yaşıyor!

banner113

Antalya’da havaalanından Side ve Alanya’ya turist taşınmasında, Bakanlığın turizm taşımacılarına yönelik yazdığı cezalar, “iptal edilecek” açıklamalarının aksine, tebliğ edilmeye başlandı.

banner114
TURİZM TAŞIMA 09.11.2015, 16:41 11.11.2015, 10:02 Taşıma Dünyası
Antalyalı turizm taşımacıları tekrar şok yaşıyor!
Taşıma Dünyası olarak, 19 Ekim tarihli sayımızda, Antalyalı turizm taşımacılarının karşılaştığı cezaları gündeme getirmiştik.  Antalya havaalanından bölgedeki farklı otellere transferler D2 belgeli taşımacılar tarafından gerçekleştiriliyordu. Uzun süredir bu taşımaya yönelik herhangi bir sorun yaşamayan taşımacılar, Ekim ayı içerisinde ceza şoku ile karşılaşmışlardı. Bakanlık yetkilileri ise bu taşımaların tek otelle sınırlı olmasını gerekçe göstererek bu cezaları yazdıklarını taşımacılara ifade etmişlerdi. 

Taşımacılar ise uzun süredir farklı otellere yolcu indirdiklerini, bunun zorunluluk olduğunu belirtip buna uygun bir çözüm talep etmişlerdi. Taşıma Dünyası, bu olaylar üzerine, belediye alanındaki taşımalarda ‘yetki Bakanlıkta mı, yoksa Belediyede mi’ tartışmasını gündeme getirmişti.

Cezalar iptal olacak demişlerdi ama…
Yaşanan tartışmalar üzerine,  taşımacılar, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkililerinin, “Tamam, böyle bir Yönetmelik düzenlemesi var, ama biz bunu uygulamıyoruz. Cezaları iptal edeceğiz” şifahi açıklamasında bulunduklarını ifade etmişlerdi. Ancak taşımacılar, 2 Kasım’dan itibaren ceza makbuzlarının tebliğ edilmesinin şokunu yaşamaya başladılar. Birçok taşımacıya 1144 TL civarında kesilen cezalar tebliğ edildi. Taşımacılar kendilerine, seçim öncesinde gündem oluşturmasın diye cezaların tebliğ edilmeyeceği açıklamasının yapıldığına inanıyor. Seçimin hemen ardından cezaların tebliğ edilmesinin akla farklı düşünceler getirdiğini ifade ediyorlar. 

İkinci bir darbe vuruluyor
Antalyalı turizm taşımacıları, 2015 yılında turizm sektörünün büyük bir düşüş içinde olduğunu, birçok zorluklarla taşımacılık faaliyetlerini sürdürdüklerini, kesilen ve tebliğ edilen bu cezaların kendilerine ikinci bir darbe vurduğunu dile getiriyorlar.

Antalya’ya özgü uygulama…
Taşımacılar, başka bölgelerde turizm taşımacılarına uygulanmayan, ancak sadece Antalya’da uygulanan bu yaptırıma bir anlam veremiyor.  Düzenlemenin, taşımacılığın işleyişine uygun olmadığını da savunan taşımacılar, bu soruna acil bir çözüm bulunmasını talep ediyor.

Verilen sözler tutulsun, Bakanlık çözüm bulsun
Taşımacılar, seçim öncesinde söz verildiği gibi cezaların iptalini talep ediyor. Ayrıca Bakanlıktan bu konuya yönelik acil bir çözüm getirecek düzenleme yapılmasını talep ediyor. Taşımacılar, “Bu cezalar kesilecekse, biz acentelere transfer hizmeti vermeyeceğimizi ifade edeceğiz. Bundan zararlı çıkacak olan sadece taşımacılar değil, ülkemizin turizm sektörü olacaktır” açıklamasını yapıyor.

Çözümü vurgulamıştık
Mevzuata göre Büyükşehir alanı içindeki taşımaları düzenleme yetkisi Bakanlığın değil, Büyükşehir Belediyelerinin. Bu nedenle Büyükşehir Belediyelerinin hak ve sorumluluklarını düşünerek olaya müdahil olması ve kendisinin vereceği belgelerle belirleyeceği kurallara göre bu taşımaların yapılmasını sağlaması gerekiyor. Öteden beri tümüyle Büyükşehir alanı olan İstanbul’daki uygulamaların yol gösterici olabileceği ve çözüm yolunda belirleyici olabileceği dikkat çekiyor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159