EGETURDER “İsmail Cirit ile devam” dedi

banner113

Ege Turizm Taşımacıları Derneği 3 Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Cirit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cirit, 3’üncü döneminde yine EGETURDER’in başkanlığına seçildi. Başkan Yardımcısı da Rıdvan Koç oldu.

banner114
TURİZM TAŞIMA 31.12.2018, 10:11 31.12.2018, 11:27 Taşıma Dünyası
EGETURDER “İsmail Cirit ile devam” dedi
HABER: ERKAN YILMAZ

EGETURDER Başkanı İsmail Cirit
, Taşıma Dünyası’na 2018 yılını değerlendirdi, 2019 ve 2020 beklentilerini açıkladı. “Önümüzdeki süreçte turizm taşımacılığını ayağa kaldırmak istiyoruz” açıklamasını yapan İsmail Cirit, “Sektörümüz çok sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Öncelikli hedefimiz; sorunları daha da hafifleterek turizm taşımacılığı sektörünü tekrar ayağa kaldırmak. 2017’ye göre 2018 yılında çok hafif de olsa bir iyileşme yaşadık. Ama 2014 ve 2015 ile karşılaştırdığımızda, turizm taşımacılığı potansiyelinde çok acayip bir daralma var. İzmir’e o dönemde 650 Cruise gemisi gelirken, şimdi 6 gemi bile gelmiyor. Bu da durumun vahametini ortaya koyuyor aslında. Bunun yanı sıra dış hatlarımız direkt seferlere kısmen açık olduğu için yabancı turist alamıyoruz. Yerli turist ise yazın 3 aylığına sayfiye yerlerine geliyor, şu anda can suyumuz onlar” dedi. 

Turizmi servisle sübvanse ediyorlar 
“Turizm taşımacılığı alanındaki birçok firma sıkıntı içerisinde. Konkordato isteyen firmalar var” açıklamasını yapan Cirit, “Acayip sıkıntılar var. Geldiğimiz noktada; turizm taşımacılığı alanındaki firmalar, servis taşımacılığı yapmıyor ise hayatta yaşama şansı kalmıyor. Bir yandan servis taşımacılığından elde ettikleri gelirlerle aslında turizm taşımacılığını sübvanse ederek bu süreci atlatmaya çalışıyorlar. Diğerlerinin ise ayakta kalma şansı bile bulunmuyor. Artık turizm tarafında elde edilen gelirlerle işi döndürmek mümkün değil. Yabancı turist anlamında, turizm taşımacılığı İzmir ve Ege bölgesinde bitmiş durumda. İç turizmle, yaz döneminde artan hareketliliğe bağlı olarak, iyi geçiyor ama bu da yeterli değil” dedi.

Belediye izni şartı doğru değil 
Büyükşehir belediyesi sınırları içinde turizm taşımacılarından güzergah izin belgesi alınması konusunda zorlamalara da karşı çıkan İsmail Cirit, “Bu tür uygulama İzmir’de yok. Yabancı turist olmadığı için belki de, yok. Turizm taşımacılığına belediyelerin müdahalede bulunması çok doğru değil. Turizm taşımacılığı Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği B2 ve D2 belgesi ile yapılıyor. Bir Karadeniz turuna giden otobüs her ilde bir belge mi alacak? Böyle bir şey olabilir mi? Kapıkule’den çıkıyorsunuz, otobüsle Kopenhag’a kadar gidebiliyorsunuz, bir sürü şehir hatta ülke geçiyorsunuz, kimse sizden bir belge istemiyor. Ben turizm taşımasıyım, Bakanlık belgesine sahibim ama kente giriyorum diye hesap vereceğim; olmaz böyle bir şey. Ben sisteme zaten bütün bilgileri giriyorum. Oradan kontrol etsinler” diye konuştu. 

Otobüslerde kamera sistemi
Otobüslerde kamera sisteminin bulunması zorunluluğuna da yönelik değerlendirmede bulunan Cirit, “Kamera sistemi şehiriçindeki toplu taşıma araçlarında taksi, dolmuş, halk otobüsü ve belediye, hatta tramvay ve metrolarda olmalı. Buralarda kameralar İçişleri Bakanlığı’nca izlenmeli. Fakat servis ve turizm taşımacılığımızdaki araçlar zaten kayıt altında olduğu için, binen her yolcunun bilgisi var. Bunların bu izlemeye dahil edilmesi büyük sıkıntı yaratır. Bu araçlarda kamera var. Ama bu kapalı bir sistem. Bir sorun oluştuğunda bu görüntüleri vermek mümkün. Bizim o açık sisteme konulmamamız gerekiyor” diye konuştu. ■

EGETURDER YÖNETİM KURULU 
Yönetim Kurulu Başkanı
İsmail Cirit (Cirit Turizm), Başkan Yardımcısı Rıdvan Koç (Güçbirliği Turizm) 
Yönetim Kurul Üyeleri
Sayman- Erkan Özseçkin (Özseçkin Turizm), Coşkun Altın (Özaltın Turizm), Koray Esenli (Esenli Turizm), Derviş Kabacık (Kabacık Turizm) Mehmet Günaydın (Günaydın Turizm), Cenk Yıldırım (Emay Turizm) Yücel Şengün (İlayda Turizm), İsmail Uğurlu (M.Ali Uğurlu Turizm) 
Denetim Kurulu Üyeleri 
Kemal Duman (Özaltın Turizm), Mustafa Dizdar (Dizdar Turizm), İrfan Görkemli (Bozşahinler Turizm), Devane Koç (Özkoç Turizm), Nazmi Altıntaş (Tunakan Turizm), Yusuf Kafa (Üçel Turizm) ■

Bakana taleplerimizi ilettik 

Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy’u, İzmir Ticaret Odası yönetimiyle birlikte ziyaret ettiklerini belirten EGETURDER Başkanı İsmail Cirit, “Bu toplantıda dile getirdiğimiz gibi İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın Avrupa’ya kısa uçuşlara, iki ile dört saatlik uçuşlara açılmasını istedik. Bunu açabilirsek buraya turist sürekli hale gelecek. Ege bölgesinin güzelliklerinden turistler de faydalanabilecek, şu anda faydalanma imkanları yok. Eğer dış hatlara yönelik bu tarifeli seferler açılırsa yabancı turist gelir, işlerimize de önemli katkı sağlar. Bunun yanı sıra tekrar Cruise gemilerimizin İzmir’e gelmesini sağlamak gerekiyor. Cruise gemileri eski seviyelere ulaşırsa 2019 ve 2020 yılına yönelik umudumuz artacak. Cruise gemilerine yönelik İzmir Ticaret Odası ile birlikte çok aktif çalışmalar yapıyoruz. Karnaval Turizm’i ağırladık ve onları 2019 rotasına İzmir’i koymaya ikna ettik. 40-50 Cruise gemisinin uğramasını sağlarsak çok önemli bir katkı sağlar. Belki de bu hamle diğerlerinin gelmesine de öncü olacak. Karnaval ile hedeflerimiz büyüyecek” dedi.


Bakan’dan olumlu yaklaşım
Bakan Mehmet Ersoy’un, EGETURDER’in taleplerine çok olumlu baktığını da belirten İsmail Cirit, “Ama önemli olan, bu olumlu bakılan taleplerin hayata geçirilmesi. Burada reklam kampanyaları da büyük önem taşıyor. Sayın Bakan’ın çok ciddi destek vereceğine inanıyoruz” dedi.


U-ETDS sadeleştirilmeli 

Tlaştırma ve Elektronik Denetleme Sistemine yönelik de değerlendirmelerde bulunan EGETURDER Başkanı İsmail Cirit şunları söyledi: “Bu sistemle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Mahmut Gürses ve ekibini, 20 Ekim’de İzmir Ticaret Odasında ağırladık. O toplantıya 240 kişi katıldı ve U-ETDS ile ilgili düşüncelerini aktardı. Sayın Gürses de sistemle ilgili bilgiler verdi. Biz ise bu sistemin sadeleştirilmesini istedik. Turizm taşımacılığını, şehirlerarası tarifeli taşımacılık ile aynı kefede değerlendirirseniz, verimli bir işleyiş olmaz ve sonuç alamazsınız, ayrıca sistemin yürümesi de mümkün olmaz. İkisi birbirinden çok ayrı işler. Tur taşımacılığı ve transfer hizmeti de birbirinden farklı bir işleyişe ve ihtiyaca sahip; bunu iki ayak şeklinde değerlendirmek gerekiyor. Transferler ve tur ayrı sistemle girilmeli. Başka şekilde kullanılması mümkün değil. Koltuk numarasının turizm taşımacılığı alanından istenmesinde Bakanlık doğrusunu yaptı. Bir tura giden otobüste yolcu, turun belli bir bölümünde önde oturuyor, belli bölümünde arkada. Bunu kontrol edebilmek de zaten mümkün değil. Bu sadece şehirlerarası tarifeli taşımacılıkta mümkün olabilecek bir uygulama. U-ETDS sadeleştirildiğinde turizm taşımacısının uyumu ve entegre olması da çok kolay olacaktır.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159