banner69

İstanbul UKOME geri adım attı, turizm taşımacıları rahatladı

banner113

Ulaştırma Bakanlığı’nın ve İstanbul UKOME’nin UBER taşımalarını önlemek adına turizm taşımacılarına yönelik getirdiği yeni düzenlemeler büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Ancak İstanbul UKOME aldığı iki önemli kurala yönelik geri adım attı. TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, “Turizm taşımacılığını büyük zora sokacak, 12 saat önceden bildirim kuralı ve en az 7 yolcu taşıma kararı kaldırıldı” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 12.06.2018, 12:31 12.06.2018, 12:54 Taşıma Dünyası
İstanbul UKOME geri adım attı, turizm taşımacıları rahatladı
25 Mayıs’ta Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde D2 belgeli taşımacılara yönelik yaptığı düzenlemenin ardından İstanbul UKOME’nin turizm taşımacılık belgesine yönelik aldığı kararlar büyük bir tartışmayı da başlatmıştı. UBER’le taşımayı önlemeye yönelik peş peşe gelen bu düzenlemeler turizm taşımacılarını da çok büyük bir zora sokmuştu. İstanbul UKOME, geçen hafta, yaptığı toplantıda yolcu listesinin 12 saat önceden bildirilmesi zorunluluğu ile en az 7 kişi taşıma kuralını getirmişti. 


Turizm taşımacıları toplandı 
Öne çıkan bu iki düzenlemenin ardından İTO’da Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. Toplantı açılışında TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım’ın yaptığı açıklama ile turizm taşımacıları rahat nefes aldı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen hafta alınan UKOME kararlarından geri adım attı. Tansiyon böylece düştü. 12 saat önceden bildirim ve en az 7 yolcu taşıma kuralının kalktığını ifade ettiler.  Ayrıca 4 Haziran’da görülen UBER’e yönelik mahkeme kararı 7 Kasım’a ertelendi. Bunun seçim sonrasına ertelenmesini manidar buluyorum. Çünkü yaşanan mağduriyetler çok büyük ve sektör birbirine düşmüş durumda. UBER sadece yazılım getirdi. Taşımacı getirmedi. Bu ülkedeki taşımacılar ona aracılık yapıyor. Ben TŞOF Başkanı ile de görüştüm. UBER tüketici açısından bir ihtiyaçsa, önce bu ihtiyaçların ortadan kaldırılması gerekiyor. Taksicilerin kendini eğitmemesi ve ihtiyaçlara cevap verememesi UBER gibi kurumlara davetiye çıkarıyor. Esas olan UBER gibi yazılımlara erişimin kapatılmasıdır. Bu karar çıksaydı, bu problem çözülmüştü. Avrupa Birliği’nde 5 ülke erişimi yasakladı. Ayrıca İstanbul UKOME’de sadece TŞOF değil, sektörün de temsili gerekiyor.  Geri adım atılmış olmasını ben şans olarak değerlendiriyorum. D2 yetki belgesindeki yaptırımların daha da ağırlaştırılması lazım.”  

UKOME’de oy hakkı 
23. No’lu Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu da, “UKOME toplantılarında, TÜRSAB ve İTO’nun resmi katılımcılar arasında olmasını sağlamak için adım atmamız gerekiyor. Çünkü bizleri etkileyen kararları bizlerin orada hakkı olmaksızın alıyorlar. Bizi misafir gibi davet ediyorlar, ama görüşlerimizi dikkate almıyorlar. En son 31 Mayıs’ta gerçekleşen toplantıda TÜRSAB’ın ve diğer derneklerin itirazlarını dikkate almadılar. Oy hakkı olan resmi katılımcılar her şeyi biliyormuşçasına kararları alıp gittiler. Tepkimizi gösterdik,  karar değişikliği oldu. Bundan sonra böyle olmaması için bir yol bulmalıyız. İTO’nun ilgili komitelerinin resmi katılımcı olması için UKOME’ye yazı yazılmasıyla ilgili İTO Yönetim Kurulu’na talebimizi ilettik” dedi. 

UBER’e kim yardımcı? 
TÜRSAB Denetim Kurulu Başkanı Mustafa Şahinoğlu, “UBER Türkiye’de 2014 yılında faaliyetine başladı. UBER’e kimler yardımcı oldu? D2 belgelilerdeki kiralık araçlar UBER sisteminde çalışıyor. Biz TÜRSAB olarak belge kiraladığı tespit edilen 28 kişiyi disipline sevk ediyoruz. Ama işin bir ucu resmiyete dayanıyor. UBER’e belge kiralamayı herkes yapmıyor. Aksaray’da yapan bir iki firma var. Biz gerekli işlemi onların hakkında yaptık” diye konuştu.  

Taksicilerin sözü yerde kalmıyor 
İntermed Turizm Sahibi Çetin Gürcün, “İBB ile 3 yıldır UBER meselesini tartışıyoruz. Dünyada taksiciliğin en büyük rant haline geldiği kent İstanbul. UBER konusu İstanbul’da büyük bir mesele. Büyük rant çevreleri bu işten ciddi rahatsızlık duydular. UBER’in son yıllarda pazar payını büyütmesinin en büyük sebebi maalesef meslektaşlarımızın belgelerini bu işe kullandırmaları. İBB’nin UBER’e yönelik son atağı yapmasının arkasında yatan neden de seçim süreci. Türkiye’de ne zaman seçim olsa taksiciler ayağa kalkarlar. Çünkü onları çok seven başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere yöneticilerimiz var. Hele hele seçim ortamında ayağa kalktıklarında da onların sözü yere düşmez. Yine aynısı oldu. Ama aldığımız bilgiye göre 7 kişi ve 12 saat kuralı kaldırıldı. Ancak bizim de turizm taşımacıları olarak sesimizi İBB’ye daha yüksek sesle duyurmamız ve bu alandaki yanlış düzenlemeleri engellememiz gerekiyor” diye konuştu. 

Asıl sorun yetki tartışması 
Günaydın Turizm sahibi Emir Günaydın, esas sorunun yetki tartışması olduğuna dikkat çekti: “Buradaki esas sorun Ulaştırma Bakanlığı ile İBB arasındaki yetki bendedir, yetki sendedir tartışmasından kaynaklanıyor. Net bir şekilde yönetmelik ve kanun maddeleri açıklanmıyor. UBER’e yasak konuldu, ama UBER gibi korsan taşımacılık yapan büyük kuruluşlar var. Sultanahmet’te her otelle anlaşıp, dolmuş usulü yolcu toplayıp Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’e çalışan araçlar var.”  


Turizm taşımacıları hiçe sayılıyor 
TTDER Yönetim Kurulu Üyesi Nusret Ertürk, turizm taşımacılarına zorluklar çıkarıldığını belirterek, “25 Mayıs’ta çıkan Yönetmelikte kiralık araçların başka bir hizmette kullanılamayacağına yönelik çok ciddi hükümler var. Turizmciler bu ülkeye turist getirmek için çaba sarf ederken yerel yöneticilerimiz bizim faaliyet alanımıza, işimizi yapmayalım diye müdahil oluyorlar. Biz bu kararları alan insanlara soruyoruz, bunlar kimin menfaatine olur? Bu sorunun cevabı yok. Karar alırken sonuçlarını düşünmüyorlar. Bizimle ilgili, bizi hiçe sayarak aldıkları bu kararlara ucube ve rezil karar diyorum. Bu kararı alanların bu şehri yönetmiş olmalarından da üzüntü duyuyorum” dedi. 

Yasal boşluklar 
Glory Tour Turizm sahibi Selma Yılmaz da, “Ülkemizde mobil uygulamalara yönelik yasal boşluklar var. UBER’e erişimi kapatmakla uğraşamayız. O zaman aynen booking.com’da olan olay başımıza gelecek. Burada yapılması gereken internet üzerinden yapılan mobil uygulamalara yönelik ticaret yasalarını 6 ay içerisinde çıkartmak için çalışmak. Eğer bu çalışmayı yapamazsak Türkiye’deki bütün bu işletmeler yok olacak” dedi. 


Ticari taksi tacizleri 
MTN Turizm sahibi Metin Duyar, “Taksiciler bizi yolda sözlü olarak taciz ediyor. Ben de arabalarıma, ‘UBER’e hayır’ yazısı yazdım, onu gösteriyorum ‘tamam, sen geç’ diyorlar. Turizm araçlarına Bodrum’da saldırdılar. Sabiha Gökçen’e kimse gitmek istemiyor, her gidişimizde ceza yiyoruz. Başka hiçbir ülkede olmayan cezalarla karşı karşıyayız. Belediyeyi göreve çağırıyorum. booking.com’a olduğu gibi UBER’e erişimi yasaklayacak mahkeme kararı için başvuru yapsınlar” dedi. 


Sektörün görüşü alınmalı
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de, “Bana göre belediye karar alırken durup dururken ben bu halka işkence edeyim diye karar almaz herhalde. Ulaştırma Bakanlığı da belediyeden TÜRSAB’dan TOFED’den kararlarla ilgili görüş alırsa iyi olur diye düşünüyorum. Burada çok temel bir eksiklik var. Devlet kurulları arasında koordinede yetersizlik var. Biz de İstanbul’da Ulaştırma Koordinasyon Kurulu kurulmasına yönelik taleplerde bulunduk. Herkesin çok faydalı dediği kurul kurulmuyor. Ulaştırma konusunda bizce tek otorite Ulaştırma Bakanlığıdır. Bakanlık da bu yetkileri kullanırken sivil toplum örgütlerini dikkate alması lazım” dedi. 


Belgeden düşüyorlar 
İstanbul Ulaştırma Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın Doğan da kısa bir konuşma yaptı: “UBER’in Türkiye’de bu şekilde çalışmasının sebebi Ulaştırma Bakanlığı değil, sizin kaydettirdiğiniz araçlardır. Şimdi düzenleme çıkınca takır takır belgeden düşüyorlar. Karşılaştığınız sorunlar ile ilgili Bakanlığın kapısı herkese açıktır. ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159