Niksar Tur’un 2020 hedefi 100 özmala ulaşmak

banner113

1997 yılında, ‘Memleketimizin ismini İstanbul’a taşıyalım’ hedefiyle Niksar Tur’u kurduk diyen Serkan Önder, “Babamız Duran Önder firmayı kurdu ve bir süre sonra bize teslim ederek, Niksar’a döndü. Halen Niksar-Tokat arasında kendi aracıyla taşımacılık yapıyor. İki kardeş olarak Niksar Tur’u 15 özmal araçlık yapıya ulaştırdık. 2020 hedefimiz 100 özmal araçlık bir filoya sahip olmak” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 30.03.2015, 15:02 30.03.2015, 15:12 Taşıma Dünyası
Niksar Tur’un 2020 hedefi 100 özmala ulaşmak
Tokat’ın ilçesi Niksar’ın adını alan Niksar Tur, İstanbul Bahçelievler’de personel, okul ve turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyor. Duran Önder’in kurduğu firmayı şu an iki kardeş Serkan ve Dursun Önder yürütüyor. Serkan Önder ile hem firmasının hedeflerini hem servis taşımacılığında yaşanan sorunları görüştük. Filolarında 15 özmal, 7 kiralık araç bulunduğunu belirten Serkan Önder, “Filomuzda Mercedes Sprinter, Volkswagen Crafter, Otokar Sultan ve Temsa Prestij araçlar bulunuyor. Sprinter ve Crafter araçların ikinci el değerinin yüksekliği, yatırım yaptığınızda sizi koruması önemli bir unsur. Otokar’ların bakım maliyetlerini piyasaya göre ideal buluyorum. Prestij’in de düşük yakıt konusunda avantajlar sunduğunu söyleyebilirim. Okul ve personelin yanı sıra turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyoruz. D2 belgesine kayıtlı 10 aracımız var” dedi. 

26 yaş sınırını destekliyorum
Önder, okul taşımacılığına gelen 26 yaş sınırının ise kabul edilebilir olduğunu söyledi. 26 yaş sınırı ile okul taşımacılığına ciddiyet geleceğini dile getiren Önder, “Öğrencileri, bu işi gerçekten yapmak isteyen taşısın. Bakıyorum çoluk çocuk bu işi yapmaya başladı. 26 yaş kararını destekliyorum. Okul taşımacılığında şoförlük yapacak bir kişinin alt yapısı olması gerekir. Ayrıca okul servisi yapacak insanın çocuklarla iyi diyalog kuracak, onlara doğru yönlendirmeyi yapabilecek eğitime sahip olması önemli. Bir yandan da çok toleranslı, çok sabırlı olması lazım” dedi. 

Plaka tahdidi İstanbul’da olmaz 
İstanbul’da, birçok eylemin yapılmasına rağmen,  plaka tahdidinin gerçekleşeceğini sanmadığını belirten Serkan Önder, “Plaka tahdidi İstanbul’a büyük rant getirir. Ben olacağını zannetmiyorum. Tahdit için altyapı sağlanması lazım. İstanbul’a her yıl en az 500 ile 1000 arası araç giriyor. Plaka tahdidi için evini satıp çok araba alan oldu. İlerisini görerek hareket etmek lazım. Başbakan Davutoğlu,  İstanbul’da ana yollarda servisleri kaldıracağım derken, mantıklı bir karar aldı. Ben, ana arterlerde ve merkezi noktalarda bu kararı destekliyorum. İstanbul’da Taksim, Vatan Caddesi, Beyazıt, Aksaray gibi İstanbul’un trafiğinin kilit noktasında servis araçlarının olmasını gereksiz buluyorum” ifadelerini kullandı.

Volkswagen Crafter yatırımı 
Önder, yatırım hedefleri ile ilgili de şunları söyledi: “2015-2016 sezonu için 6 tane Volkswagen Crafter yatırımı yapmayı düşünüyorum. Volkswagen’den çok memnunum. 3 yıl içinde 250 bin km garanti veriyorlar. Bu çok önemli bir avantaj ve beni Crafter yatırımına yönelten bir uygulama.” 

Babamın eserini yaşatıyorum 
Babası Duran Önder’in kurduğu firmayı daha ileriye taşımak için çalıştığını kaydeden Serkan Önder, “Kardeşim Dursun Önder ile babamın bize bıraktığı eseri yaşatmaya çalışıyoruz. Babam aktif olarak Niksar’daki şubemizde taşımacılık yapıyor; Niksar, Tokat, Reşadiye, Akkuş hatlarında çalışıyor. Babam İstanbul’da bu işi kurdu, altyapısını bize öğretti ve kendisi Niksar’a gitti” dedi. 

Şu anki düşüncem olsa… 
Önder, İstanbul’un servis taşımacılığı için cazip bir kent olduğunu, servis taşımacılığının da insanı yorduğu kadar kazanç getirmediğini dile getirerek, “Şu anki aklım olsa başka bir sektörde çalışmayı denerdim. Taşımacılıkta harcadığım enerjiyi mesela bir inşaat sektörüne harcasaydım, farklı olurdu. Bu sektörde devam ediyorsan, mecburen araç sayını arttırman gerekir. Filodaki özmal araç sayısı arttıkça, işteki kar artıyor” dedi. 

Özmal şartı cantacıları bitirdi 
Servis taşımacılığında sermayesi olan firmaların ayakta kalacağını, bu nedenle de sektörün geleceğinin iyi olduğunu vurgulayan Önder, “Okul taşımacılığında bir özmal ile 3 kiralık araç çalıştırılabilir şartı getirilince çantacı diye tabir ettiğimiz kişiler bu işten silindi. Adam emekli olmuş, bir araç alarak bu sektöre giriyor. Personel taşımacılığında da sermayesi olmayan kişilere bu işi yaptırmayacaklar. Ben bunu olumlu buluyorum. Mesela 100 araca 5 özmal şartı getirdiler. Ben bunun yüzde 20’lere gelmesini isterim. Sektördeki kalitenin yükselmesi için özmal sayısının mutlaka artması lazım” diye konuştu.

2020’de 100 araçlık filoya ulaşacağız 
Personel ve okul taşımacılığında büyümenin, turizm taşımacılığına göre daha kolay olduğunu belirten Serkan Önder, “Turizm taşımacılığında iş geldiğinde çalışıyorsun. Turizm taşımacılığında da yığılma var. D2 belge sayısı arttı, burada büyüme yaşanıyor. En büyük rekabeti personel taşımacılığında yaşıyoruz. Okul taşımacılığında uzun süre aynı kurumlarla çalışıyoruz. 20 yıldır çalıştığımız bir okul var. 2020 yılında filomuzdaki özmal araç sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Önder, okul taşımacılığı ile personel taşımacılığının ayrı bir mevzuat ile düzenlenmesini çalışmalarını olumlu olduğunu da sözlerine ekledi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159