Transfer işi acentaların 'Sarı Öküz'ü

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Otellerin transfer yapmasıyla ilgili ciddi itiramız var. Otellerin seyahat acentacılığı faaliyeti yapmasını uygun bulmuyoruz. Bunun yolunun bir kere açılıyor olması bundan sonrası açısından sıkıntılı. Transfer işi seyahat acentalarının sarı öküzü bunu bir verdiğiniz zaman devamı gelir, bunun sonu gelmez” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 21.05.2019, 09:30 21.05.2019, 09:33 Taşıma Dünyası
Transfer işi acentaların 'Sarı Öküz'ü

Yeni TÜRSAB yasasıyla ilgili uzlaşamadıkları maddelerden en önemlisinin otellere müşterileri için transfer yapma yetkisinin getirilmesi olduğunu belirten Bağlıkaya, " Otellerin transfer yapmasıyla ilgili ciddi itiramız var. Otellerin seyahat acentacılığı faaliyeti yapmasını uygun bulmuyoruz. Aslında belki şimdi yasadaki ilk haliyle hiçbir sakınca içermiyordur ama yarın her şey değişebilir. Bunun yolunun bir kere açılıyor olması bundan sonrası açısından sıkıntılı. Transfer işi seyahat acentalarının sarı öküzü bunu bir verdiğiniz zaman devamı gelir, bunun sonu gelmez. Aslında oteller istediklerini şimdi de yapabiliyor. Belli kalitedeki otelin bu işi yapmasında sakınca yok çok önemli misafirleri geldiğinde. Zaten var bu esneklik ama eğer oteller transfer yapabilir diye bir madde olursa çok sakıncalı olur" diye konuştu.

Böyle çıkarsa 'Yanlış hesap Bağdat'tan döner'

TÜRSAB olarak yasanın hazırlanması sürecinde üzerlerine düşen görevi tam olarak yaptıklarını belirten Bağlıkaya şöyle konuştu. " Eğer yasada bizim mesleğimizle ilgili negatif bir gelişme oluyorsa bizde derdimizi anlatacağız. Acentaların haklarını sonuna kadar savunacağız. Derdimizi tüm kanalları kullanarak anlatacağız. Turizmin yüzde 90'ı iletişimdir. İletişim kanallarını sürekli açık tutmak zorundayız. Bakanımıza gidip derdimizi anlatacağız. Böyle çıkarsa yanlış hesap Bağdat'tan döner. Biz yasa hazırlama sürecinde bütün acentaların 40 gün boyunca fikirlerini topladık. İhtisas Başkanlıklarımızın BTK'larımızın görüşlerini aldık. Ben yasa hazırlık sürecinde 25 kez gittim Ankara'ya. Gönül ister ki yasanın tartışılacağı mecra TÜRSAB olsun. Bakanımızın insiyatifine karışamayız. İstemediğimiz bir şekilde çıkarsa yanlış olduğunu anlatırız"

Bakan Ersoy'la gerginlik iddiası da soruldu

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya yasayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'la gerginlik yaşadığına iddialarının sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı: Biz iletişimimizi kanallarımızı açık tutuyoruz açık tutmaya devam edeceğiz. Ben TÜRSAB başkanıyım buranın haklarıyla ilgili çalışıyorum Bakanımızda kendi zaviyesinden değerlendiriyor. Çatıştığımız yer olabilir mi olabilir. Biz söyleyeceğimizi söyleriz sonuçta Bakanımızın dediği olur. Biz taleplerimizin doğruluğunu anlatma konusunda mücadelemize devam ederiz"



Bayramdan sonra gündeme geleceğini düşünüyorum



Yasa'nın TBMM'ye neden hala gelmediğine yönelik soruya cevap veren Bağlıkaya, " TBMM'nin ve siyasilerin gündemi yoğun bu dönemde. Öncelik alamamış durumda. Bizim yasamız ya tam anlamıyla hazır değildir ya da öncelik sırasında değildir. Bir sırası var. Yasayla ilgili Bakanımız bir takım iletişimler yürütüyor. Ben Ramazan Bayramı'ndan sonra gündeme geleceğini düşünüyorum. Bakanımız yasanın bir an önce çıkması konusunda hassas. Yasanın çıkmasıyla ilgili hepimizin bulunduğu ortamlarda Bakanımızın kendisi de söyledi. Ben bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum istemediğimiz şeyler olabilir mi olabilir biz yine onunla ilgili mücadelemize devam edeceğiz daha yönetmelik ayağı var. Biz iyi niyetle mesai harcıyoruz elimizden geldiği kadar da bir şeyleri oldurmaya çalışıyoruz ama şikayet edilecek bir durumda da değiliz." diye konuştu.

Giriş aidatı 250 bin lira da olabilir çok önemli değil

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya yeni yasada TÜRSAB'a giriş aidatının 400 bin lira olmasını istediklerini Bakanlığın 250 bin lira dediğini belirterek " Bunlar çok önemli maddeler değil. 250 bin lirada olabilir. Biz acenta mesleğini bu işi gerçekten yapmak isteyenlerin yapmasını istediğimiz için girişi zorlaştırmak istemiştik. Eğer uygun bulunmamışsa 250 bin lira da olabilir" dedi.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159