Turizm araçlarına da sınırlama getirilsin

banner113

TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, İstanbul’da okul ve personel taşımacılığına getirilen sınırlamanın D2 belgeli turizm araçlarına da getirilmesini talep etti.

banner114
TURİZM TAŞIMA 09.10.2017, 11:11 09.10.2017, 11:26 Taşıma Dünyası
Turizm araçlarına da sınırlama getirilsin
İstanbul’da UKOME kararı ile hayata geçen 10 yıllık sürecinin turizm taşımacılığı alanında da uygulanmasını isteyen Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, “Okul ve personel taşımacıları plaka tahdidi talep ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi diğer illerden farklı olarak 10 yıllık bir sürecini hayata geçirdi. Ayrıca yeni taşımacı, mevcut taşımacılar, geçmiş taşımacılar olarak bir sınıflandırma yaptı. Bu ilk anda tepkiler getirse de şu anda personel ve servis taşımacılığı alanına girişler azaldı. Bu işi yapmak isteyen 40 bin TL para veriyor, bu da gerçekten iş yapmak isteyenin sektöre adım atmasına katkı yapıyor. Geçmiş taşımacılara tanınan belge hakkı ise tamamen belge ticaretinin yaşanmasına neden oldu. Bu grubun büyük bölümü sektöre adım atmayıp belgelerini sattılar. Burada devir hakkına bir sınırlama getirilmesi gerekiyordu. Servis ve personel taşımacılığındaki sınırlama bir ölçüde taşıma fiyatlarına da olumlu yansıdı, eskiye göre kazançlar arttı” dedi. 

Yol güzergah izin belgesi 
Okul ve personel tarafında bunlar yaşanırken, turizm taşımacılığı alanında durumun giderek zorlaştığına dikkat çeken Mehmet Öksüz, “İstanbul’da iliçinde turizm taşımacılığı yapmak için Bakanlığın D2 belgesinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nden aynen servis ve personel taşımacılığında olduğu gibi yol güzergah izin belgesi alıyoruz. Biz turizm aracıyla personel taşıma imkanını elde edemezken, servis taşımacıları personel taşıma imkanına sahip. Oysa aynı belgeye biz de sahibiz. Üstelik iki yıldır turizm tarafında işler hep kötüye gitti. Azalan turist sayısına rağmen araç girişi devam etti. Okul ve personel alanına 40 bin lira vermek istemeyenler turizm tarafına geldiler. Emekliler, önceden okul ve personel alanına giderken bu sefer turizm tarafına yöneldiler. UBER gibi oluşumlar da araç girişini arttırdı. Birçok ülkede UBER’e zorluklar ve yasaklamalar getirilirken, ülkemizde çok geniş bir şekilde çalışma imkanı buluyorlar. Zaman zaman cezalar kesildiğine yönelik haberler okuyoruz, ama bunun yeterli olmadığı sahada görülüyor. Bu yüzden, özellikle aynen servis ve personel taşımacılığı alanında uygulandığı gibi, turizm taşımacılığı araçlarının da yetki belgesi kapsamına alınması, mevcut taşımacılar, yeni taşımacılar ve geçmiş taşımacılar gibi sınıflandırmaların yapılarak bu alana girişlerin sınırlandırılması ve bundan sonra bu alanda hizmet vermek isteyenlerin bir bedel ödeyerek bu alana girmesini istiyoruz.  Böylelikle bir düzen getirilmiş olacağı gibi turizm taşımacısının da gelirinde belirli artışlar görülecektir” dedi.

Araç yaş sınırı 20 olmalı  
Mehmet Öksüz, ayrıca turizm araçlarına getirilen 10 yaş sınırının da yanlış olduğuna dikkat çekerek, “Bir araç eğer TÜVTÜRK’te muayeneden geçebiliyorsa, bence hizmet vermesine engel konulmamalı. 20 yaşına kadar çalışabilmeli. Buna da dikkat edilmeli” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159