Turizm kaptanları eğitimden geçti

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği’nin, İstanbul Ticaret Odası ve Turizm Geliştirme Vakfı işbirliğiyle düzenlediği turizm şoförlerine yönelik eğitim seminerlerinin ilk bölümü yapıldı. Otobüs İşletmeciliği Mesleki Gelişim Eğitim Programı çerçevesi altında yapılan seminerler, 10-12 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Yerleşkesi’nde düzenlendi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 15.12.2014, 18:44 15.12.2014, 18:53 Taşıma Dünyası
Turizm kaptanları eğitimden geçti
HABER: CANER ÖZCAN

Turizm Taşımacıları Derneği’nin, İstanbul Ticaret Odası ve Turizm Geliştirme Vakfı işbirliğiyle düzenlediği turizm şoförlerine yönelik eğitim seminerlerinin ilk bölümü yapıldı. Otobüs İşletmeciliği Mesleki Gelişim Eğitim Programı çerçevesi altında yapılan seminerler, 10-12 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Yerleşkesi’nde düzenlendi. 

Seminerde, Turizm Taşımacıları Derneği Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Nüzhet Kahraman, Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Nusret Ertürk ile kaptanlar hazır bulundu.

Otobüs olmazsa turizm olmaz 

Seminerler İstanbul Ticaret Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Nüzhet Kahraman’ın Otobüs İşletmeciliği konulu sunumu ile başladı. 

Kahraman, turizmde otobüs taşımacılığının vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirterek, otobüsün birçok yönü ile uçak ve trene göre konforlu olduğunu belirterek, otobüs taşımacılığının sanılanın aksine güvenli bir taşıma modu olduğunu söyledi: “Otobüs olmazsa turizm olmaz. Yerli ve yabancı turistlerin otobüslerle seyahat etme istekleri arttıkça otobüs ile turist taşıma hizmetlerinin de sayı ve nitelik olarak artış gösterdiğini görüyoruz. Otobüs seyahatlerinin konforu, araçlarının modern oluşu ve otobüs taşımacılığında kapıdan kapıya ulaştırma olanağı, geçilen yerlerde doğal güzellikleri seyretme, tarihi ve kültürel yerleri ziyaret etme açısından otobüs turizm amaçlı turlarda ideal bir ulaşım aracı. 
Turizmi geliştirebildiğimiz ve büyütebildiğimiz ölçüde ülkemizde otobüs ile seyahat talebi de bugünkünden daha üst noktalara ulaşacak. Türkiye’deki otobüsler birçok ülke ile karşılaştırdığında daha konforlu.” 

Otobüsün en güvenli ulaşım araçlarından birisi olduğunu dile getiren Kahraman, “Otobüs ile ulaşım güvenli bir ulaşım şeklidir. Almanya’da yapılan resmi istatistiklerle özel otomobil kazalarında yılda ortalama 23 kişi ölürken uçak kazalarında 6, tren kazalarında 3, otobüs kazalarında 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Otobüs geçmiş yıllara göre artık daha rahat. Orta mesafeler için otobüsün aslında akılcı düşünüldüğü zaman tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi. 

Negatif ayrımcılık yapılıyor 

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Nusret Ertürk, havayolu, özel otomobil taşımacılığının, şehirlerarası ve turizm taşımacılığından pay aldığını dile getirerek, “Şehirlerarasında otomobil satışlarının artması bayram ve yaz tatillerinde otomobil tercih edilir duruma geldi. Otomobil ile yapılan taşımacılık, şehirlerarası yolcu taşımacılığından her sene yüzde 10-12 pay alıyor. Havayolu taşımacılığı da şehirlerarası ve turizm taşımacılığından pay alıyor. İç hatların artması, havaalanlarının gelişmesi ile birlikte uçak ile bölgesel taşımalar arttı. Seyahat acenteleri önceden otobüs ile yaptıkları programları şimdi uçak ile yapıyorlar. Devlet bizden aldığı vergilerle havayolunu desteklememeli. Aynı şartlarda bizi desteklemeli. ÖTV’yi onlardan almıyorsa bizden de almamalı. Burada bizim üzerimizde negatif ayrımcılık yapılıyor” dedi.

Atıl kapasite, haksız rekabete yol açıyor 

Türkiye’de 37 bin aracın turizmde hizmet verdiğini belirten Ertürk, “Biz yerli ve yabancı olmak üzere yılda toplam 50 milyon turist taşıyoruz. Bunu 10 bin araç ile yapabiliriz. 24 bin araç, atıl kapasite yarattı. Araçların fazlalığı, firmalar arasında fiyat rekabetine yol açıyor. Tur paketleri, toplam maliyetinin altında satılıyor. Bu da turizm taşımacısının gelirlerine yansıyor” diye konuştu. 

Kaptan bulmak zor 

Ertürk, sektörde kaptan sıkıntısı yaşandığını bu nedenle otobüs kaptanlığı meslek yüksekokullarının sayılarının artırılması gerektiğini söyledi. Turizm taşımacılarının gelirlerinin azaldığını belirten Ertürk, “Muavinlikten şoför yetişmiyor. Hiçbir aile çocuğunu şoför olsun diye birine çırak vermiyor. Mesleğin itibarı aşağıya düştü. Gelir payı düştü, şoförlük mesleği bir iş bulamayan,  meslek sahibi olmayan insanların yöneldiği iş oldu. Şoförlük sevgi işidir, aşk işidir. Usta çırak ilişkisi ile yetişen otobüsçü kalmadı. Sektör, otobüs kaptanı bulmakta sıkıntı yaşıyor. Meslek yüksekokullarının, Türkiye genelinde arttırılması lazım. Mesleğimizin ya meslek liseleri düzeyinde veya iki yıllık akademik düzeyde kaynak okullara ihtiyaç var. Bu sektör ileride kaptan sıkıntısını daha fazla hissedecek” diye konuştu. 

Eğitim seminerinde söz alan birkaç turizm kaptanı ekonomik şartlarının iyileştirilmesini talep ettiler; sektörde kaptan sıkıntısı yaşanmasını da ekonomik şartların iyi olmamasına bağladılar.

Makale hazırlayacak 

Prof. Dr. Nüzhet Kahraman, turizm şoförlerinin çalışma şartları ve ekonomik durumunu içeren bir makale hazırlayacak. Kahraman’ın, turizm taşımacılarının çalışma şartlarının ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacı ile hazırlayacağı makale UDH Bakanlığı başta olmak üzere, Çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile TÜRSAB ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilecek ve kamuoyu oluşturulmaya çalışılacak. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159