Turizm otobüslerinin parklanma sorunu çözülmeli

banner113

27 Ağustos Çarşamba günü; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından “Turizm Odaklı Toplu Ulaşım Vizyonu Ortak Akıl Konferansı” düzenlendi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 01.09.2014, 13:36 01.09.2014, 13:53 Taşıma Dünyası
Turizm otobüslerinin parklanma sorunu çözülmeli
İETT, turizme yönelik ulaşımda sorunların tespiti, çözüm önerileri ve yeni projeler geliştirmek amacıyla turizm odaklı toplu ulaşım çalıştayı düzenledi. Eresin Otel’de düzenlenen çalıştaya İETT yöneticilerinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB, özel toplu ulaşım şirketleri yöneticileri, havalimanı, otel gibi işletmelerin yöneticileri ve akademisyenler katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci ile TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy yaptı. Toplantıda TOF Başkanı Mustafa Yıldırım turizm taşımacılarının yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi. 

Günlük 12.5 milyon yolcu 

İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, şehiriçinde taşımaların yüzde 83’ünün karayolu ile yapıldığını belirterek, “İstanbul’da günlük 12.5 milyon yolcu taşınıyor. Bu yolcuların yüzde 46’sı İETT ve ona bağlı birimler tarafından otobüslerle taşınıyor. Raylı sistemin payı yüzde 15, denizin ise yaklaşık yüzde 2 düzeyinde. Geriye kalan pay da minibüsler, taksiler, dolmuşlar ve servisler tarafından taşınıyor. Servislerin payı bu ulaşım içindeki payı yüzde 23 düzeyinde” dedi. 

Kahveci, İETT bünyesinde 3 bin 59 otobüs bulunduğunu ve 704 hatta 5 milyon sefer gerçekleştirildiğini belirtti: “Turizm odaklı taşımada nostaljik tramvay, 2 havaalanı ve denizlimanları ile şehrin merkezi yerlerini birbirine entegre ederek taşıma yapan 30 aracımız bulunuyor. Bunun yanı sıra Ağva, Şile, Karaburun, Silivri’ye 200 adetten oluşan üst düzey konforlu araçlarla taşıma yapıyoruz.” 

Raylı sistem hedefi 

İstanbul’da 141 km’lik raylı sistem ağı bulunduğunu vurgulayan Kahveci, “2016 hedefi 420, 2023 hedefi ise 776 km raylı sistem oluşturmak. Deniz ulaşımı için de kruvaziyer hatlarımız var. İlave hatlara yönelik Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları var” dedi. İstanbul’da 14 milyonluk nüfusun elinde 13 milyon İstanbul Kart bulunduğunu belirten Mümin Kahveci, turistler için sınırlı kullanım imkanı bulunan elektronik kart hizmeti bulunduğunu söyledi. Turistlere yönelik web sitesinden İngilizce bilgilendirme yapıldığını ifade eden Kahveci, “İstanbul’un 79 noktasında oluşturduğumuz enformasyon merkezlerinde İngilizce bilgilendirme yapılıyor. Çok yakında Rusça ve Arapça bilgilendirmeler de yapılacak. Harita ve broşür dağıtımını ücretsiz yapıyoruz” dedi. 

Hedef 11,5 milyon turist

Türkiye’ye geçen yıl 40 milyona yakın turistin geldiğini, 10 milyonunun İstanbul’da ağırlandığını belirten Mümin Kahveci, 2014 hedefinin 11,5 milyon turist olduğunu söyledi: “Turistlerin bu yıl 9,4 milyar dolar para bırakacağını düşünüyoruz. İstanbul turizm açısından bir çekim merkezi olmaya devam ediyor; Avrupa’nın en çok turist çeken şehirleri arasında 3’üncü sırada yer alıyor. 2023’te birinci sırada yer almayı hedefliyoruz. İstanbul, Dünyada en çok turist çeken şehirler arasında 11’inci sırada.” 

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “1956’da 5 yıldızlı bir otelimiz varken, 1960’ta 2’ncisi açıldı, 1970’li yıllarda bu sayıda dörde çıktı. Bugün ise 129 bin yatağa sahip bir İstanbul’u konuşuyoruz. Sadece Sabiha Gökçen Havalimanı civarında 4 bine yakın yatak kapasitesine sahibiz. 15 Haziran’da Atatürk Havalimanı’na bir günde 1174 uçak kalktı-kondu. Türkiye’de bir tane uluslararası meydanımız varken, bugün 13 uluslararası, 38 ulusal meydanımız var” dedi. 

Gemilerin yanaşacağı liman yok 

İstanbul yıllık 13 milyon turist hedefine koştuğunu belirten Başaran Ulusoy, İstanbul’un en büyük eksikliğinin gemilerin yanaşabileceği bir limanının olmaması olduğunu söyledi: “Galataport bundan 5 yıl önce devreye girmiş olsaydı, İstanbul 5 milyar dolar kaybetmemiş olurdu. Yenikapı’da yapılan miting alanı 3 gün kullanıyor, oraya 362 gün gemilerin yanaşması sağlanabilir. Tarihi yarımadaya turistleri en kolay ulaştırabileceğiniz nokta orası. Bu hazırlığın yapılması gerektiğini düşünüyorum. Deniz taksilerin sayısının artırılması ve ulaşımda denizi daha iyi kullanmamız lazım.” İstanbul’da yapımı devam eden yeni havalimanının 150 milyon kişi ağırlama kapasitesine sahip olacağını vurgulayan Ulusoy, “İETT’nin şimdiden altyapısını hazırlaması lazım. Turistlerin şehrimizi gezebileceği ulaşım altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Geleceğimiz turizmde” diye konuştu. 

Otobüsçüler köşe kapmaca oynuyor 

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar görüşlerini dile getirdiler. TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, toplu taşıma sisteminin iyileştirilmesi ve ulaşımda verimliliğin sağlanması gerektiğini söyledi: ”Yabancı turizmin yanı sıra iç turizmde de büyük bir potansiyel var ve bundan en büyük payı İstanbul alıyor. İstanbul’da parklanma sorunu var. Parklanma düzeninin “in-bin devam et” şeklinde yapılması şart. Turizm otobüsleri olarak havaalanından turistleri alamıyor, turizm alanlarına bırakamıyoruz. Turistlerle buluşmamız noktasında sıkıntılarımız var. Otobüsçüler ceza yememek için köşe kapmaca oynuyor. Ulaşım altyapısı buna göre planlanmıyor. Tarihi yarımada çevresinde turizm otobüsleri maalesef büyük sıkıntı çekiyor. Turizm otobüslerinin park yerinin ya miting alanına, ya da Çatladıkapı’daki dolgu alanına yapılması gerekiyor.  Kent içinde ulaşım sistemlerinin deniz, kara, demiryolu ve raylı sistemlerinin birbirine entegre olması lazım Turistlerin rahatça İstanbul’u dolaşabilmesi lazım. Yani ben nereden nereye nasıl gideceğimi kağıt üzerinde internette görebilmeliyim. Onun için İstanbul’a ulaşım kimliği giydirilmesi lazım. İETT ve diğer taşıma sistemleri yöneticileri burada, İstanbul’da nereden nereye nasıl giderim tanımının olması lazım. Hepsinden önemlisi turizm otobüsçülüğünün ve turizm bilincinin  İstanbul’da yaygınlaştırılması lazım.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159