Turizm taşımacısı: Borç ertelemesi ve kredi talep ediyor

banner113

Turizm taşımacıları yaşadıkları zorlu dönemi atlatabilmenin yollarını arıyor. Yapılan toplantıda düşük faizli kredi imkanı, üreticilerin borçların yapılandırılması, sigorta ödemelerinde devlet desteği talepleri dile getirildi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 08.08.2016, 11:14 08.08.2016, 11:37 Taşıma Dünyası
Turizm taşımacısı: Borç ertelemesi ve kredi talep ediyor
TTDER Yönetim Kurulu, toplantısına TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz,  Genel Sekreter Nusret Ertürk,  Aker Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Ak, System Transport firma sahibi Taşkın Arık, Perge Turizm firma sahibi Hüseyin Satır, Koray Turizm firma sahibi Koray Yılmaz,  Merter Turizm firma sahibi  Güray Buruk,  Duse Turizm firma sahibi Aydın Opçin, Lider Turizm sahiplerinden Seyit Ali Özdamar, Alfa Turizm firma sahibi Fatih Çolak, Rena Tur Turizm firma sahibi Ömer Demirci, Alpay Turizm firma sahibi Erol Alpay, Temizsoy Turizm firma sahibi Serkan
Temizsoy, Mesnevi Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öztürk,  İstanbul Bölge Müdürü Adnan Karayılan katıldı.  

TTDER Başkanı Sümer Yığcı, üreticilerin her zaman taşımacıya destek verdiğini belirtti: “Borçların yeniden yapılandırılması noktasında üreticiler görüşeceğiz. Bize ‘neye ihtiyacınız varsa bize gelin uzun vadeli şekilde borçların yapılandıralım’ dediler.”

Devlet artık bizim patronumuz 
Aker Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Ak, taşımacıların yaşadıkları zorlu koşullara rağmen yıllardır vergi ödemelerini aksatmadıklarını belirterek, “Yıllar önce bana vergi dairesi müdürü, ‘hoş geldin ortak’ derdi. Bugün gelinen noktada artık devlet bizim ortağımız değil, patronumuz.  Patron da patronluğunu gösterecek ve zor dönemimizde bize sahip çıkacak, desteğini gösterecek. Yok, biz firmalar yaşamayacaksak, onun da patronum olma imkanı kalmayacak” dedi. 

Turizm taşımacılığına teşvikler verilsin 
TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, turizm taşımacılarının yaralarının sarılması gerektiğini vurgulayarak, “Vergi ve sigorta borçlarının yapılandırılması, motorlu taşıtlar vergisi, yeniden yapılandırılması ve faizsiz şekilde ödenmesine yönelik taleplerimiz olacak. Şu anda tüm taşımacılar aslında sıkıntıyı çok ağır şekilde yaşıyor. Şehirlerarası otobüsçüler yaz sezonu olduğu için gelir ve giderleri şimdilik karşılıyor. İki ay sonra şehirlerarası otobüsçülerde sıkıntıya girecek. SSK ödemeleri 6 ay boyunca almasınlar. Devlet ödesin. İstihdam rakamlarında düşüş olmasın bundan da devlet kazançlı çıkacak, Yoksa işsiz kalacaklar. 1 yıl sonraya öteleme yapılsın. Ben 2017 Nisan ayından önce işlerin düzelmesini beklemiyorum. Turizm bir bütündür. Taşımacılığın da teşvik edilmesini talep ediyoruz. Seyahat acentelerine teşvik veriliyor, neden taşımacılara verilmesin? Kapasitemizdeki araçların en az yarısını çalıştırma imkanımız yok. Bunların zorunlu trafik sigortası da çalıştığı süreye göre hesaplansın. Belgeden düşümü yapıldığında işlem başlasın. Kaçak çalıştığında çok ağır cezalar gelsin. Turizm taşımacılığı, yaşadığımız OHAL döneminde en çok etkilenen sektörler arasında. Biz bu krizi birlikte yöneteceğiz, faiz yükünü, vergi ve borç yükünü aşağıya çekilmesi için  taleplerde bulunacağız. Bu taleplerin hükümete iletilmesi için yoğun bir çaba sarf edeceğiz” dedi. Yıldırım, üreticiler ile borçların yapılandırılmasına yönelik görüşmeleri yaptıklarını söyledi. 

Bir yıldan önce düzelmeyecek
Lider Turizm sahiplerinden Seyit Ali Özdamar, işlerin açılmasının yakın dönemde gözükmediğini belirterek, “Bundan sonraki sürece yönelik çok ciddi bir destek verilmesi gerekiyor. Borçların 3-6 ay gibi bir süre ertelenmesi çözüm olmayacak.  Ben bir yıldan önce işlerimizin düzeleceğine inanmıyorum” dedi.

Faizsiz borç ertelemesi 
Koray Turizm firma sahibi Koray Yılmaz, üreticilerden 6 ay boyunca borçların faizsiz şekilde ertelenmesini talep edilmesini teklif etti. 

Düşük faizli, uzun vadeli krediler 
System Transport firma sahibi Taşkın Arık, taşımacının en büyük sorununun finans olduğunu belirterek, “Devlet bankalarından, vergilerimizi ve borçlarımızı ödeyebileceğimiz şekilde düşük faizle kredi verilsin; ödeme imkanı 10 yıl olarak tutulabilir. Bizim borcumuz sadece üreticiye değil; en büyük sorunumuz finans ve nakit akışını sağlayabilmek için kredi verilmesi gerekiyor. Biz uzun yıllardır vergimizi ödüyoruz, bugün şimdi devletin bana destek verme zamanı. Hep KOBİ desteği konuşulur. Turizm taşımacısı da bir KOBi ve bu desteği hak ediyor” dedi.

Mesnevi Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öztürk, “Bize şu an nakit akışını sağlayabilmek için düşük faizli ve uzun vadeye yayılmış kredi gerekiyor” dedi. ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159