TÜRSAB'dan Ukome kararı ile ilgili son dakika açıklaması

31 Mayıs 2018 Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) D2 Yetki Belgesi ile taşımacılık konusunda alınan karar ile ilgili açıklama yayınlandı.

banner114
TURİZM TAŞIMA 01.06.2018, 17:31 01.06.2018, 17:37 Taşıma Dünyası
TÜRSAB'dan Ukome kararı ile ilgili son dakika açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) D2 Yetki Belgesi ile taşımacılık konusunda alınan karar, seyahat acentalarını mağdur edecek son derece yanlış bir karardır.

UKOME tarafından alınan kararla; seyahat acentalarının işlerini nasıl yapacakları ile ilgili en ufak bir değerlendirme yapılmadan, turizmciler yok sayılarak meseleye “Taksici”, “Uberci” perspektifinden bakılmakla yetinilmiş ve ülkemize en önemli döviz girdisini sağlayan sektör göz ardı edilmiştir.

TÜRSAB; seyahat acentası belgesi ile taksicilik yapılamayacağına ilişkin daha önce defalarca açıklama yapmış bir kurumdur. Tüm kamuoyunun bilmesini isteriz ki; TÜRSAB olarak Seyahat Acentası belgesi ile taksicilik yapanların tespit edersek belgelerinin iptali yönünde işlem gerçekleştiriyoruz.

Hal böyleyken açıklanan UKOME kararında; 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu ve yönetmelikleri, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği kapsamında yapılan taşıma faaliyetlerine ve bu kanun ve yönetmelikler kapsamında faaliyet gösteren seyahat acentelerinin taşıma haklarına kısıtlama ve engelleme getirilmektedir.

Esas itibariyle UKOME’lerde turizm sektörünü temsil eden kurumların yer almaması nedeniyle bu tür kararların çıkması da kaçınılmaz olmaktadır. UKOME’de karar alanlar arasında turizm sektörü dışında birçok kurum ve kuruluş yer almasına rağmen, bu ülkeye 30 Milyar $ döviz getiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden bir tane temsilci dahi yer almaması bu tarz kararları doğurmaktadır.

Seyahat acentaları, büyük emek sarf ederek yurtdışından turist getiriyorlar. Sadece ilk dört ayda 4 milyona yakın İstanbul’a, 8 milyona yakın da Türkiye’ye turist getirdik. Yapılmak istenen getirdiğimiz turistleri havalimanında bırakmamız mıdır?

Belediye belgeli araçlar her türlü taşımayı yaparken turisti getiren, riske giren, turistin tüm hizmetini veren ve turistin geldiği ülkede turiste karşı yasal olarak da sorumlukları olan seyahat acentalarından kendi misafirlerini almaları engellenmektedir.

Bu durum kabul edilebilir değildir.

UKOME kararının, gerçek seyahat acentalarının mağduriyetini önleyecek maddelerin eklenmesi suretiyle yeniden düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu gibi yanlışların tekrar etmemesi için UKOME içinde bundan sonraki süreçte TÜRSAB’ın yer alması gerektiği bir kez daha açık biçimde anlaşılmıştır. 12 bin üye acentesi ve 100 bin çalışanı ile ülkemizi dünya turizminde en üst sıralara taşıyan seyahat acentalarının temsiliyeti konusunda hakkının teslim edilmesi gerekir.


Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.




TÜRSAB

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159