UBER gitti… Suriyeli, Cezayirli, Iraklı taşımacılar geldi

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, “UBER konusu çözüldü ve tam meslektaşlarımız için kazançlı bir sezon yaşayacağız derken şimdi de korsan şekilde hiçbir belgesi olmadan Suriyeli, Cezayirli ve Iraklı taşımacılar piyasayı kapladı. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na ve Bakanlığa çağrıda bulunuyor ve bu soruna bir an önce el atmalarını istiyoruz” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 25.07.2019, 13:15 25.07.2019, 13:39 Taşıma Dünyası
UBER gitti… Suriyeli, Cezayirli, Iraklı taşımacılar geldi
Turizm taşımacıları olarak 2019’a umutlu başladıklarını ve yıllardır yaşadıkları zorlukları aşabilmek için bir fırsat yılı olarak gördüklerini belirten TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, artan turist sayısının turizm taşımacısının yüzünü güldürmediğine dikkat çekti: “Yıllarca pek çok olumsuzluk yaşadık. Artan maliyetler içerisinde turizm taşımacılığından pek çok meslektaşımız aracını satarak çıkmak zorunda kaldı. Yine de meslektaşlarımızın bir kısmı da umudunu korudu ve hep düzelecek beklentisi içerisinde işini sürdürmeyi seçti. Bu yıla çok umutlu başladık. Hem yabancı turist sayısında artış olacağını hem de iç turizmde önemli bir hareketlilik olacağını öngördük. Bu öngörülerimiz de gerçekleşti. Bu yılın ilk beş ayında İstanbul’a gelen turist sayısı 5 milyon 400 bini aştı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 11. Türkiye’ye gelen turist sayısı ise 12 milyonu geçti. Buradaki artış oranı İstanbul ile aynı. Yüzde 11. Bu da iyi bir yıl yaşadığımızı gösteriyor ama rakamsal açıdan” dedi. 


Mehmet Öksüz

Yeni araç yatırımı 
Piyasa açısından baktıklarında, iyi bir yıl geçirmediklerini turizm taşımacısının ihtiyacı olduğu halde yeni araç yatırımı yapmakta zorlandığını belirten Genel Sekreter Öksüz, “Bu yıl turizm taşımacı yeni araç alma imkânına ulaşamadı. Bunun yerine artan talebe cevap verebilmek için ikinci el araçları bularak hizmet sürecini sürdürdü. Turizm taşımacısı bir ölçüde toparlanma sürecine girdi ama yeni sorunlarla karşı karşıya kaldık” dedi.

Suriyeli, Cezayirli, Iraklı rakipler
Yaşadıkları yeni sorunun başında belgesiz ve korsan taşımacılık olduğunu belirten Mehmet Öksüz, “Ancak belgesiz ve korsan taşımacılık yapanların yapısı değişti. İstanbul’da turizm taşımacıları olarak sadece kendi ülke insanımızla mücadele etmiyoruz. Özellikle artan Ortadoğulu turist sayısı burada farklı bir tabloyu ortaya çıkardı. UBER’in ardından piyasada korsan ve belgesiz şekilde çalışan Ortadoğulu turiste yönelik hizmet veren bir taşımacı türü oluştu. Bunların büyük bölümünü de Suriyeli, Iraklı ve Cezayirliler oluşturuyor. Üstelik bu taşımacılar turistlere Türk taşımacılarını kötüleyerek iş alıyor ve onları sadece İstanbul içinde de taşımıyorlar; Yalova’ya, Sapanca’ya taşıyorlar. Hiçbir engelle karşılaşmadan bu faaliyeti gösteriyorlar. Şu anda Türk turizmciler Ortadoğulu turistleri taşıyamıyor. Çünkü bu gruplar çok iyi organize olmuş durumdalar. Tekne turuna turistleri götürüyorlar, ev almak isteyen turistler için bağlantılar kuruyorlar. Bir sistem ve organizasyon içerisinde hiçbir bedel ödemeden ülkemizde kazanç elde ediyorlar” dedi.

Başkan Ekrem İmamoğlu’na çağrı 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na turizm taşımacılarının sorunlarının çözümüne yönelik çağrıda da bulunduğunu belirten TTDER Genel Sekreteri, “Biz yıllardır UBER sorununu yaşadık. Hatta ‘UBER’i engelleyeceğim’ telaşı ile bizi de mağdur ettiler. 9+1 araçlarımızla biz yasal yapıda turizm hizmeti verirken belediye yetkilileri belgelerimizi yenilemedi. 14+1 altı koltuklu araç sahipleri belge alamadı. Bu yüzden çok ciddi mağduriyetler yaşadık. Şimdi de Suriyeli, Cezayirli, Iraklı taşımacı sorunu yaşıyoruz. Bu taşımacıların engellenmesine yönelik acil şekilde bir adım atılmalı. Burada sadece belediye değil, emniyet ve bakanlığa da görevler düşüyor” dedi.

Bakanlık görmüyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, sektördeki veri akışını sağlayabilmek adına U-ETDS sistemini hayata geçirdiğini belirten Mehmet Öksüz, “Veri girişleri ile ilgili yaptırımlar iki kez ertelendi. 1 Temmuz itibariyle de U-ETDS sistemine veri girişi yapmayanlara veya eksik bilgi girenlere yaptırımlar uygulanıyor. Kayıt altındaki taşımacılara her gün yeni yükümlülükler ve yaptırımlar getirilirken, belgesiz şekilde turizm hizmeti verenlere yönelik Bakanlık ne gibi bir çalışma yapıyor? Buradan Bakanlığa da çağrıda bulunuyorum: Lütfen İstanbul’da bu şekilde faaliyet gösteren yabancı taşımacılara yönelik nasıl bir uygulama yapmışlar, açıklasınlar. Bunu Bakanlık yetkililerinden bekliyoruz. Eğer bu taşımacıların önüne geçilmezse çok ciddi şekilde bir sorun olarak büyümeye devam edecek” dedi. ■


Suriyeli, Cezayirli, Iraklı taşımacılar genellikle Ortadoğulu turistleri hedef alıyorlar.




Suriyeli, Cezayirli, Iraklı taşımacılar AVM önlerinden yolcu alıyorlar.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159