11 Büyükşehir ulaşımda da ortak hareket edecek

banner113

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 11 büyükşehir belediye başkanı, Adana'da 'Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru' başlığıyla düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 08.02.2020, 12:19 08.02.2020, 12:27 Taşıma Dünyası
11 Büyükşehir ulaşımda da ortak hareket edecek

11 Büyükşehir ulaşımda da ortak hareket edecek

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 11 büyükşehir belediye başkanı, Adana'da 'Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru' başlığıyla düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.



CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanın buluşması, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirildi. Buluşmaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, , Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu katıldı.
Çalıştayda, belediye başkanları başta deprem ve sel olmak üzere doğal afetlere karşı alınacak tedbirler, tarımsal üretim, kooperatifleşme, küresel iklim değişikliği, hava kirliliği, sosyal medya gibi konularda uzmanların sunumlarını dinledi, birbiriyle fikir alışverişinde bulundu.
Ulaşım konusunda ortak hareket
Türkiye’nin ciddi bir göç sorunu yaşadığını ve olası bir göç dalgasında sığınmacılar konusunda alınması gereken tedbirlerin oluşturulması için rapor hazırlama görevinin Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini belirten Karalar, şu ifadeleri kullandı;
*Göç konusunda kalıcı ve etkili bir göç politikası oluşturulmasını öneriyoruz. Bu konuda önümüzdeki Nisan ayında yapacağımız çalışmaların detaylarını paylaşacağız.

*Büyükşehir belediyeleri olarak yapılan ve yapılacak yatırımlarda başta raylı sistemler olmak üzere ulaşım konusunda ortak hareket etme kararı aldık.



Yerel Yönetim Tasarı’nda belediyelerden görüş alınmadı


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı hazırlanırken belediyelerden görüş alınmadığını belirterek, "Umut ediyorum bizi derinden sarsacak değişiklikler olmaz" dedi. Başkan Seçer, yeni Yerel Yönetimler Yasası hazırlıklarıyla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: "Bu konuda bazı bilgilerimiz var. Arzu etmediğimiz yasal değişiklikler de var. Biz bunu daha önce Sayın Cumhurbaşkanı toplantıya çağırdığında orada da konuşmuştuk. Bizden katkı istenmişti ama sonra devamı gelmedi. Bizden görevlendirilen arkadaşlar hiçbir suretle çağrılmadı. Yine iktidar kendince bazı değerlendirmelerle yerel yönetimlerle ilgili yasa değişikliği yapıyor. Umut ediyorum bizi derinden sarsacak, sıkıntı oluşturacak değişiklikler olmaz. Bekliyoruz, neler çıkacak hep beraber göreceğiz."

Bir dahaki buluşma Nisan ayında Muğla’da

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün gayri safi yurtiçi hasılanın büyük bölümüne hizmet eden Büyükşehir Belediye Başkanları’nın bir araya gelmesinin, ortak projeler üretmesinin çok değerli olduğunu belirtti. Başkan Gürün; “31 Mart ve 23 Haziran seçimleri ile ülke nüfusumuzun büyük bölümüne hizmet eden Büyükşehir Belediye Başkanları bir araya geliyor, farklı konu başlıklarında ortak projeler üretiyoruz. Ülkemizin, yaşadığımız şehirlerin sorunlarının çoğu ortak. Bizlerden hizmet bekleyen vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için birlikte çalışmaya, ortak projeler üretmeye, tecrübelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Bir sonraki toplantı Nisan ayında Muğla’mızda gerçekleşecek. Büyükşehir belediye başkanımızı Muğla’da ağırlayacağız ” dedi
.
Alınan kararlar şöyle:

1-11 Büyükşehir Belediye Başkanları Adana toplantısında, yaşanacak olası tüm afet çalışmaları ile 11 Büyükşehir Belediyesi adına nisan ayı toplantısına ev sahipliği yapacak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından gerçekleştirilecek birlikteliğe kadar, başta deprem olmak üzere, raporlar sunularak iş birliği yapılması konusunda karar birliğine varıldı.
2-Göç ve sığınmacı konusunda ülkemizde mevcut durum, bütün yerel yönetimleri gündelik hayatta ciddi sıkıntılara sokmaktadır. Bu konunun ayrıntılarıyla araştırılması için görüş birliğine varıldı. Şu anda bile Türkiye’yi tehdit eden yeni göç dalgaları ve yeni sığınmacı girişlerinin gündemde olması sebebiyle alınması gereken tedbirler yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hususunda çalışmalar yapmak üzere, nisan ayına kadar rapor oluşturulması konusunda, bu konudaki deneyimleri nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız görevlendirilmiştir. Onun liderliğinde hazırlanacak çalışma, nisan ayında kamuoyu ile paylaşılacak. Göç konusunda Ankara’nın da bu koşulları göz önüne alarak kalıcı bir göç politikası oluşturarak, tüm yerel yönetimleri de sürecin içine alarak çözüm oluşturması gerekmektedir.
3-CHP’li Büyükşehir Belediyelerinde yapılan ve yapılacak olan yatırımlarda bazen devletimizin kurumlarınca onay verilmesi konularıyla ilgili çifte standart yaşanmaktadır. Halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Başta ulaşım olmak üzere, metro hatları, ulaşım gibi konularda gerekli izin konusunda ve ilgili süreçlerde taleplerimiz karşılıksız kalıyor. 40 milyon insanın yaşadığı kentlerimizdeki bu tür süreçlerin yatırım planına alınması, hazine garantisi verilmesi gibi konularda ve işlemlerde her belediyeye eşit davranılması, siyasi ayrımcılık yapılmaması konusunda ve karar verme aşamalarında hükûmet yetkililerine ve ilgili bürokratlara hassas olmaları uyarısını yapıyoruz.
4-Başta raylı sistemler ve ulaşım olmak üzere bir çok konuda kredi bulma, iş birliği yapma ve teknik konularda ortak çalışmalar gerçekleştirme konularında da birlikte hareket etme kararı aldık.
5-Tarım, kooperatiflerle iş birliği konularında; Tarım Masamızın yaptığı hazırlıkları değerlendirdik. Üreticiden tüketiciye en uygun ürünlerin ulaşması, işletmelerin kurulması konularında karar birliğine vardık. Başta 11 Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Türkiye’deki tüm üretici kooperatiflerimizle iş birliği yapma konusunda kararlı olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız.
6-5393 Sayılı Belediye Kanununda yapılması düşünülen bir kısım değişiklik taslağı ile ilgili sağda solda ve sosyal medya üzerinde dağıtılan bir taslak görmekteyiz. 11 Eylül 2019’da, 30 Büyükşehir Belediyesi ile Cumhurbaşkanı nezdinde katıldığımız toplantıda aramızdan seçilen 3 belediye başkanının içinde olduğu bir komisyon ile bu taslağın hazırlanacağı düşünülürken, 5 ay sonra, halkın oylarıyla seçilmiş ve ülkemizin yüzde 50’ye yakın nüfusunun yaşadığı şehirlerin 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak; Sayın Cumhurbaşkanının kurulan komisyonla birlikte çalışma yapma sözünün tutulmasını temenni ediyoruz.
Alınacak tüm kararların; atanmışların dayatmasıyla değil, 80 milyon vatandaşımızın temsiliyle, yerel yönetimler anlayışına uygun olarak gerçekleşmesini demokrasinin gereği olarak görüyoruz. En yakın zamanda komisyonun çalışmalara başlayarak sağlıklı bir kanun taslağının hazırlıklarının başlatılmasını talep ediyoruz.


 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159