2014’te 1600 otobüslük filo

banner113

İstanbul Otobüs AŞ Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, 350 adetlik otobüs ihalesinin ardından, İstanbul Otobüs AŞ'nin kendi alımına yönelik iki hafta sonra 110 otobüslük bir ihale daha yapacaklarını, yıl sonuna doğru da 350-400 dolayında bir ihale ile 2014 yılında 1600'lük otobüs filosu ile hizmet vereceklerini belirtti.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 31.03.2013, 16:57 01.04.2013, 10:22
2014’te 1600 otobüslük filo
ERKAN YILMAZ / TAŞIMA DÜNYASI

İstanbul Otobüs AŞ 26-27 Mart tarihlerinde 350 adetlik otobüs ihalesi düzenledi. 26 Mart Salı günü 32 hat ve 149 otobüslük Anadolu Dar Bölge, 27 Mart Çarşamba günü ise 18 hat 80 otobüs İstanbul Dar Bölge, 27 hat 121 otobüslük Beyoğlu Dar bölge ihaleleri yapıldı. Anadolu Dar Bölge'nin hat bedeli 425 bin 198.68 TL olurken, İstanbul Dar Bölge'nin hat bedeli 334 bin 815, Beyoğlu Dar Bölge'nin ise hat bedeli 409 bin 029.75 TL oldu. En yüksek katılım 26 Mart Salı günü gerçekleşen Anadolu Dar Bölgesi ihalesine oldu. 312 katılımcının teklif verdiği ihale salonu tıklım tıklım doldu. 

Anadolu Dar Bölge'nin ihalesinin ardından İstanbul Otobüs AŞ Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin gazetemize açıklamalarda bulundu.   

Yüksek talep bizi de şaşırttı 

Anadolu Dar Bölge ihalesine yönelik yüksek talebi kendilerinin de beklemediğini ifade ederek açıklamalarına başlayan Genel Müdür Abdullah Yasir Şahin, "Benim için de şaşırtıcı oldu. 25 Mart Pazartesi saat 17.00 itibariyle teklif verenlerin sayısı 58’di. İhaleden bir saat öncesinde teklif sayısı 312 oldu. İhaleye katılımcı sayısı 312 ama araç talebi 485. Bu bugüne kadar yapmış olduğumuz ihalelere göre çok fazla bir rakam. 485 araç teklifi, daha önceki ihalelerimizin toplam 3 bölgesinin tekliflerine yakın” dedi. Anadolu Dar Bölgesine yönelik gönlünden geçen rakamın 350 bin TL’ler civarı olduğunu belirten Şahin, “Bu işin idealinin de o olduğunu düşünüyorum, ama sonuçta bir yarışma ortamı. Görüyorsunuz 425 bin liraya bitti. Hayırlı olsun” dedi.

Tekelleşmeyi önlemek için yüzde 10 teklif sınırı 

Tekelleşmeyi önlemek adına tüm bölgelere yönelik ihale şartnamesine teklif verme oranın yüzde 10 ile sınırlandırdıklarını belirten Şahin, “312 katılımcı var ama ihale şartnamesine yüzde 10 şartı konulduğu için Anadolu Dar Bölge’ye ancak 15 otobüs için teklif verilebiliyor. Bunu da tekelleşmeyi önleyebilmek adına yaptık. Özellikle Anadolu Yakası’nın göreceli olarak diğer bölgelere göre, biraz daha karları daha iyi gözüküyor. 149 otobüs olunca katılım çok yüksek oldu” diye konuştu. 

CNG ekonomiklik sağlıyor 

İşletmecilerin şu anda sorun yaşanmadığını belirten Şahin, “Hatlar iyileştirildi, gelirleri onlar açısından makul hale geldi. En son 42 CNG’li (sıkıştırılmış doğalgazlı) otobüs devreye sokmuştuk. Doğalgazlı otobüslerimiz, dizel otobüslere göre -bölgesine bağlı olmakla birlikte, bizim yaptığımız inceleme neticesinde- şu an için yüzde 29 ile 48 arasında tasarruf sağlıyor. Ben otobüsçülerin doğalgazlı otobüs alarak servise sokmayı düşündüklerini sanıyorum. Bunun cazipliğinin de katılımın yüksekliğine etkisi oldu diye düşünüyorum” dedi.

İki ihale daha 

İstanbul Otobüs AŞ’nin planlamalarını yaptığını belirten Şahin, ilk olarak iki hafta sonra kendi alımlarına yönelik 110 adetlik CNG’li bir otobüs ihalesine çıkacaklarını belirtti. Bu yıl içerisinde 350-400 dolayında yine hat ihalesine çıkacaklarını vurgulayan Şahin, “2014 yılına girdiğimiz zaman Otobüs A.Ş’nin 1600 civarında bir filosunu İstanbulların hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

İstanbul Otobüs AŞ örnek oluyor 

Genel Müdür Şahin, İstanbul Otobüs AŞ’nin iki yıldır İstanbul’un ulaşımında örnek bir model oluşturduklarını açıkladı: “2 yıl içerisinde yaptıklarımız ortada. Otobüslerin standardı, şoförlerimiz ve uygulamalarımız açısından örnekliğimiz söz konusu. Bizim hedefimiz zaten örnek olmaktı. İstanbul’un otobüs işletmeciliğinin tamamını biz yapalım diye bir derdimiz yok. Modelimizle ilgili bilgileri birçok il belediyesine anlattık. Yurtdışından, İran’dan, Bahreyn’den geldiler onlara da anlattık. UİTP Genel Sekreteri, ‘İstanbul Otobüs AŞ’nin ismini çok duyuyoruz, nedir, ne değildir’ diye sordu, onlara da anlattık: ‘Bir kamu şirketi olarak inanılmaz işler yapıyorsunuz’ dediler. İki yıl sonraki UİTP’nin toplantısında bu çalışmalarınızı anlatmamızı istediler; ben de, iki yıl sonra yaptıklarımızı da ekleyince siz daha çok şaşıracaksınız” dedim. Bizim hedefimiz otobüs, işletmeci ve şoför standardında bir çığır açmak; onu da yaptığımızı düşünüyorum. Bizim işletmecilerimizin muhtemelen, üçte biri daha önceki özel halk otobüsü veya minibüs işletmecileriydi, ama geri kalan yüzde 70 civarı sektörün yeni kazanımlarıdır yeni yüzleridir. Her sektörden insan bu alana ilgi duymaya başladı. Bizim hem özel halk otobüsü dernekleriyle hem de Otobüs AŞ’nin Erguvan otobüsünü işleten derneklerle diyaloglarımız gayet iyi. Biz, sadece kendi otobüslerimizi ve işletmecilerimizi düşünerek çözümler üretmiyoruz, toplu taşımanın tüm aktörlerine faydası olacak çözümler üretmeye çalışıyoruz. Belki çok hızlı mesafeler kat edilmiyor, ama işletmeci arkadaşlarımızın şu rağbeti, kat ettiğimiz mesafenin bir göstergesi.” 

150 gün içinde hizmette 

350 otobüsün 150 gün içinde filoya dahil olmak zorunda olduğu bilgisini veren Şahin, “Filomuzda kendimize ait 40 otobüsümüz var. Şirketimiz filosuna alınmak üzere iki hafta sonra 110 CNG’li otobüse yönelik bir ihaleye daha çıkacağız. Eylül veya Ekim ayında 350-400 dolayında yine hat satış esasına göre bir ihale daha yapacağız” dedi.

İstanbul’a yeni CNG dolum tesisleri 

A.Yasir Şahin, CNG dolum tesisine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi: “2005’li yıllardan itibaren İstanbul’da 4 CNG’li istasyonu kurulmuş ama talep olmadığı için 4’ü de kapanmış. Bizim 42 otobüsle birlikte CNG’li otobüsler tekrar sefere başladı. Daha sonra İETT’nin otobüsleri sefere çıktı ki, kendi dolum tesisleri var. Bizim Kağıthane’deki ve Alibeyköy’deki garajımızda, şu an Enerji AŞ’nin CNG istasyonu var. Bunun dışında özel işletmecilerimizin bir tanesi hem kendi otobüsleri için hem de vatandaşa hizmet etmek için İkitelli’de bir dolum istasyonu kurdu. Şu anda Enerji AŞ’nin Anadolu ve Avrupa yakasında CNG istasyonu kurma çalışmaları var. Natural Gaz, mevcut otobüsleri CNG’ye dönüştüren bir firma; onlar da 3 istasyon almak üzere olduklarını ve buralarda CNG dolum tesisi kuracaklarını söylediler. Ondan sonra da -benim şahsi öngörüm- İstanbul’da, dizele rağbet azalacaktır; yüzde 80 CNG’li otobüsler olacaktır. Türkiye genelinde de öyle olacağının izlerini görüyoruz. Birçok belediye ile görüşüyoruz, hepsinde CNG’ye kayma söz konusu. Dizel araçlarımız Euro 5 motorlu, zaten çevreciydi ama olayın ekonomisine de baktığınız zaman bu tarihten sonra insanlar CNG’li otobüslerle bu işe girer. Bizim 350 otobüsün de yüzde 80’inin CNG’li olacağını tahmin ediyorum. Ortalama bölgesel bazlı gelirler 32 bin lira civarında. Bunun yakıt masrafları, hattın bedeli, otobüsün bedeli gibi rakamları ortaya koyduğunuz zaman, 25 bin lira ile 27 bin lira civarında bir masrafı çıkmakta. CNG’li olduğu zaman bu masraf, 5-6 bin daha aşağılara düşebiliyor. Bir yıl gibi sürede CNG’li aracın ilk alım maliyeti çıkabiliyor.” 

9-10 metrelik otobüsleri konuşuyoruz

İstanbul Otobüs AŞ bünyesinde körüklü otobüs çalıştırmanın zorlukları bulunduğunu ifade eden A.Yasir Şahin, “Bizim otobüsler rotasyonla çalışıyor. Körüklü otobüsler her sokağa giremiyor, her rampayı çıkamıyor. Körüklü otobüsleri ancak imtiyazlı şekilde belirli hatlara vermek gerekir ki bu bizim modelimize uymuyor. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi nezdinde metrobüs konusunda yeni bir konsept çalışmamız mevcut. Metrobüs hattında günlük 400 bin yolcu planlanırken şu an yolcu sayısı 900 bini geçti. Körüklünün aksine biz 9 ve 10 metrelik otobüsleri konuşuyoruz. 12 metrelik otobüslerin zor manevra yaptığı yerlerde 9 ve 10 metrelik otobüsleri düşünüyoruz. Bu tür araçları kendi alımımızla filomuza katabiliriz” dedi.

AYRINTILAR...

Abdullah Yasir Şahin, ihaleyi kazanamayanlara yönelik yaptığı açıklamada ise, “Başkanımız Kadir Topbaş, İstanbul Otobüs AŞ’nin ilk adımda 1600 araç ile yetkilendirildiğini, bunun tamamlanmasının ardından yeni yetkilendirmenin de yapılacağını belirtti” dedi. 
Denetçimiz İstanbul halkı 

Biz oturduğumuz yerde aracın içine bağlanıp şoförü de denetleyebiliyoruz. 45 günlük, geriye yönelik kaydı da alabiliyoruz. Kendi denetçilerimiz var, ama en önemlisi İstanbul halkı bizim denetçimizdir. Şikayet geldiği zaman kesinlikle rahatsız olmuyorum ve şikayet eden herkese teşekkür ediyorum. Hatta bazen e-maillere kendim cevap yazıyorum. Diyorum ki, lütfen böyle devam edin, eşinize dostunuza anlatın onlar da şikayet etsinler. Benim 10 denetçimle 630 otobüsümü sağlıklı bir şekilde denetlemem söz konusu değil. Vatandaş gördüğü aksaklıkları bize bildirmeli ki onun hesabını da soralım. 

Rakamlar yerine oturuyor 

İstanbul Otobüs AŞ Genel Müdürü A.Yasir Şahin, üç ihalenin ardından kısa genel bir değerlendirme de yaptı: “İstanbul Dar Bölge’ye 81 katılımcı 167 araç teklifi verdi. Anadolu Dar Bölge’ye ise 312 katılımcı 485 araç teklifi verdi. Beyoğlu Dar Bölge’ye ise 188 katılımcı 325 araç teklifi vermiş. Güzel bir ihale oldu. Genel ortalamaya baktığınız zaman daha önceki ihaleleri incelediğimizde rakamlar birbirine yakın. Gözüken, bu rakamların oturduğu. İşletmecilerimize de, İstanbul halkına da hayırlı olsun.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159