30 Solaris İzmir yollarında hizmete başladı

banner113

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından hizmete alınan 100 körüklü Solaris otobüsün 30 adetlik ilk partisi törenle hizmete alındı.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 03.03.2014, 11:40 03.03.2014, 11:47 Taşıma Dünyası
30 Solaris İzmir yollarında hizmete başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından hizmete alınan 100 körüklü Solaris otobüsün 30 adetlik ilk partisi törenle hizmete alındı. Başkan Kocaoğlu, “İzmirliler’in daha konforlu, güvenli ve hızlı seyahat edebilmesi için toplu ulaşım sistemlerini sürekli yenileyeceğiz” dedi.

Düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, ESHOT Genel Müdürü Faruk Çelik, Solaris Yönetim Kurulu Üyesi Martin Grubel, Solaris Türkiye Distribütörü SOBUS Motorlu Araçlar’ın sahibi Serdar Özcan’la çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metropollerin en önemli sorunlarından birinin ulaşım olduğuna dikkat çekti. Kocaoğlu, İzmirliler’in daha konforlu, güvenli ve hızlı seyahat edebilmesi için toplu ulaşım sistemlerini sürekli yenilediklerini belirtti.

Başkan, “Kentimize en son teknolojiyle donatılmış 30 yeni körüklü otobüs daha kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecek ay 30 adet, Nisan ayında da 40 adet yeni otobüsle mevcut filoya 100 yeni araç kazandırmış olacağız” dedi.

Yeni araçların ‘kuğu’ olarak adlandırıldığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, otobüslerin özelliklerini özetledi.

Toplam maliyet 22 milyon 500 bin lira

100 yeni otobüsün toplam maliyetinin 22 milyon 500 bin lira olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Yaz aylarında araçlarımızın yaş ortalaması 5 yaşın altına düşecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, hızlı bir şekilde otobüs filosunu yeniliyor. Şu anda sefere yaklaşık 1550 civarında araç çıkartıyoruz. Bunların yaklaşık yüzde 90’ı yani 1412 tanesi bizim dönemimizde yenilendi. Alçak tabanlı, yakıt tasarrufu sağlayan, çevreci ve son teknolojiyle üretilmiş araçlarımızla kentimizi donatıyoruz.

Yeni gemilerimiz, İZBAN, tramvay projelerimizle birlikte milyarlarca lira  parayı bu kentte yaşayanların ulaşım konforu için harcadık ve harcamaya devam edeceğiz. Ulaşım sektöründe yıllardır hizmet eden minibüsçü, otobüsçü ve kooperatifçi kardeşlerimizi de kent kartla sistemin içine alarak işlerini kaybetmemelerini sağlayacak sistemi kuruyoruz” dedi.

Çalkaya: “Takdir ediyoruz”

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise, toplu taşımanın özellikle dar gelirli vatandaşlar için oldukça önemli olduğunu kaydetti. Çalkaya, “90 dakika içinde yapılan uygun fiyatlı seyahat, bu kentin ne kadar doğru ve sağlıklı yönetildiğinin bir göstergesidir. Aziz Başkan gibi biz de toplu taşımayı önemsiyoruz. Yeni araçlar, kent içindeki trafiği de rahatlatacaktır. Sadece belediye başkanı olarak değil, bu kentte yaşayan sade bir vatandaş olarak bu kentin insanları adına Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İzmir-Polonya arasında yeni bir tarih başladı

Solaris firması Yönetim Kurulu Üyesi Martin Grubel, Solaris firması olarak gerçekleşen işbirliğinden çok mutlu olduğunu söyledi. Grubel, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile geçtiğimiz Ağustos ayında imzaladığımız anlaşma ile İzmir ve Polonya arasında yeni bir tarih başlattık. Toplu taşımacılık çok önemlidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın toplu ulaşım yatırımlarına verdiği önemi çok takdir ediyorum” dedi.

İzmir’e özel

Beyaz rengin hakim olduğu otobüslere uzunluğu nedeniyle “Kuğu” ismi verildi. ESHOT yetkilileri yeni araçların devreye girmesi ile birlikte şu anda 5 olan filo yaşının yaz aylarında daha da aşağı çekileceğini söyledi. Engelli kullanımına uygun alçak tabanlı yapıda ve duraklarda sağa yatabilme özeliğinde, klimalı, çevreci olan otobüsler, özellikle İzmir için sipariş edildi. Türkiye’de ve İzmir’de ilk kez kullanılacak yeni model otobüsler toplam 22 milyon 500 bin Euro maliyetle kente kazandırıldı. Otobüslerde  engelli, yaşlı, bebekli ve hamileler için ayrılan kırmızı renkli ve sarı semboller ile işaretlenmiş koltuklar da dikkat çekiyor. Bu otobüslerdeki diğer bir özellik ise şoförün dikkatinin dağılmaması için camlı sürücü kabini. 

Son teknoloji

142 yolcu taşıma kapasiteli olan İzmir’in yeni körüklü otobüsleri paslanmaz çelik şasi ve karasör iskelet özelliğinde. 362 beygir gücünde olan motorları (DAF marka) Euro 5 standardında ve egzoz gazı salınımı minimum seviyede. Dingilleri de yine (ZF marka) Almanya yapımı. Otomatik şanzımanlı (ZF marka) olan otobüslerdeki klimalar İzmir’deki iklim göz önüne yüksek soğutma kapasitesinde yapıldı. Otobüslerdeki tüm kumanda sistemleri son teknoloji elektronik ağırlıklı. Polonya’da yapımı gerçekleştirilen otobüslerin; motor, şanzıman, diğer aktarma organları, fren ve süspansiyon sistemi ile ağırlıklı malzemesi Almanya üretimli ve filodaki diğer araçlarla uyumlu.

Resim altı:


Solaris Yönetim Kurulu Üyesi Martin Grubel, Solaris Türkiye Distribütörü SOBUS Motorlu Araçlar’ın sahibi Serdar Özcan’la birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ESHOT Genel Müdürü Faruk Çelik’e günün anısına Solaris maketi hediye ettiler. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159