İstanbul’da 930 Erguvan halk otobüsçüsü iflas noktasında

banner113

İstanbul Otobüs A.Ş Erguvan otobüs işletmecileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Saraçhane binası önünde 18 Ocak Çarşamba günü toplanarak basın açıklaması yaptılar. İstanbul Otobüs A.Ş bünyesinde hizmet veren 930 otobüsçünün iflas noktasına geldiğinin uyarısını yapan otobüsçüler, her ay 11 bin TL zarar ettiklerini belirttiler.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 18.01.2017, 16:06 18.01.2017, 16:41 Taşıma Dünyası
İstanbul’da 930 Erguvan halk otobüsçüsü iflas noktasında
İstanbul Otobüs A.Ş Erguvan otobüs işletmecileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Saraçhane binası önünde 18 Ocak Çarşamba günü toplanarak basın açıklaması yaptılar. İstanbul Otobüs A.Ş bünyesinde hizmet veren 930 otobüsçünün iflas noktasına geldiğinin uyarısını yapan otobüsçüler, her ay 11 bin TL zarar ettiklerini belirttiler.  

Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri ve Belediye Otobüsü İşverenler Sendikası (OHSİS) Başkanı Hüseyin Özbek
tarafından yapılan basın açıklamasında; Erguvan otobüs işletmecilerinin sorunlarının çözülmediğini artan maliyetler karşısında dayanacak güçleri olmadığını söyleyerek seslerinin Cumhurbaşkanlığı tarafından duyulmasını, hükumetin ve İBB yöneticilerinin sorunlarına çare bulmasını istediler.  

Maliyetler artıyor, gelirimiz azalıyor 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş’nin 2011 yılında düzenlediği ihalelerden Erguvan otobüs hattı aldıklarını belirten otobüsçüler,  “Aradan geçen 5 yıl sürecinde işleri düzeleceği umudu ile çalışmaya devam ettik. Ancak artık dayanacak gücümüz kalmadı, Maliyetlerin aşırı artmasının yanında gelirlerimiz azalmaya başladı ve bu bizi işin içinden çıkılmaz borç sarmalarının içine soktu. 2011 yılında yolcu başına ortalama 1.15 TL kazanırken, ücretsiz taşıdığımız yolcuların oranının yüzde 6’dan yüzde 14’e ulaşması ve zamanında yapılmayan zamlardan dolayı bugün yolcu başına 1.40 kazanmaktayız.  Bu süreçte TEFE/TÜFE oranlarına göre artış olsaydı bile 1.90’TL’lik gelirimiz olmalıydı.  2012 yılından bugüne kadar ki yıllık bazda ortalama hak edişimiz hiç artmamış ve yaklaşık KDV dahil 31 bin seviyesindedir.  Oysa son bir yılda yakıt yüzde 53 oranında zamlandı” açıklamasını yaptılar. 

Gelir ve gider analizi 

Halk otobüsçüler gelir ve gider kalemlerinin detaylı analizini de şu şekilde açıkladılar: 
• Araç amortismanı: 365 bin TL’ye aldığımız aracı 10 yıl kullandığımız taktirde aylık 3 bin 41 TL amortisman maliyeti var.
• Hat amortismanı: 450 bin TL’ye aldığımız hat bedeli 15 yıl işletme hakkı ile aylık 2 bin 500 TL maliyeti var.
• Araçlarda aylık ortalama 4 bin 500 TL bakım ve arıza maliyeti bulunuyor. 
• Yıllık ödenen kasko, trafik sigortası, ferdi kaza sigortası ve motorlu taşıtlar vergisini aylık maliyeti 2 bin TL
• Araçlar aylık ortalama 7-8000 bin km yol yapıyor. Aylık ortalama 16 bin 750 TL yakıt maliyeti bulunuyor.
• Her araçta iki asıl bir yedek olmak üzere 2.5 şoför çalıştırma zorunluluğu bulunuyor.. Aylık personel maliyeti 9 bin 500 TL. 
• Parklanma ve yıkama gederlerimiz aylık ortalama 1000 TL
• Araç başına aylık ortalama 3 bin TL KDV farkı ödemekteyiz. 
• Bir aracın aylık gider 42 bin 291 TL
• Ortalama aylık gelir ise 31 bin TL 

930 otobüsçü halk otobüsçüsü batma riski yaşıyor 

Yapılan analiz sonucunda halk otobüsçünün yaşadığı mağduriyetin ağırlığının ortaya çıktığına dikkat çeken halk otobüsçüler Cumhurbaşkanına seslenerek “ Bugüne kadar 54 aylık süreçte oluşan 11 bin 291 TL tutarındaki zararı kendi  öz kaynaklarımızla karşılıyorduk. Ancak artık dayanacak gücümüz kalmadı.  Maliyetlerimizin 42. Bin 291 TL olduğu bir durumda aylık kazancımızın yüzde 10 kar marjıyla  46.520 TL olması gerekirken her ay 11 bin 291 TL zarar ederek bugünlere geldik.  Toplamda 930 otobüs aynı şartlar içerisinde çalışmak durumunda.  Ayrıca araç başı İstanbul Otobüs A.Ş’ye 60 bin TL borçlu durumdayız.  Bu borç seçim zamanı yapılmayan zamlardan dolayı bize avans olarak verilmiş ve firmaların batması önlenmişti. Şu an işletmeler işlerini sürdüremez hale geldiler. 930 işletme batma riskiyle karşı karşıya. Sayın Cumhurbaşkanımız bu noktada değerli yardımlarınızı bekliyoruz. Son umudumuz sizsiniz” dediler. 

Yapılan basın açıklamasından sonra Cumhurbaşkanlığı makamına, Başbakanlık, Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığına basın bildirisi ile birlikte sorunları içeren dosya posta yolu ile iletildi.









Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159