İstanbul’da raylı sistem ağı 400 km’ye ulaşacak

banner113

6.UITP Türkiye Konferansı’nda konuşan İstanbul Raylı Sistemler Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu, “2019 yılı sonunda İstanbul’daki raylı sistem ağı, 400 kilometreye ulaşacak. Raylı sistemin payı yüzde 48’e çıkacak” dedi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 30.03.2015, 15:31 30.03.2015, 15:35 Taşıma Dünyası
İstanbul’da raylı sistem ağı 400 km’ye ulaşacak
6. UITP (Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği) Türkiye Konferansı, 26 Mart Perşembe günü The Marmara Otel’de yapıldı. Toplu Taşımacılıkta Planlama, Tasarım ve İnşaat konu başlığı ile İstanbul Ulaşım AŞ ev sahipliğinde gerçekleştirilen UITP konferansına, İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ali Yandır, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İstanbul Raylı Sistemler Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu, UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, UPS Vakfı Ulaştırma Mühendisliği Profesörü Vukan Vuchic, UITP Eğitim Departmanı Başkanı Kaan Yıldızgöz, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Satış Müdürü Tunç Karabulut, Otobüs Satış Şefi Onur Çetinkaya, Otokar Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Salih Kumbar ve çok sayıda yerli yabancı davetli katıldı. Konferansta raylı sistemlerin gelişimi vurgulandı. 

Raylı sistem ağı büyüyecek 
İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ali Yandır, UITP Konferansına İstanbul’da ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını söyledi. İstanbul’un sürdürülebilir ve yaşanabilir bir şehir haline getirmek için raylı sistemlere önem verdiklerini ve raylı sistem yatırımların devam ettiğini dile getiren Yandır, “Şu an 141 kilometre olan raylı sistem ağımız, çok yakında 400 kilometreye, ardından da hedeflenen 776 kilometreye ulaşıncaya kadar devam edecek. Biz, Ulaşım AŞ olarak belediyemizden aldığımız destekle kentiçi raylı ulaşımı, en iyi şekilde işletme gayreti içindeyiz. Altıncı UITP Türkiye konferansının yapılmasında, bizzat görev alan çalışma arkadaşlarıma ve bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.  

400 kilometreye ulaşacak 
İstanbul Raylı Sistemler Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu da,  İstanbul’daki raylı sistem yatırımları hakkında bilgi verdi. 2019 yılı sonuna kadar İstanbul’daki raylı sistem ağının 400 kilometreye çıkacağını ifade eden Balcıoğlu, 2014 yılı sonu itibari ile İstanbul’daki araç sayısının 3 milyon 250 bine ulaştığını kaydederek raylı sistem yatırımları ile trafiğe nefes aldırmayı amaçladıklarını söyledi: “İstanbul’da 9 bin kilometre karayolu ağı var. 2004 yılında İstanbul’da toplu taşıma oranlarında raylı sistemin payı yüzde 8,4 iken, 2014 yılında bu oran yüzde 14,6’ya yükseldi. 2014-2019 yılı hedeflerimizi gerçekleştirdikten sonra da raylı sistemin İstanbul’daki payını yüzde 48’e çıkmasını hedefliyoruz. Marmaray ile birlikte İstanbul’daki raylı sistem ağı, 142 kilometreye ulaştı. 2017 yılı sonunda ise İstanbul’da raylı sistem ağı 351 kilometreye ulaşacak. Üsküdar- Ümraniye-Çekmeköy metrosu ile Kartal-Kaynarca metroları yıl sonunda hizmete girecek” dedi. 

UITP Genel Sekreteri Alain Flausch ile UPS Vakfı Ulaştırma Mühendisliği Profesörü Vukan Vuchic, UITP konferansının toplu taşımacılığın tüm yönleri ile alınmasından dolayı faydalı olacağını dile getirdiler. 

UITP Genel Sekreteri Alain Flausch’un konuşmasının ardından; UITP Eğitim Departmanı Başkanı Kaan Yıldızgöz ve UITP Genel Sekreteri  Alain Flausch, İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ali Yandır’a konferansın anısına hediye takdim etti. 
Açılış konuşmalarının ardından yapılan oturumlarla toplu taşıma çeşitli yönleri ile tartışıldı. Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy, Planlama, Mod seçimi, Kent ve Toplu Taşıma Entegrasyonu başlıklı konuda, Malatya Belediyesi Otobüs İşletmeleri Genel Müdürü Sedat Tamgacı ise sürdürülebilir ulaşım sistemi için Trolleybüs sisteminin gerekliliğini anlattılar. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ile, İzmir Metro AŞ Genel Müdürü Sönmez Alev de birer konuşma yaptı. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159