İzmir’de toplu ulaşımda düşüş yüzde 85’i buldu

banner113

İzmir’de korona virüs salgını nedeniyle toplu taşıma kullanım rakamlarındaki günlük düşüş oranı yüzde 85’i buldu.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 08.04.2020, 15:28 08.04.2020, 15:33 Taşıma Dünyası
İzmir’de toplu ulaşımda düşüş yüzde 85’i buldu

İzmir’de toplu ulaşım araçlarını kullanım oranında yaklaşık yüzde 85’lik bir düşüş görüldü. Kentte koronavirüs salgını sonrası gerileyen toplu taşıma rakamları 6 Nisan Pazartesi itibariyle 277 bin 259 olarak tespit edildi. Bu rakam 2 Mart Pazartesi günü 1 milyon 800 bin 436 idi. Hafta sonu toplu taşıma kullanma oranındaki düşüş ise yüzde 90’ı buldu.

Tüm binişlerin yüzde 65’e yakınını karşılayan lastikli ulaşımda, 6 Nisan Pazartesi günü itibariyle ESHOT ve İZULAŞ otobüslerinin kullanım sayısı da 2 Mart Pazartesi gününe göre yüzde 82 oranında düştü.

Gemilere yalnızca 1922 biniş

Binişlerde en çok düşüş yüzde 96,2’lik oranla gemilerde yaşandı. 6 Nisan Pazartesi günü yolcu gemilerine yalnızca 1922 biniş yapıldı. Bu rakam, 2 Mart Pazartesi günü 50 bin 2 idi. Arabalı vapurlarda da biniş sayısı yüzde 90 düştü.

İki numarada tramvay var

Metroda toplam biniş sayısı, 2 Mart Pazartesi gününe göre yüzde 86,1 geriledi. Ortalama günlük 350 bin olarak gerçekleşen biniş sayısı, 6 Nisan Pazartesi günü 45 bin 115 olarak sayıldı. Konak ve Karşıyaka tramvaylarında biniş sayıları da ortalama 91 geriledi. Toplamda günlük ortalama 100 binden fazla yolcunun kullandığı Konak ve Karşıyaka tramvaylarına, 6 Nisan Pazartesi günü sadece 10 bin 298 biniş yapıldı.

İZBAN 300 binlerden 38 bine

İZBAN Banliyö Hattı’ndaki gerileme oranı da yüzde 85’e dayandı. Normalde günde 300 bine yakın yolcunun kullandığı İZBAN’a, 6 Nisan Pazartesi günü 38 bin 24 biniş gerçekleşti.

İZTAŞIT’ı da vurdu

İzmir-Seferihisar arası çalışan İZTAŞIT’larda da günlük ortalama 10 bini geçen biniş sayısı, 6 Nisan Pazartesi günü yüzde 85’lik düşüşle sadece 1634 olarak gerçekleşti.

10 birim gidere, 1 birim gelir!

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle getirilen “araçlara kapasitelerinin yüzde 50’sinden fazla yolcu alınmaması” kuralı da dikkate alındığında; toplu ulaşım hizmetinde harcanan her 10 birime karşılık yalnızca 1 birim gelir elde ediliyor.



Toplu ulaşımda ücretsiz maske desteği


İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgınını önleme çalışmaları kapsamında, yurt genelinde kamusal alanlarda maske kullanımının zorunlu hale gelmesi üzerine maske seferberliği başlattı. Büyükşehir aktarma merkezlerinde, metro istasyonlarında, tramvay duraklarında ve vapur iskelelerinde maskesi olmayan yolculara ücretsiz maske dağıtıyor.



“Maskesiz dolaşmayın”

Görevliler, vatandaşlara, toplu ulaşım araçlarına kesinlikle maskesiz binilemeyeceği, kamusal alanlarda da maskesiz dolaşılmaması gerektiği yönünde uyarıda bulunuyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 Nisan Cuma akşamından itibaren toplu ulaşımda başlayan maske dağıtımı haftanın ilk günü 100 bine ulaştı. Yeşil Koltuk uygulaması kapsamında, toplu ulaşım araçlarına kapasitelerinin yüzde 50’sinden fazla yolcu alınmıyor.

İzmir’de sağlık çalışanlarına özel servis

İzmir Büyükşehir Belediyesi, koronavirüsle mücadelede en büyük görevi üstlenen ve en riskli çalışma grubunu oluşturan sağlık personelinin isteği üzerine harekete geçti. İzmir Tabip Odası yönetiminin talebini kabul eden Başkan Tunç Soyer'in talimatı üzerine hareket geçen ESHOT Genel Müdürlüğü, servis güzergâhları için üç yeni hat planlaması yaptı, üç de otobüs tahsis etti. Sağlıkçıların, hem daha kolay ve hızlı ulaşım sağlaması hem de üstlendikleri risk itibariyle vatandaşlardan ayrı seyahat etmesi hedeflendi.

“Sağlık Görevlileri İçindir” yazılı tabelanın asılacağı otobüslere yalnızca doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları binebilecek. Sürücüler ve sağlık personeli arasında WhatsApp bağlantısının da sağlandığı araçlar, her gün 7.30 ve 16.30'da karşılıklı servis yapacak. Servis otobüsleri, Gaziemir, Güzelbahçe ve Karşıyaka'dan hareket edecek.


Gaziemir servis güzergâhı


Gaziemir otobüs son durağından hareket edecek servis aracı; 80 Sokak, 73 Sokak, Abdülhamit Yavuz Caddesi, Önder Caddesi, Akçay Caddesi, Yeşillik Caddesi, Halide Edip Adıvar Caddesi, 2904/1 Sokak, Saim Çıkrıkçı Caddesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ordu Caddesi, Mızraklı Caddesi, Polat Caddesi, İKÇÜ Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İhsan Alyanak Caddesi, Hıfzıssıhha Kavşağı, İnönü Caddesi, F.Altay Meydanı, Mithatpaşa Caddesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi güzergâhını takip edecek.

Güzelbahçe servis güzergâhı

Güzelbahçe otobüs son durağından hareket edecek servis otobüsü; 565 Sokak, Erler Caddesi, Şehit Kemal Caddesi, 884 Sokak, Seferihisar Caddesi, Mithatpaşa Caddesi, DEÜ Hastanesi, F.Altay Meydanı, İnönü Caddesi, Hıfzıssıhha Kavşağı, İhsan Alyanak Caddesi, Polat Caddesi, İKÇÜ Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mızraklı Caddesi, Ordu Caddesi, Saim Çıkrıkçı Caddesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi güzergâhını takip edecek.

Karşıyaka servis güzergâhı

Karşıyaka Girne Caddesi'ndeki Mc Donalds'ın önünden kalkacak servis otobüsü; Girne Bulvarı, Cemal Gürsel Caddesi, Hasan Ali Yücel Bulvarı, 2038 Sokak, Caher Dudayev Bulvarı, Nazım Hikmet Ran Bulvarı, 8229/1 Sokak ve 8780/1 Sokak güzergâhını takip ederek Çiğli Eğitim Bölge Hastanesi'ne ulaşacak.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159