Karsan’dan Afyon’a 24 Jest!

banner113

Afyonkarahisar Belediyesi öncülüğünde Afyonkarahisar Seyahat ve Ulaşım Hizmetleri AŞ. (AFSU) tarafından engelli ve yaşlı vatandaşların erişimine uygun toplu taşıma hizmetlerinde kullanılacak 24 adet Karsan Jest hizmete girdi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 05.04.2017, 12:12 05.04.2017, 12:50 Taşıma Dünyası
Karsan’dan Afyon’a 24 Jest!
Araç teslim törenine Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, Karsan Satış Müdürü Kaan Erkırtay, Afyon Belediye Başkan Vekili Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Emin Birliktir, AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış ve Afyon Belediyesi yetkilileri katıldı.

Ulaşımı tek elden yönetim

Törenin açılış konuşmasını AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış yaptı. 20 Ocak 2017 tarihinde göreve geldiklerini hatırlatan AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış; “Göreve geldiğimizden itibaren şirketimize ve halkımıza nasıl daha iyi hizmet düşüncesinde bazı uygulamaları hayata soktuk. İlk olarak minibüs ve özel halk otobüsleri şoförleri arasında çıkan tartışmalara son vermek için minibüsleri ve otobüslerin tek elden yönetilmesini kararlaştırdık. Böylelikle tartışmaların, kavgaların önüne geçtik. Geçen yıllar içinde bazı araçların talepleri yerine getirmediğini tespit ederek halkımızın taleplerini de dikkate alarak araçlarımızı yenileme ihtiyacı duyduk. Belediye Başkanımızın da büyük katkılarıyla 24 adet aracımızı hizmete sokuyoruz. Engelli ve yaşlıların erişimini kolaylaştıracağız. Bu araçlarımızı hizmete sokmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir diğer yeniliğimiz ise şirketimizle ilgili isim değişikliğine gittik.  Kurumsallaşma adına yeni bir isim belirleme fikrini ortaya koyduk. Yapılan değerlendirmeler sonucu Afyonkarahisarla uyumlu hale gelecek şekilde şirketimizin ismini AFSU olarak değiştirdik. İlimizde yaşayan insanlarımıza en güzel hizmeti sunmak için büyük gayret içerisinde olacağız” diye konuştu.

Yerli firma olmanın gururunu yaşıyoruz 

Toplu taşıma araçlarının çağın ihtiyaçlarına göre değişim gösterdiğini söyleyen Karsan Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu ise “50 yıllık mazimizle sınırsız ulaştırma vizyonundan hareketle yerleşim yerlerinin yapısına göre geniş kapsamlı çözümler üretiyoruz. Yerli firma olmanın mutluluğunu yaşamakla birlikte alçak tabanlı, engelli erişimine uygun araçları Afyonkarahisar halkının hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu modern dönüşümün öncülüğünü yapan başta Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış ve yönetim kurulu üyelerine firmam adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Bu birleşme kolay olmadı 

Belediye Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir ise konuşmasına geçmiş dönemde halk otobüsçüleri ve minibüsçüler arasında yaşanan kavgaları hatırlatarak başladı. Ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Birliktir; “ Afyon’a yakışmayan, ülke kamuoyuna oturan çirkin hadiseleri birlikte yaşadık. Bu olayları bitirmek adına birçok çalışma yapıldı. Sağ olsun Başkanımızın öncülüğünde minibüsçü esnafımız ciddi bir fedakârlık yaptı.  Çoğunun borçlu olduğunu biliyorduk. Bu kavgaların bitmesini bekliyorduk. Bu birleşme kolay olmadı. Hala daha 30-35 civarında minibüsçü esnafı bu birlikteliğe katılmıyorlar. Diğer minibüsçüler her türlü riske girdiler, 100’ er bin lira kredi çektiler. Ama hala birlikteliğe katılmayan arkadaşlar gelirleri artmasına rağmen bu güzelliğe katılmadılar. Bu 30-35 kişiyi Afyonkarahisar halkına şikâyet ediyorum. Bu minibüsçülerin huzurunu bozanlarda onlardır. Neticede özel bir şirket olduğu için zorlayıcı bir tedbir yok” dedi.  

Bir araya gelen minibüsçü esnafımıza Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın güzellik yaptığını söyleyen Birliktir; “Başkanımız bu birlikteliğin temellerinin atıldığı sırada para konusunu mevzu etmedi. Yeter ki Afyon’a huzur gelsin, Afyon halkı güzel araçlarla seyahat etsin istedi. Alınacak parayı yıllara yaydı, her gelen Belediye Başkanı kendi döneminin parasını kendi alsın, ben peşin para istemiyorum dedi. Bundan dolayı de Belediye Başkanımıza ayriyeten teşekkür ediyorum” dedi.

Araçların yerli üretim olması çok önemli 

Törenin son konuşmacısı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban oldu. 24 aracı Afyonkarahisar halkının hizmetine sunmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban,” Bu araçların yerli üretim bir araç olması benim için çok önemli. Çünkü biz Belediye olarak “Ülkemi Seviyorum, Yerli Malı Kullanıyorum” kampanyası başlatmış bir belediyeyiz” dedi.

Parası peşin alınmış, sorunları kavgaları bize kaldı 

Geçmiş dönemde Afyonkarahisar Belediyesi’nin birçok zaman minibüs hattı sattığına dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban; “2009 yılında Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğumda Afyonkarahisar’da 363 tane minibüs hattı vardı.  Bu sayıya baktığımız zaman Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde.  Sekiz yıllık Belediye Başkanlığım döneminde bu minibüs sayısını asla arttırmadım. Geçmişte ne zaman Belediye’ye veya Afyonspor’a para lazım hemen minibüs hattı satılıyormuş.  Minibüs hattı satıla satıla 363’e çıkmış. İlaveten 80 tane otobüs ihalesi 2008 yılında yapılmış. Afyon Belediyesi tarihinde ilk kez 10 yıllık bir kira bedeli peşin alınmış. Türkiye’de böyle bir uygulama yok. İlk kez Afyon Belediyesi bunu yapmış.  Para, 2008 yılında alınmış Afyon halkının hizmetine kullanmış.  Peki, bize ne kaldı, sorunları, kavgaları kaldı. Her gün kavga… Kimi zaman minibüsçü esnafı, otobüse, kimi zaman otobüsçü esnafı, minibüse… Benzer şeyleri yaptı. Kavgalar nedeniyle yaşanan rekabetten Afyon halkı faydalandı.  Ancak kavgalar nedeniyle esnafımız zarar gördü.  Sağ olsun en sonunda minibüsçü esnafımız bir araya geldi yeni bir şirket kurdu. Ben kendilerine kazasız belasız kazançlar diliyorum.  Araçlarımızın engelli kardeşlerimizin erişimine uygun olması çok güzel bir şey” dedi.

65 yaş üzerine sınırlama getirilmesi gerekiyor 

65 Yaş üstü vatandaşlarımızın halk otobüslerinden ücretsiz faydalanması konusuna sınır getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban; “ Yaşlılarımız için bir kanun çıkartılmış. 65 yaş üzeri bedava olsun diye.  Türkiye’de ortalama bir insan ömrü; ülkemizin refah seviyesi ve hastanelerimiz ve ilaç sistemimizin yükselmesi nedeniyle 75’e kadar ulaştı. Bu yaş gurubundaki insanlarımıza otobüsler ücretsiz denilmiş. Amenna çok güzel bir uygulama.  Ancak bana göre burada bir sınırlara gelmesi gerekir. 2015 yılından bu tarafa da bu uygulama Afyon’da devam ediyor.  Buradan 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza sesleniyorum. İhtiyacımız olduğu günlerde ve saatlerde mümkün olursa da pik saatler dışında kullanırsak para ödeyerek giden vatandaşlarımızın haklarına yardımcı olabiliriz.  Çeşitli yasal sıkıntılardan dolayı Afyonkarahisar’daki şirket devletimizden aylık 600 liralık ödemeyi alamıyor.  65 yaş üzeri vatandaşlarımızın bindiği otobüslerdeki yakıt giderini, şoför maaşını, amortisman bedelini ve diğer giderlerini şirket yetkilileri ceplerinden ödüyorlar. Burada da devletimizin bir tedbir alacağına, bu konuda kendilerine desteği artıracağına inanıyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından dualar ve kurban kesimiyle araçlar hizmete girdi.


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159