Özel halk otobüsçüleri 7 Ekim’i bekliyor

banner113

65 yaş ve üzeri yolcuların ücretsiz taşınması konusunda 7 Nisan’da çıkarılan Torba Kanun’un yasal altyapının hazırlanmasına yönelik süre, 7 Ekim’de sona eriyor.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 21.09.2015, 14:45 21.09.2015, 14:51 Taşıma Dünyası
Özel halk otobüsçüleri 7 Ekim’i bekliyor
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Özel halk otobüslerinde 65 yaş ve üzeri ücretsiz taşınan yolcular için Maliye Bakanlığı’nın ilgili yönetmelikte düzenleme yaparak 7 Ekim 2015 tarihine kadar özel halk otobüslerine ödeme yapması bekleniyor. Söz konusu ödeme Nisan ayı dahil olmak üzere yapılacak. 

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Derneği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İETT yetkilileriyle Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü temsilcisinin de katıldığı toplantıda 65 yaş ve üstü yapılan taşımalarla ilgili özel halk otobüsçüsüne yapılacak ödemelerin konuşulduğu toplantıya katıldı.  Burada TÖHOB, özel halk otobüslerinin talep ve görüşlerini dile getirdi.

Tarifeye dayalı bir talep sunduk 

TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, 65 yaş üstü yapılan taşımalarda ödenecek bedelin, yolculuk başına hesaplanması gerektiğini söyledi: “Burada ödenecek bedelin, yolculuk başına olması, kim ne kadar taşıyorsa ona göre bir değerlendirme yapılması düşüncesi hakimdi. Ama burada belirlenecek rakamın ne olacağı konusunda, bir değerlendirme yapılmadı. Daha önce insanlar neye taşınıyorsa, en az o kadar olmalı düşüncesindeyiz. Ayrıca bu sadece İstanbul için söz konusu değil, Türkiye’nin her tarafına geçerli olacak. İllerde de belediyelerin belirlediği tarifeler birbirinden çok farklı. O zaman biz bunu temel alarak ya sosyal tarife ya da indirimli hat tarifesi varsa o ilde onun baz alınması gerektiği yönünde bir görüş belirttik. Eğer bunların her ikisi de yoksa o ilde sadece tek tarife ile taşımacılık yapılıyorsa, bunun da yüzde 50’si oranında, olması gerektiğini öngördük. Tarifeye dayalı bir talep sunduk.” 

Uygulama iptal oldu haberleri asılsız 

Maliye Bakanlığı’nın bu görüşmede kendilerine rakam önermediğini, ulusal basında çıkan şu kadar rakam önerildi haberlerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Orhon, “Biz 1,5 TL isteriz, onlar 1,10 kuruş veririz diye bir görüşme olmadı. Maliye Bakanlığı rakam telaffuz etmedi; tamamen yanlış ve asılsız bir haber. Hemen ardından çıkan uygulama iptal oldu haberi de yanlış. Yasayla gelen ancak yasayla kalkar. Seçime gidiliyor. Böyle bir ortamda yeni bir yasa çıkması söz konusu değil. Ne hükümetin ne muhalefetin böyle bir talebi var. Bu tamamen asparagas bir haber. Üzücü olan taraf; habere inanan kişilerin de hiçbir araştırma yapmadan bunun arkasına tepki göstermeden bunu bir olaymış gibi kabul etmeleri ve benimsemeleri. Birdenbire bir gece yatıp ertesi sabah kalkınca yasa iptal oldu diye bir şey olabilir mi? Bu tip haberlere rağbet edilirken esnaf parası ödenmez diye bir güvensizlik olabilir ama yasa ortada, bir kuruş da olsa bu paralar ödenecek” dedi.

Bakanlığın da çekincesi var

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 65 yaş ve üzeri ücretsiz taşımalarla ilgili usul ve esasları belirlemediği için bununla ilgili düzenlemeyi geciktirdiğini dile getirerek şunları söyledi: “Biz TÖHOB olarak bakanlığa usul ve esasları oluşturmasına yardımcı olacak bir çalışma sunduk. Elektronik bilet olan yerlerde 65 yaş ve üstü seyahat eden sayısı sayılabilir ve ölçülebilir. Ama olmayan yerlerde ne olacak? Olmayan yerlerde bize göre olması gereken o ildeki TÜİK verilerine göre bu işten yararlanacak yaşlı nüfus belli. O nüfusu baz alarak onun günlük 1,2,3,4 neyse, seyahat hakkı olduğu varsayımı ile nüfusa dayalı bir çalışma yapılabilir.” 

7 Ekim’e kadar ödeme yapılacak 

65 yaş ve üstü taşımaların devlete ne kadar yük getirdiğini tespit etmeye çalıştıklarını belirten Orhon, düzenlemenin Bakanlık tarafından mutlaka yapılacağını, özel halk otobüsçüsüne geçtiğimiz Nisan ayı dahil olmak üzere ödeme yapılacağını dile getirdi. Maliye Bakanlığı’nın Valilik veya Belediye kanalı ile bu ödemeyi yapacağını belirten Orhon, “Maliye Bakanlığı ile iletişim halindeyiz. Bakanlık şu an bir çalışma yapıyor. Türkiye’nin elektronik bilet ağını tespit ediyorlar. Ne kadar ilde ne kadar araçta bu kullanılıyor. Bu tespitten sonra bakanlık o rakamını açıklayacak veya yöntemini belirleyecek. 7 Ekim’e kadar ödemelerin yapılacağı söylendi. Bir yöntem belirlenecek ve para bize ödenecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi elektronik bilette sayısal veriler ortaya çıktığı zaman bunu onaylayıp Maliye Bakanlığı’na gönderecek. Bakanlık da bunun ödemesini yapacak” ifadelerini kullandı.

Engelli yasası sadece ötelendi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şehirlerarası ve kentiçi otobüslerde engelli düzenlemesini öngören engelli yasasının iptal olmadığını, ileri bir tarihte uygulanmak üzere bekletildiğini belirten Orhon, yaşanan siyasi belirsizliğin de otobüsçüye yönelik baskıyı ortadan kaldırdığını dile getirdi. Engelli yasasının mutlaka uygulanacağını, 1 Kasım seçimlerinden sonra bu konunun gündeme gelip gelmeyeceğini de bilmediklerini ifade eden Orhon, “Engelli yasası iptal olmadığı sürece bizim gerçeğimiz olarak orada duruyor. Biz otobüsçü adına 5 bin 378 sayılı yasa çıktığından beri taleplerimizi iletiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yasayı iptal etmedi, biz sadece birkaç kez öteletmeyi başardık. Şehirlerarası otobüsler için de bu süre 2018 yılında doluyor. İstanbul’da da Belediye’nin baskısını hissettik. Bir ara araçlarımız, engelli donanımına uygun hale getirilmesi için bağlandı. Araç yenilemeye yönelik yönlendirmeler oldu. Seçime kadar konu ile ilgili baskı hissetmiyoruz ama 1 Kasım’dan sonra bürokrasi kendi önlemini alıp ben bu yasayı uygulayacağım derse, ne olacak” dedi.

Kanunlar düşünülmeden çıkarılıyor

Gerek engelli yasasında, gerek 65 yaş ve üzeri taşımalarla ilgili yasaların detayları düşünülmeden çıkarıldığını vurgulayan Orhon, “Bir kanun çıkarıyoruz ama o nasıl uygulanacak hangi aşamalardan geçecek? Engelli yasasını uyguladığın zaman 2011 model otobüsü atacaksınız, ikinci eli de yok onun. Aparat taktırmayıp, ben yeni araba alayım dediğim anda o arabanın gideceği bir yer yok artık. 2011 model araç hurdaya gidecek. Ekonomik verimliliği ne onun? Bir arabanın 8-10 sene çalışması lazım. İtalya, bizden aldığı BMC 2004 model otobüsleri çalıştırıyor. Engelli donanımsız araçlar İtalya’da çalışıyor. Diğer ülkelerin büyük kentlerinde de böyle bir zorunluluk yok. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz” diye konuştu. ■


TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon

Yorumlar (5)
huseyin berar 9 yıl önce
7 nisandan bu gune kadar neden hicbir calisma yapilmamis?birde neden ozel halk otobusculer elini herzaman tasin altina koyuyor?devlet bile bu işin altindan nasil kalkacagini dusunuyorda otobuscu esnafi nasil kalkiyor?
giyasi aydogan 9 yıl önce
Orhon baba basbakan olacak kadar degerli dusunceli adamsin sewiyorum seni
Kaya dede 9 yıl önce
7 Ekim de geçti. Yine yok.
giyasi aydogan 9 yıl önce
Orhon baba bugun 7ekim paradan haber yok sorarmisin bizim paralar ne oldu kandirdilar mi bizi hakkimizi yiyorlar kul hakkidir ahirette buyuk azap unutmasinlar...
vahdıcelebı 8 yıl önce
devlet hemvergıyı alır hemde bızım malımıza bedava ortak ustelıken onkultuklar ozel ayırtılıyor bunların kaza belasını kım verecek beledıyemı soyal guvenlık bakanı versınelektıronık bılet sayımı nederece dogru mechul bızsayoruz ayrı kendıler ıstedıyı gıbı ayarlaması zormu dogrusu tasıdıgımızı nekadar bılet basıldı vıcdanlarına cıf serı basılsa aynı serıden bes bılet kendılerı bes bılet parası alır bız hepsını tasırız zıra hepsı gecerlı olur odeyeceyı oara bır bılet konturolu kendınde boyle sacmalık olmaz beledıye sehır ıcı park yerlrınede aynı yaslılar sakatlar parketsın dunyada nerdevar bukanun kımın malını kıme hedıye edılıyor beımpartıme zarar verıyorsunuz haramolsun yaslıve muhtac olmayan hılrkarlere madencıden faekı yok oto buscu esnafının kotulemesı kolay kotuleyenın kendıne saygısı nekadar bu yuk nekadar tasınır sırt ta beledıye parklaeının sanayısıyok masrafı yok sozde ek sırket oluyor arastırın lutfen nekadar kdv sıvar vergısı oyuycak sarrafın hakeza oyledır otobuscu sahıpsız vurun vıcdan vıcdangerekbaskanlarıda bosuna para almasın haramolsun yapamadıgı savunmadıgı dava esnafı perısan edıyorlar uyuyorlardefolsun onlardan baskan olmaz esnafın derdını anlatamayan baskanlar guruyla yapamadıkları ıcın bıraksınlar cunkı sozlerı gecmıyor tasıtcıyı ınsan olarak gormuyorlar bedava kole onlar ıcın h omerı dusunun bebalı kım bılın
banner117
15
açık
banner159