banner69

Toplu taşıma talebi artacak

banner113

Kent İçi Ulaşım Çalıştayı 24-25 Mart tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde yapıldı.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 30.03.2015, 15:13 30.03.2015, 17:53 Taşıma Dünyası
Toplu taşıma talebi artacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Kent İçi Ulaşım Çalıştay’ında, 2023 yılına gelindiğinde toplu taşıma talebinin 3 katına çıkacağını belirterek, “Biz, Bakanlık olarak, büyükşehirlerimizin artan trafik karşısında durabilmesi için karayolu yatırımlarının yanı sıra raylı sistem yatırımları yapıyoruz” dedi. 

Kent İçi Ulaşım Çalıştayı 24-25 Mart tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde yapıldı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen, Yalova ve Bahçeşehir üniversitelerinin desteklediği çalıştaya, UDH Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca, Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu, E’pr Yerel Yönetim Ajansı Başkanı Erengül Bilenser, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İstanbul Büyükşehir
Belediyesi Başkanı Danışmanı Mustafa Ilıcalı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Mümin Deniz, Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Erdal Uygun katıldılar. 

Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu, çalıştayın kentiçi ulaştırma sorunlarının dile getirilmesi açısından faydalı olacağını söyledi. Ulaştırma sektöründe çalışmaların sistematik bir şekilde yapılması için Bahçeşehir ve Yalova üniversitelerinin Türkiye’de ilk defa Ulaştırma Mühendisliği bölümlerini hayata geçirdiklerini vurgulayan Eruslu, “Bugün, Ulaştırma Mühendisliği bölümleri özgün çalışmalarını yürütüyor. Sayın Bakanıma, çalıştaya gösterdikleri ilgi için, teşekkür ediyorum” dedi. 

İlk elektrikli minibüs 

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca da, ulaştırmanın kişilerin günlük programını ve alışkanlıklarını etkileyen önemli bir ülke sorunu olduğunu belirterek, “Ülkemizin en önemli konusundan birini, İTÜ çatısı altında tartışmak ve çözüm önerileri üretmekten kıvanç duyuyoruz” dedi. 

Kentlerin toplu ulaşım kapasitelerini artırmalarının önemli olduğunu vurgulayan Karaca, “Ulaşım, büyük kentler söz konusu olduğunda güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir konu. Kent içi ulaşıma nitelikli erişilebilir toplu ulaşım alternatifler sunmak kadar yenilenebilir teknolojilere yönelmek de çok önemli bir başka gerçek olarak karşımızda duruyor. Biz, İTÜ olarak, bu teknolojiyi geliştirmek için çalışan bir üniversiteyiz. Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü tasarladık. Bunu ülkemizin hizmetine sunacağız. Gençlerimiz, güneş enerjisi ile çalışan araba tasarlıyorlar. Toplumumuz bu yaz bu araç ile tanışacaklar. Ülkemizi bu araçlar ile yurtdışında temsil etmeyi düşünüyoruz. Biz yenilenebilir ulaşım çözümlerinde örnek olmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. ■



ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI 
FERİDUN BİLGİN

Şehirler için ufuk açacak 
Bakan Bilgin, Kent İçi Ulaşım Çalıştayı’nın şehirlerin kent içi ulaşım sonuçları için yeni ufuklar açacağını belirterek, üniversitelerin ulaşım sistemlerine yönelik oluşturdukları programların da umut verici olduğunu söyledi. 
Bilgin, UDH Bakanlığı olarak kent içi ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Yerel ve genel idareler, kentleşme sorununu çözmek için uğraşıyor. Kent nüfusunda yaşanan her artış daha fazla  taşıt trafiği olarak karşımıza çıkmakta. Sadece geçen yıl ülkemizde trafiğe çıkan taşıt sayısı 900 bine yaklaştı. 2023 yılına geldiğimizde, toplu taşıma talebinin bugünkü düzeyinin üç katına çıkacağı akademik çalışmalarla ortaya kondu. Ülkemizde toplu taşıma bilinci yetersiz seviyede. Bakanlık olarak, büyükşehirlerimizin artan trafik karşısında durabilmesi için, önemli projeler başlattık. İstanbul’un transit trafiğini şehir dışına çekmek için, Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunun yapımı sürüyor. İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi projesi devam ediyor. Projenin, Bursa-İstanbul kesimini 2015’te, Bursa-İzmir kesimini ise 2017’de hizmete alacağız. 2017 yılında hayata geçecek Avrasya karayolu tüp geçit projesinde de çalışmalarımız sürüyor” dedi. 

Raylı sistem yatırımları 
Bakan Bilgin, karayolu yatırımlarının yanı sıra büyükşehirlerdeki raylı sistem yatırımlarını da katılımcılarla paylaştı: “Kentiçi raylı taşımacılığa daha fazla önem vermek zorundayız. İstanbul’da Marmaray ve İzmir’de Egeray ile bu değişimi başlattık. Ankara’da Başkent Ray, Gaziantep’de Gaziray gibi projelerimiz var. Antalya’da, Expo Fuar alanı-Havalimanı arasında yapılacak raylı sistem için ihale hazırlıkları hızla devam ediyor. Yeni hatlarla Ankara metro sistemini havalimanına ve yüksek hızlı tren garına bağlayacağız. İstanbul’da, Levent-Hisarüstü metrosunun açılışını yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Sabiha Gökçen Havalimanı-Kaynarca, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hatlarının çalışmaları yürüyor. Üçüncü havalimanını Gayrettepe’ye bağlayacak metro hattı çalışmalarımızı da başlattık. Yenikapı-İncirli, İncirli-Sefaköy metro hatlarının yapım işlerini de üstlendik.”  

Akıllı Ulaşım Sistemleri 
2014 yılının Ekim ayında Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı bilgisini veren Bakan Bilgin, kentiçi ulaşımda trafiği kolaylaştıracak akıllı ulaşım sistemlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi: “Akıllı ulaşım sistemleri konusunda ülkemiz 20 senelik bir deneyime sahip. 2023 yılına kadar bununla ilgili ülke genelinde tüm büyükşehirlerimizde kentiçi ulaşımı izleyecek, trafik yönetim merkezlerinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Yine, 2023 eylem planı içinde, ülke içi ulaşımda geçerli olacak tek ödeme sisteminin geliştirilmesi üzerinde çalışacağız. Bu proje için, bakanlığımızca bir fizibilite çalışması hazırlandı. 2016 yılına kadar bununla ilgili bir pilot uygulama yapmayı hedefliyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerinin artırılması hedefine yönelik olarak 2016 yılına kadar tüm büyükşehirlerin merkez ilçelerinde en az bir güzergah üzerindeki durakların, akıllı hale getirilmesini öngörüyoruz. Filo yönetimi uygulamalarının yaygınlaştırılması kapsamında kentiçi toplu taşıma araçlarında, araç takip ve filo yönetimi sistemlerinin kullanılmasını hedefliyoruz.” 



BELEDİYE BAŞKANLARI PANELDE

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YUSUF YILMAZ

Minibüsçüler raylı sistemi sevmedi 
Yılmaz, raylı sistemlerin kentiçi ulaşıma konfor getirdiğini belirterek, “Raylı sistemi Samsun’a kazandırdığımızda siyaseten önemli bir kazanım elde etmedik. Raylı sistem halkımızı memnun etti, ancak minibüsçünün taksicinin tekerlekli ulaşım araçlarının pastasından pay aldığı için, onlar raylı sisteme sıcak bakmıyor” dedi. 

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

Çözüm raylı sistem 
Altepe, kentiçi ulaşım sorununun raylı sistemler ile çözülebileceğini vurguladı: “Bursa’da raylı sistemler konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Şehir merkezinde toplam 40 kilometre metro hattı yapıldı. 60 vagon ve 12 tramvay ihalesi onaylandı. 6 yıl önce 110 bin yolcu taşırken, şu anda 350 bin yolcu taşıyoruz. Bunu şu anki kapasitemiz ile 4 katına çıkaracağız.” 

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI LÜTFÜ SAVAŞ

Yasa katkı sağladı 
Savaş, 6360 sayılı Büyükşehir Kanununun kendilerine avantaj sağladığını söyledi: “Biz yeni büyükşehir olduk. Yasa, bize bütünleşme entegrasyon ve standardizasyon konusunda büyük imkanlar sağladı. Genel anlamda, yasanın Hatay’ın ve diğer büyükşehirlerin bütünlüğüne katkı sağladığını düşünüyorum.” 



Trafik Yönetim ve Denetimi Paneli

Moderatörlüğünü Prof. Dr Mustafa Ilıcalı gerçekleştirdi. Ulaşım Altyapıları konulu oturumda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu, İstanbul’da gerçekleştirilen ve hedeflenen raylı sistemler projesi ile ilgili bilgiler verdi. 

Çalıştayın ikinci gününde ise toplu taşımada raylı ve lastik tekerlekli sistemler,  kentsel lojistik ile toplu taşımada denizyolu ve organik ulaşım konuları tartışıldı.


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159