IPRU resmen kuruldu

banner113

TOFED’in IPRU’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan, "Karayolu yolcu taşımacılığının uluslararası arenada birliğinin olması hedefiyle 17 ülke ile protokol imzaladık, 9 kurucu üyeyle birlikte kurduğumuz IPRU (Uluslararası Yolcu Taşımacılar Birliği), 9 Aralık 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasıyla resmen kuruldu" dedi.

banner114
ULUSLARARASI 16.02.2015, 17:49 16.02.2015, 18:28 Taşıma Dünyası
IPRU resmen kuruldu
RÖPDRTAJ: CANER ÖZCAN

Bakanlık ile görüştüklerini, birçok ülke ile iletişim kurduklarını belirten Ali Çıkkan, “IPRU, tüm dünyada toplumun genel menfaatini göz önünde bulundurarak, karayolu yolcu taşımacılığının diğer modlar arasındaki önemini artırmak, karayolu yolcu taşımacılığını geliştirmek ve ülkeler arasındaki ekonomik ve teknik işbirliğini tesis etmek amacı ile ortaya çıktı. Nasıl Türkiye Otobüsçüler Federasyonunu kurduysak, 70 ilde nasıl örgütlü bir yapıya kavuştuysak, bu enerjimizi komşu ülkelerle paylaşalım diyerek 2010 yılında çalışmalara başladık. Biz bu sektörde komşu ülkelerimizden bir adım öndeyiz. 

Otobüs üretici firmalarının Türkiye’de olması, tesisleşme, kurumsallaşma, işletme yönünden komşu ülkelerden bir adım önde olduğumuzdan ‘biz bu işi daha iyi yaparız’; böyle bir fikir oluştu. Bakanlıktan destek aldık. Bunun için tüzük çalışmamız oldu. Türkçe, Rusça, İngilizce, Arapça dillerine çevirdik. Tüzüğümüz Bakanlıktan onaylandıktan sonra ilk ziyaretimizi Gürcistan’a yaptık, ‘biz böyle birlik kuruyoruz, bizimle birlikte olmak ister misiniz’ diye. Arkasından İran, Azerbaycan, Sudan, Ürdün, Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ ve Slovenya’ya gittik ve Türkiye ile beraber 17 ülke ile ön protokol imzaladık. Kurucular kurulunda 9 ülke bulunuyor. Bütün evraklarımızı İçişleri Bakanlığı’na verdik. Dışişleri Bakanlığı da 6 ay süren bir ön araştırma yaptı. Bakanlar Kurulu kararı ile 9.12.2014 tarihinde IPRU resmen kurulmuş oldu. Bu bizi çok sevindirdi. Sektörümüze hayırlı olsun” dedi. 



TALAT AYDIN VE GALİP ÖZTÜRK’E TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ali Çıkkan, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı sayın Talat Aydın ve en büyük destekçimiz Onursal Başkanımız Galip Öztürk’e teşekkürlerimi sunuyorum. 4 yıl süren mücadelede bizden hiçbir şeyi esirgemediler" dedi.

Genel Kurul 6 ay sonra

IPRU’nun kurulması ile işlerinin yeni başladığını dile getiren Çıkkan, “İlk işimiz, altyapıyı hazırlayıp IPRU’nun bir genel sekretaryasını kurmak olacak. Tüzüğümüze göre toplantı ve genel kurulumuzu iki yılda bir yapacağız. Seminer ve konferanslar düzenlemeyi, böylelikle hem ülkeler arasındaki ilişkili güçlendirmeyi hem de IPRU anlayışını pekiştireceğiz. Hedefimiz 20 ülke idi 17’ye ulaşabildik. Siyasi gelişmelerden dolayı birçok ülke ile temas kuramadık. Kuzey Afrika ülkelerinden Fas, Tunus, Cezayir Mısır, komşularımız Suriye, Irak ve Türki cumhuriyetler ile bir bağ kuramadık. IPRU resmen kurulmuş oldu. İlk genel kurulumuzu 6 ay içerisinde yapacağız” diye konuştu.

Destek verenlere teşekkür 

IPRU’ya kuruluş aşamasında destek verenlere de teşekkür eden Çıkkan, şunları söyledi: “Projeye katkıda bulunan eski Kara Ulaştırması Genel Müdürümüz Ali Rıza Yüceulu Bey’in emeği var, sizin aracılığınız ile teşekkür ediyorum. Müsteşar yardımcımız Talat Aydın ve en büyük yardımcımız Onursal Başkanımız Galip Öztürk’e teşekkürlerimi sunuyorum. 4 yıl süren mücadelede bizden hiçbir şeyi esirgemediler. Maddi, manevi desteklerini sürdürdüler. Birliğin kurulması için birçok ülkeye gittik. Artık çalışmalarımızı daha kurumsal bir yapıda sürdüreceğiz, dolayısıyla daha hızlı ve seri çalışmalıyız.” 

IPRU’yu yetkilendirme sözü 

Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ın, IPRU’yu yetkilendirme sözü verdiğini kaydeden Çıkkan, “Hükümetimiz IPRU’yu Birleşmiş Milletlere akredite ettireceğini söyledi. Akretide ettikten sonra belli yetkilere sahip olacağız ve yurtdışı taşıma yapanların sıkıntılarına da çözüm arayacağız” diye konuştu. 

Yüzde 25 doluluk şartı kalkmamalı 

Çıkkan, uluslararası firmaların sorunlarının konuşulduğu toplantıyı da değerlendirdi. Yüzde 25 doluluk oranı konusunda firmaların haklı ve haksız taleplerinin olduğunu dile getirerek, “Bakanlık sırf mazot için yurtdışına giriş-çıkış yapıldığını tespit etmiş. Bakanlığın elinde veriler var. Biz, yüzde 25 doluluk kararını bunun için aldık dediler. Benim şahsi fikrim, yüzde 25 i doldurmuyorsan gitmeyeceksin. Bakanlık, ‘bana gitmediğini bildireceksin’ diyor. Biz, sıkıntıları ayda bir Bakanlığa iletiyoruz. Düzeltebilecek olanları düzeltiyoruz. B1 belgesi B2’yi kapsasın; F1, F2’yi kapsasın gibi, belli bir özmala sahip olduktan sonra süper belge verilsin gibi talepler var, ama Bakanlık buna sıcak bakmıyor.

Kurumsal yapıya kavuşmalı

Yüzde 25 doluluk oranı ile ilgili şikayetlerin kurumsal olmayan firmalar tarafından dile getirildiğini vurgulayan Çıkkan, “Eğer sen kurumsal yapı isen bunların senin için sorun olmaması lazım. Bu yüzde 25 doluluk sorununu kurumsal olmayan firmalar dile getiriyor. ‘Yüzde 25 kalksın ben günde 3-4 sefer gireyim çıkayım, mazotumu alayım, ucuz mazot getireyim’ diyorlar. Bakanlık her şeyin farkında, ona göre karar alıyor. A1 araçları konuşmak lazım. Asıl sıkıntı bunlar. Sen, onu konuşacağına A1-A2 belgelerinin iptalini iste. Küçük araçla yolcu taşınmayacağını söyle” diye konuştu. 

Dünyada da otobüsçü benzer sıkıntılar yaşıyor 

Çıkkan, D1-D2 belgeleriyle de ilgileneceklerini dile getirerek, “uluslararası anlamda yurt dışında toplantılar yapacağız. Ürdünlü otobüsçünün de sorunları var. Onlar da yoldan yolcu alınmasına çözüm bulalım diyor. Sektörün sorunları bizde nasılsa komşu ülkelerde de aynı. Dünyanın her tarafında bu böyle” dedi. ■

ÜYE VE KURUCU ÜLKELER

İran, Azerbaycan, Sudan, Ürdün, Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ ve Slovenya’ya gittik ve Türkiye ile beraber 17 ülke ile ön protokol imzaladık. Kurucular kurulunda 9 ülke bulunuyor. 


TOFED’in IPRU’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan, 4 yıl süren yoğun ve özverili çalışmalarının karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159