Otobüsçülerin Irak seferi

banner113

Irak’ta yaşanan olaylar otobüsçülerin seferlerini olumsuz etkiliyor.

banner114
ULUSLARARASI 23.06.2014, 10:37 23.06.2014, 11:16 Taşıma Dünyası
Otobüsçülerin Irak seferi
İki yıl önce Türkiye ve Merkezi Irak Hükümeti arasında yaşanan gerginliklerin Türk firmalarının Bağdat seferlerinin durdurulmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Seferlerin tamamı Kuzey Irak bölgesi ile sınırlı. Bağdat seferini Bene Bawi ve Elrafideyn isimli iki Irak firması yapabiliyordu. 

Taşıma Dünyası, Irak’a sefer yapan İstanbul Aksaray’daki Vatan Caddesi üzerinde faaliyet gösteren firmaların yetkilileri ile görüştü. 



Mardin Seyahat İşletmecisi Musa ÇaktırBağdat seferleri durdu 

Mardin Seyahat ile Bağdat merkezli iki Irak firmasının işletmeciliğini yapan Musa Çaktır, Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle özellikle Bağdat seferlerinin tamamen durduğunu belirtti. 

Son bir yıldır Bene Bawi firması ile iki aydır da Elrafideyn firması ile toplam 7 araçla Bağdat’a her gün düzenli olarak bir sefer gerçekleştirdiklerini ifade eden Musa Çaktır, “Bağdat’a sadece biz sefer yapabiliyorduk. Tabii, bu olaylardan en çok Bağdat etkilendi. Bağdat kilitlenince yolcu kesildi. Yaklaşık 10 gündür araba kaldırmıyoruz. Arabaların şu an Bağdat’ta çıkışları çok zor” dedi. 

Irak’a 12 firmanın taşıma yaptığını vurgulayan Musa Çaktır, Kuzey Irak hattında Mardin Seyahat ile 6 araçla seferlere devam ettiklerini, ancak yolcu talebinin düştüğünü açıkladı: “Şu an Erbil ve Kerkük’e kadar gidiyoruz. Günde bir sefer olarak gerçekleştirdiğimiz Kuzey Irak seferlerimizin doluluk oranı yüzde 60’lar civarında. Bu olaylar yaşanmadan önce yüzde 90’ların üstünde doluluğumuz vardı. Türk Hükümeti ile Merkezi Irak Hükümeti arasında yaşanan siyasi gerginlikle Türk firmalarına Bağdat kapandı, şu an Erbil ve Kerkük’e kadar gidebiliyoruz. Musul üzeri gelmek istemeyen yolcular da Kerkük üzerinden geliyorlardı. İnsanlar artık Bağdat’tan Kerkük’e gelemiyor, çünkü tehlikeli. Eğer bu olaylar yaşanmasaydı -tam sezon da başlamıştı- biz iki, hatta üç sefere kadar çıkmayı planlıyorduk. Şirketler için Irak bir nefes alma durumu yaratmıştı. Ancak yurtdışına yapılan taşımaların hepsi pamuk ipliğine bağlı. Yaşanan siyasi gelişmeler ve olaylar bu hatları yoğun şekilde etkileyebiliyor.” 

Model dayatması

Irak tarafından Türk taşımacılarına yönelik araçlarda model dayatması yapıldığını da vurgulayan Musa Çaktır, “Beş yaş üstü araçlarla Irak’a girmenize izin verilmiyor. Irak firmalarının Türkiye’ye girişlerinde bu tür bir uygulama yok. Irak’a seferler çok üst düzeyde kaliteli yapılıyor” dedi.

Yaşanan olayların sadece düzenli seferleri değil, turları da etkilediğini belirten Musa Çaktır, “Türkiye’ye günlük 20 tur otobüsüyle turist geliyordu. Bu da kesildi. Turlarla gelenler yaptıkları yüksek harcamalar ile Türk ekonomisine önemli katkılar sağlıyordu” dedi. Ulaştırma Bakanlığı’nın Irak’a yapılan taşımalarda firmalara her türlü kolaylığı sağladığını da belirten Çaktır, “İşlemlerimiz çok hızlı yapılıyor. Bu açıdan çok memnunuz. Ancak sınır kapısında yaşadığımız sorunlar var. Gümrüklerde yapılan iyileştirmelere rağmen yine yetersizlikler var. Irak kapısından çok hızlı geçerken Türk kapısında geçişimiz 5-6 saati bulabiliyor. Bu kadar uzun sürmesini yetkililer, “sistem arızalı” diye cevaplıyor. Bu sorunların da çözülmesi gerekiyor” dedi. Irak’ta yaşanan kargaşanın kısa sürede son bulmayacağını düşündüğünü ifade eden Musa Çaktır, “Bunun için hesaplarımızı daha iyi yapmak zorundayız. Çok büyük yatırım yapmıyoruz. Bir hedef belirledik ve o hedef doğrultusunda gidiyoruz. Tam sezonun başlangıcında bu olayların yaşanmasıyla hem oradaki insanların yaşadığı acılar hem de işimizin kesintiye uğraması nedeniyle çok üzülüyoruz” diye konuştu. 

Best Van Tur Yönetim Kurulu Üyesi İrem Arslan: Kuzey Irak seferlerimiz sürüyor 

Irak’ta yaşanan olayların, bu bölgeye sefer gerçekleştiren firmaların seferlerini nasıl etkilediğine yönelik bir araştırma yaptık. Türkiye’den Irak’a 12 dolayında firma sefer gerçekleştiriyor. Musul’da başlayan olaylar sonucunda Musul ve Bağdat seferleri yapılamazken Kuzey Irak bölgesine seferler düzenli olarak yapılabiliyor. 

Best Van Tur Yönetim Kurulu Üyesi İrem Arslan, İstanbul, Mersin, Malatya, İzmir, Antalya ve Batum’dan Süleymaniye, Kerkük, Erbil, Dohuk, Zaho kentlerine günde karşılıklı 18 sefer yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Olayların başladığı ilk günün dışında seferlerimiz hiç aksamadı. İlk gün de, seferlerimizdeki yaşanan sorunların nedeni Musul’daki karışıklıktan kaçan insanların trafikte yarattığı durumdu. Bunun dışında şu ana kadar hiçbir olumsuzluk yaşamadık. Kuzey Irak güvenlik açısından hiçbir sorunun yaşanmadığı bir bölge. Olaylar başladığında; orada iş yapan Türk şirketleri, endişelenerek personelinin acil şekilde Türkiye’ye getirilmesi konusunda bizden talepte bulundular. Biz de onların taleplerini karşılamak için yoğun bir çaba gösterdik” dedi. Kuzey Irak’ta güvenlik konusunda hiçbir sorun yaşanmadığını özelikle vurgulamak istediğini belirten İrem Arslan, “Bu konuda bir endişemiz olsa zaten personelimizi o bölgeye göndermeye devam etmeyiz. Ayrıca ben bugün (20 Haziran 2014) Kuzey Irak’a gidiyorum” dedi. Seferlerin doluluk oranlarında Türkiye’den gidişlerde yüzde 20’lik bir azalma olduğunu, bunun da geçici bir durum olarak düşündüklerini belirten Arslan, yolcu yoğunluğunun Ramazan ayının ortalarına doğru eski seviyelerine geleceğini düşündüklerini söyledi: “Bizim öngörümüz bir süre sonra Türk şirketleri personelini Kuzey Irak’a tekrar göndererek çalışmalarına devam edecekler. Türk ulusal basınının, bölgenin güvenliği konusunda olumsuz haberleri bu durumu gerçekten etkiledi” dedi. Aslan, görüşmemiz bittikten sonra da, Kuzey Irak’ta güvenlik ve gündelik yaşam konusunda bir sorun yaşanmadığını özellikle vurgulamak istediğini yineledi. 

Kırmızıgül Turizm Sahibi Fasih Kırmızıgül: Seferlerimiz iki katına çıkacaktı 

İstanbul ve Mersin’den Erbil ve Kerkük’e her gün düzenli olarak iki sefer yaptıklarını belirten Kırmızıgül Turizm firma sahibi Fasih Kırmızıgül, “Bu olaylar Kuzey Irak hattındaki seferlerimizi henüz etkilemiş durumda değil. Ancak tam yaz sezonunun başlaması ile seferler iki katına çıkacaktı ki bu durum bizi etkiledi. Seferlerimizi artıracağımızı planlayarak hem otobüs hem de yeni yazıhane yatırımları yapmıştık. Bu hafta Mersin’den, hemen ardından İzmir’den de seferlere başladık. Şu an için Kuzey Irak tarafında bir sorun yaşanmıyor, ama Bağdat, Tikrit, Kerbela, Samarra, Basra gibi güneyden Kerkük’e gelen ve oradan otobüslerle ülkemize taşıdığımız insanlar artık gelemiyor. Bu olumsuzluk var. Bunun yanı sıra, Türkiye’ye her gün 20 tur otobüsü geliyordu; bunlar tamamen durdu. Bizim istediğimiz bir an önce olayların durması ve güvenli yaşamın sürmesidir. Otobüslerimizde doluluk oranları yüksek; zaten yüzde 90 doluluk oranına ulaşmazsak sefer yapmıyoruz” dedi.

Marses Turizm İşletmecisi Cerciş Bektaş: Herkes bir anda şoka uğradı 

Marses Turizm İşletmecisi Cerciş Bektaş, Irak’ta yaşanan olaylarla birlikte tam sezon başladı derken, darbe yaşadıklarını söyledi: “Kerkük bağlantılı Bağdat’a gidiyorduk, şu anda, Erbil’e kadar gidebiliyoruz. Günde bir servisimiz var ve dolu değil. Seyahatler tamamen bitik durumda. Şu an bir yolcu bile yok. Aldığımız bilgilere göre dönüşte de çok fazla bir talep yok. Bu olay olmasaydı seferlerimiz artardı, talep olurdu, Sabah ve akşam 11 olmak üzere iki servis düşünüyorduk. Sezon başlamamıştı ve tam para kazanacağımız bir dönem derken, herkes şoka girdi. Burada olduğu gibi Irak’ta da okullar kapandı, hareketliliğin çok artacağını düşünüyorduk. Bu durum herkese sürpriz oldu. Şu anda Bağdat yolcusu uçağa yönelmiş durumda. Şu an için Kerkük-Bağdat arası kesinlikle güvenli değil. Tur grupları alıyorduk, onun da yarısından fazlası düştü. Tura talep yok şu an. Başbakan’ın bu işi çözmesini bekliyoruz. Irak’a 6 otobüs çalışıyoruz. Çok insan ekmeğini oradan kazanıyordu. Sadece biz değil, bu durumdan otelciler, lokantacılar da yani herkes etkilendi.” 

Mardin Dilmenler: Bütün seferler zarar ediyor 

Mardin Dilmenler yetkilileri, geçen yaz iki üç sefer yaptıkları bölgeye şu an bir sefer yaptıklarını ifade etti: “Kerkük’e kadar gidiyorduk. Dönüşte de aslında umduğumuz yolcu yoktu. Gidişler tamamen düştü. Eskiden 35-40 kişiyle kalkan otobüslerde, şimdi 8-10 kişi ancak var. Irak hattında 12 arabamız çalışıyor; ikisi 2+1, diğerleri normal. 5 senedir o bölgeye çalışıyoruz. Önceden Bağdat’a giderdi araba, ama şimdi gitmiyor. Şu an işlerin açılmasını ve para kazanmayı bekliyoruz, çünkü bütün arabalar zarar ediyor.”

Özlem Cizre Nuh İşletmecisi Mehmet Yörük: Gidişler boş, dönüşler dolu 

Özlem Cizre Nuh İşletmecisi Mehmet Yörük, yaşanan olaylarla birlikte yolcu talebinin çok düştüğünü belirtti: “Bizim İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Hatay’dan günü birlik seferlerimiz var. Sefer var ama yolcu yok. Zahor, Dahok, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Kerkük’e kadar gidiyoruz. Kuzey Irak bölgesinde güvenlik açısından sıkıntı yok. Bu çatışmalar olduğu için Bağdat’ta kimse gitmiyor artık. Olaylar olmasaydı sefer sayısı birden ikiye, hatta üçe çıkardı. Diğer firmalar için de böyle iki-üç araba yaparlardı. Burada çoğunluğu Bağdat yolcusu oluşturur. Iraklı firmalara model şartı yok. Biz de model yaşı aranıyor. Eğer IŞİD örgütü Bağdat’a girerse işler çok kötü olur. Şimdilik Kerkük’e kadar gidiyoruz. Kerkük’ten sonra can güvenliği yok. Oradan kaçan insanlar olduğu için dönüşler dolu. Geliş şu an çok yoğun. Bizim günde 10 arabamız Irak’tan çıkıyor. Biz sezona girmekten bir şey anlamadık. Bu olaylar hepimizi vurdu, sadece otobüsçüyü değil, lokantacıyı da otelciyi de vurdu.”

Özlem Diyarbakır İşletmecisi Hacı Abbas: Olaylardan önce yolcu talebi iyiydi 

Özlem Diyarbakır’ın işletmeciliğini yapan Hacı Abbas, Kuzey Irak’ta güvenlik açısından bir sorun yaşamadıklarını ve olaylar olmadan önce yolcu yoğunluğunun iyi olduğunu belirterek, “Günde bir araba buradan çıkıyor, bir araba da karşıdan geliyor. İstanbul’dan, Diyarbakır’dan, Mersin’den seferlerimiz yapılıyor. Bu olay olmasaydı da oraya yine 3 servis gidecekti. Olay olmadan önce yolcu yoğunluğu iyiydi. Geliş var, gidiş yok. 50 kişi ile geldim, gidiş için sadece 5 kişi var” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159