Sınırlarımızda çile var

banner113

Tüm Otobüsçüleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, yurtdışından turist getiren otobüslere Kapıkule ve İpsala Sınır Kapısı’nda x-ray cihazı ile aramaların başlatılmasının çileli bir süreci başlattığını vurguladı.

banner114
ULUSLARARASI 27.11.2014, 14:41 27.11.2014, 16:59 Taşıma Dünyası
Sınırlarımızda çile var
TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, “Bir otobüs 7-8 saat sınır kapısında bekliyor. İki günlük ziyaret için ülkemize gelmek isteyen turistler bu çileyi görünce gelmekten vazgeçiyorlar. Bu uygulamanın gerekçesinin kaçak akaryakıt olduğunu söyleniyor. Ancak ulaşımın önüne engeller koyarak bir ülkenin gelişimini sağlayamazsınız” dedi. 

19 Kasım Çarşamba günü Cnbc-e kanalında Finans Cafe programına katılan TOF Başkanı Mustafa Yıldırım karayolu yolcu taşımacılarının yaşadıkları sorunlara dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Akaryakıttaki indirimler…

Dünya piyasalarında akaryakıt ham madde fiyatlarının gerilemesine rağmen bu indirimlerin Türk kullanıcısına yansımamasının en büyük nedeni olarak akaryakıt üzerindeki yüksek vergilerin olmasını gösteren Mustafa Yıldırım şunları söyledi:  “Dünya piyasalarında akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 40 gerileme Türkiye’de 4.5 liralık pompa fiyatına 10 kuruşluk bir indirim olarak yansıyor. Bizim sorunumuz petrol şirketlerinin pompada yapacakları 10 kuruşluk indirim değil. Asıl sorun akaryakıt üzerindeki yüksek vergilerdir. Yüzde 40 gerileyen dünya piyasalarındaki petrol fiyatlarına rağmen bizim ÖTV’nin ve KDV’nin sabit rakam olarak alınması nedeniyle yansıma çok az oluyor. EPDK’nın daha doğrusu hükümetin adım atması gereken en önemli adım dünya piyasalarında yüzde 40 gerileyen petrol fiyatlarında neden yüzde 2,5 indirim yapılıyor. Bizim beklentimiz dünya piyasalarındaki yüzde 40 gerilemenin hiç değilse yüzde 30’ını bize yansıtsalar, yüzde 10’u da devlete kar olarak kalsın. Beklentimiz yüzde 2, 3 değil; dünya piyasalarındaki gibi yüzde 30, 40 indirim bekliyoruz” dedi. Yıldırım, kaçak akaryakıtın önünün kesilmesi ile akaryakıt üzerindeki vergilerin indirilme imkanının doğacağını kaydetti.

Sınırlardaki çile 

Yurtdışı yolcu taşımalarının önüne engeller konulduğunu ve sınır kapılarında çileli bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Başkan Yıldırım, “Ulaşımın önüne engeller konuluyor. Yüzde 25 doluluk sağlayamadığınızda, yurt dışına çıkamıyorsunuz. Niye? Kaçakçılık yapıyorsunuz onun için. Kaçakçılığı önlemenin yolu ulaşımın önüne engeller koymak mıdır? Gümrük Bakanımız Sayın Nurettin Canikli’ye çağrıda bulunuyorum. 

Bulgaristan’dan geçen hafta 48 saatliğine İstanbul’a gelmek isteyen 4 otobüs yedi saat gümrüklerde kontrol için bekletildi. Bütün yolcular otobüslerden indirilip gece yarısı, tırların peşinde 7 saat kontrol için bekletildi. Bugün sınırlarımızda çile var. Bugün kendi topraklarımızda kendi vatandaşlarımıza, Türkiye’ye gelmek isteyen turistlerin önüne sırf kaçakçılık ihtimalinden dolayı engel konuldu. Ben bunu Bakanlığa anlattım. Bunun çözümünü bulun, bu ayıbı ortadan kaldırın. Türkiye’ye karayolundan çok ciddi bir giriş var, ama turist gelemiyor. Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan diğer komşu ülkelerden gelen turistlere engel konuldu; kaçakçılık yaparsınız diye. Dün de vardı. Kaçakcılığın önlemenin yolu bir tane X-RAY cihazından bütün insanları geçirmek değildir. Binlerce araç saatlerce kuyrukta bekliyor ve yolcu dolu otobüsler yüklerle eşit muamele görüyor. Bu ayıbın ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu. 

Karayolu göz ardı ediliyor 

Yıldırım, taşıma modlarında yaşanan gelişimlerin karayolu taşımacılığını nasıl etkilediğini yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Havayolunda yaşanan gelişimi takdir ettiklerini, raylı sistemlerin, denizyolu taşımacılığına bu ülkenin ihtiyacı olduğunu belirten Yıldırım,  “Bizim sorunumuz karayolunun göz ardı edilmesidir. Almanya, İtalya, İspanya, Fransa karayoluna geri dönüyor. Türkiye’de bir yandan diğer taşıma modlarında sistemlerin geliştirilmesine büyük destek verilirken karayolu gibi mükemmel gelişmiş, dünyaya model olmuş bir sistemimizi yok ediyoruz. Otoyollar, duble yollar yapıldı, yol güvenliği, yol kalitesi arttı yolculuk konforu arttı. Bunların hepsini alkışlıyoruz ama bir şeyi yapamadık… Karayolu taşımacılığının diğer taşıma sistemleri ulusal ve kentsel anlamda toplu taşıma sistemine entegre olması lazım. Sistemden sisteme geçişin ekonomik bir biçimde hızlandırılması lazım” dedi. Yıldırım, belediyelerin yeni otogarları şehrin dışına taşımasını da eleştirdi. 

Havaalanında turizm otobüsçülerine park alanı 

Yenikapı’daki miting alanında turizm otobüsçülerine yer tahsis edilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Yıldırım, “Sayın Kadir Topbaş’tan havaalanının orada CNR’ın arkasında yine turizm otobüsçülerine yönelik bir park alanı istediğimizi ifade ettik. Görüşmelerimiz sürüyor. Katılımcı bir anlayışla bizi dinledikleri için Sayın Topbaş ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. ■



http://www.cnbce.com/video/akaryakittaki-yuksek-vergiler-sorun

Mustafa Yıldırım, Melda Yücel Kocaalp'in konuğu oldu. Cnbc-e Finans Cafe Programı,  19 Kasım 2014

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159