banner69

UYTAD: Ticaret yapmamız engelleniyor

banner113

Uluslararası Yolcu Taşımacıları Derneği (UYTAD), 1 Eylül Salı günü TOF Binası’nda yaptığı yönetim kurulu toplantısında, uluslararası taşımalarda yaşanan sorunları masaya yatırdı. UYTAD Başkanı Erhan Özkılıç ile yönetim kurulu üyeleri Veyis Demirci, Orhan Kıymetli, Kenan Çolak, Ömer Sözeri’nin katıldığı toplantıda yüzde 25 doluluk oranı şartı ile gümrük kapılarında yaşanan sorunlar konuşuldu.

banner114
ULUSLARARASI 07.09.2015, 14:29 07.09.2015, 14:34 Taşıma Dünyası
UYTAD: Ticaret yapmamız engelleniyor
UYTAD Başkanı Erhan Özkılıç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın aldığı kararlarla taşımacının işlerini kolaylaştırması gerektiğini vurguladı. Özkılıç, gümrüklerdeki memurların keyfi davranması, yüzde 25 doluluk şartı, ek seferlerde UDH Bakanlığı’ndan alınması gereken özel izin gibi sorunların devam ettiğini söyledi: “Bakanlık hiçbir işi kolaylaştırmadığı gibi her geçen gün zorlaştırıyor. Bize istedikleri yaptırımı uygulayabiliyorlar. Gümrüklerde bakanlık yetkililerinin olmamasından dolayı da sıkıntılar yaşıyoruz.” 

BAKANLIK SORUNLARINIZI ANLATIN DİYOR 
Toplantıya katılan Nusret Ertürk, UDH Bakanlığı’nın uluslararası taşımalarla ilgili ilk defa yönetmelik düzenlemesi yapacağını, bu yönetmelikten önce taşımacıların fikirlerini alarak bununla ilgili çalıştay düzenleyeceğini söyledi. Bunu olumlu ve güzel bir değerlendirme olarak değerlendiren Ertürk, “Bu bizim için olumlu bir şey. Bugüne kadar bize sormadan, ‘yaptık oldu, bize uymak zorundasınız’ diyorlardı. Şimdi ilk defa düzenlemeden önce böyle bir çalıştay yapıp sorunları irdeleyip ondan sonra neler yapılabileceğini orada tartışacağız” dedi.

‘YÜZDE 25 DOLULUK ŞARTI ARANIR’ DİYE BİR HÜKÜM YOK 
Uluslararası taşımacılarda aranan yüzde 25 doluluk şartının irdelenmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Ertürk, “Yönetmelikte yüzde 25 doluluk oranı ile ilgili bir madde yok. Buna rağmen bir Bakanlık oluru ile bunu bizden istiyorlar. Bunu irdelememiz lazım. Bunun yanı sıra boş çıkışlarda yaşanan sorun var. Bununla ilgili, Türkiye 2009 yılında, İnterbus anlaşmasını imzalamış. Bu anlaşmada; boş çıkışlara kesinlikle engel konulamayacağı hükmü olmasına rağmen, bakanlık benden izin almak zorundasın diyor. Bu da yasaya, yönetmeliğe uygun değil” diye konuştu. 

GÜMRÜKLERDEKİ MEMURLAR KEYFİ DAVRANIYOR 
UYTAD Başkanı Erhan Özkılıç, Gümrüklerde Bakanlık yetkililerinin olmaması nedeni ile otobüslerin keyfi bekletildiğini söyledi: “Eskiden vardı, şu anda yok. Özel iznimiz olmasına rağmen, Gümrükte memurlarla sorunlar yaşıyoruz. Bizim özel izin dediğimiz, Bakanlığın tanımlamış olduğu, ‘muafiyetli çıkış’ ancak bunları gümrükteki memurlar bilmiyor, ‘sistem sizin çıkışınıza onay vermedi’ diyor. Özel izin aldığımızı, onların bilgisayarında muafiyetli çıkış diye tanıtıldığını anlatmama rağmen, oradaki görevli, otobüsü bu sebeple altı saat keyfi bekletiyor.” 

ACİL ÇIKIŞ KODU ÖNERİSİ 
Özkılıç, UDH Bakanlığının isteği üzerine uluslararası ve yurtiçi çalışan her firmada üst düzey yönetici yer aldığını, bir arıza veya kaza durumunda gümrüğe geç gelen aracın yerine bir başka aracın gönderilmesi için acil çıkış kodu verilmesini önerdiklerini, ancak bir karşılık alamadıklarını söyledi: “Cuma gününden özel izin aldım. Cumartesi günü aracımı göndereceğim. Cumartesi günü bu araç kaza yaptı, yerine bir araç göndereceğim. Üst düzey yöneticilere bir acil çıkış kodu verin diye Bakanlığa önerdik. Ancak Bakanlığın böyle bir uygulaması olmadığı yönünde bir cevap aldık.” 

BAKANLIK HER GEÇEN GÜN İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR 
UDH Bakanlığı’nın taşımacının işini zorlaştıran kararlara imza attığını belirten Özkılıç, “Bakanlık işimizi zorlaştırdığı gibi, istedikleri yaptırımı uygulayabiliyor. Otobüs arıza yapıp gümrüğe geç geldiği için, zaman tarifesine uymadı diye 650 TL ceza kesiliyor. Böyle bir uygulama dünyanın neresinde var? Bizim belgemiz var, korsan taşımacılık yapmıyoruz. Taşımacılar olarak bakanlıktan daha hakkaniyetli uygulamalar bekliyoruz” dedi.

TİCARET YAPMAMIZI ENGELLİYOR 
Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Çolak, ise bakanlıktan ek seferlerle ilgili alınması gereken özel izin şartının taşımacının işini zorlaştıran, yolcu taşımasını, istihdam sağlamasını, para kazanmasını engelleyen bir uygulama olduğunu söyledi: “Bakanlığın yaptığı Türk Ticaret Kanunu’na aykırı. Ben esnafım. Ticaret yapıyorum. Para kazanacağım. Vergimi ödeyeceğim, tekerleğimi döndüreceğim. Özel izni arabaya alıyorsun, araba arıza yaptı. Ne yapayım? Elinde yedek araba var, göndereceksin. ‘Yok, gönderemezsin’ diyorlar. ‘Hangi plaka kayıtlı ise o çıkacak’ diyorlar.” 
Yönetim Kurulu Üyesi Veyis Demirci de B1’de taşımaların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. ■


UYTAD Başkanı Erhan Özkılıç

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159