24.04.2017, 11:40

Yönetmelik Taslağı Değerlendi̇rmesi̇

TOBB Sektör Meclisi’nde Yönetmelik Taslağı görüşüldü.  Sektör meclisinin zaten doğal üyesi olan Ulaştırma Bakanlığı adına Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü  Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses’in katılımının olması bizleri mutlu etti.  Toplantıda hazırlanmakta olan ve yürürlüğe girmesi için baraj yoklaması yapılan, sektöründe görüşlerinin alındığı Yönetmeliğin irdelenmesi  çok iyi oldu. TOFED ve TOF dışındaki diğer unsurları da Bakanlık dinlemek istedi ve bu açıdan çok yararlı oldu.  

SEKTÖRE GİRİŞİN ZORLAŞTIRILMASI 
Sektör meclisinin ağırlıklı üyeleri; yapılan düzenlemelerin firmaların kurumsallaşmasına katkı sağlaması, özellikle tarifeli taşımalarda sektöre girişlerin zorlaştırılması, mevcutların korunması talep edildi. Belge sayısının azaltılmasının olumlu bulunduğu belirtilirken, B belgelerinde 25 koltuklu otobüslerin kayıt imkanı varken, D belgelerinde bunun 20 koltuk olarak belirlenmesinin sektör mensuplarını endişeye sevk ettiğini ifade ettik. Bakanlık D2’lerin özmal koltuk kapasitesinin artırıldığını söyledi. Ancak bizim tarifeli taşımacılık alanında en az 300 özmal koltuk kapasitesi ve 25 koltuk altında aracın da kaydedilmemesini istedik. Sayın Gürses, buna ‘bakarız’ dedi. Mevcut firmalara da bu yapıya gelmesi için de 5 sene süre verilmesi gibi bir imkan tanınabilir. Biz 450 özmal koltuk kapasitesine sahip D1’lerin D2 belgesi alanında hizmet verebilmesini talep etmiştik. Ancak toplantıda dile getirilen yurtçi yurtdışı tarifeli ve yurtiçi ve yurtdışı tarifesiz taşımaların birer belgede toplanmasının da uygun olduğunu düşünüyoruz. 

TAŞIT KARTI ÜCRETİ
Özmal kiralık yapısı ile ilgili de Taslakla ile getirilen 1/3 oranının en az ¼ olmasını önerdik. Bu konuda bir anlayış bekliyoruz. Herhalde bu olacak. Bakanlık, artık hem D1’de hem D2’belge sayısının çok artmayacağını da bildiği için belgeleri birleştirirken fiyatlarda yüzde 60 oranında indirime gitti ama arkasından baktığınızda bu sefer işlem bedeli Taşıt Kartı’nda 100 liradan, 500 liraya çıkarıldığını görüyoruz. Yaklaşık yılda bu konuda 5 bin işlem yapılıyor ve 500 TL alınacak. Bu haksızlık. Belge yenilemelerde de üstelik yeni bir artış getirildi. Biz yıllarca uğraştık belge yenilemelerini yüzde 15 oranında ücretten yüzde 5’e düşürmüşken, şimdi tekrar yüzde 15’e çıkartılıyor. 

İSTANBUL OTOGARLARI 
Sektör meclisinde dile getirilen başka konu da İstanbul Otogarları oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin planlamasını yaptığı otogar, cep terminali, ara duraklar, toplama merkezlerine yönelik çok yoğun tartışmalar bugüne kadar yapıldı. Toplantıda TOBB Sektör Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Yıldırım, bu konuda bir sunum yaptı. Alınan ortak karar; Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri  de, Sayın Yıldırım tarafından sunulan proje de tam olarak sektöre uygun değil. Ancak Sayın Yıldırım’ın sunumunu yaptığı projenin değerlendirilmesi ve sektörün ortak projesi haline getirilmesi için bir komisyon kurulması kararı alındı. 

ÇALIŞTAY YAPILACAK 
Önümüzdeki süreçte TOFED olarak Ulaştırma Bakanlığı ile daha önce gerçekleştirdiğimiz 1’inci Çalıştay’ın ve Yönetmelik Taslağı ışığında Bakanlık yetkililerinin, sivil toplum örgütlerinin ve sektörün önde gelen 20 firma yöneticisinin  katılacağı mini bir Çalıştay yapmanın hazırlıklarına başladık.. TOFED olarak zaten firmaların görüşlerinin değerlendirileceği bir komisyonda kuruldu. Bu süreçte bu komisyon gerçekleştirdiği toplantılar ve görüşmelerde Yönetmeliğe yönelik bir taslak olarak ortaya çıkarıldı. Bu taslakta firmaların paylaşımına açıldı. TOBB Sektör Meclisi’nde üyelere dağıttık. Ayrıca 20 firmanın görüşleri de Ulaştırma Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlıktan önümüzdeki hafta içinde bir mini  Çalıştay yapılması için haber bekliyoruz.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159