01.07.2021, 16:43

18+1 konusunda Bakanlık ile mutabık kaldık

Gerek Türkiye Otobüsçüler Federasyonu gerekse birlikte hareket ettiğimiz diğer dernekler, TOBB Sektör Meclisi Başkanlığı’nca oluşturulan Türkiye Otobüsçüler Konseyi pandemi nedeniyle şehirlerarası yolcu taşımacılığının yaşadığı kısıtlamalarla ilgili sektörü sıkıntıya sokan, zaman zaman da farklı modlara yapılan uygulamalarla ilgili çok etkin tavır alarak kamuoyu otoritesi nezdinde diyalogla girişimlerde bulundu. Netice itibariyle 1 Temmuz itibariyle kısıtlamalar kalkıyor.

Bu sezonun geçmişe yönelik zararların telafi edilmesinde katkı yapmasını diliyoruz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz devam ediyor. Mayıs ayında yapılan bir yönetmelik değişikliği ile 18+1 otobüslerin yıl sonuna kadar kaydedilmesi, hatta 18+1 otobüslerle D1 yetki belgesi alınmasının önü açıldı. Bu değişiklikle ilgili Türkiye Otobüsçüler Konseyi girişimde bulundu. Bu değişikliğin 31 Aralık 2021 tarihinden sonra uzatılmayacağı ve özmal yerine konulamayacağı, 18+1 araçlarla yetki belgesi alınmayacağı konusunda mutabık kalındı. Ancak burada bir husus var. Bakanlık ile yaptığımız her görüşmede sektöre yönelik yasal düzenlemelerin meslek örgütleri ile görüşerek hayata geçirilmesi noktasında mutabık kalıyoruz, ancak bir sabah Resmi Gazete’ye bakıyoruz, bir Yönetmelik değişikliği olmuş. Bu haliyle bizi üzüyor. 

Ortak çalıştay ve talepler 

Geçen hafta yine bir görüşme yaptık ve bu konudaki düşüncelerimizi aktardık; sektör meslek örgütlerinin katılımıyla ortak bir çalıştay düzenlenmesi hususunda mutabık kaldık. 28 Haziran Pazartesi günü saat 14:00’te yaklaşık 50 firmanın bir kısmının filen bir kısmının da kısmen telekonferansla katılacağı bir toplantı organize ettik. Bu toplantıda 18+1 konusu ve birleştirilmiş servis konusu görüşülecek. Servislerle ilgili belediye ile yapılan görüşmelerde önemli gelişmeler sağlandı.

Yine Anadolu yakasındaki otogarla ilgili yer ve işletimi konusunda esasların belirlenmesi görüşmeleri sürüyor. Firmaların çalıştırdıkları araç sayısına göre ortak olacakları ortak bilet satış portalının hazırlıkları da tamamlanmak üzere. Bununla ilgili de bilgileri vereceğiz. Bilet satış şubelerinde komisyonların kaldırılması, hizmet bedeli şeklinde bilet ücretine eklenmesi yönünde bir talebimiz var. Bakanlık’tan F belgelerine bir düzenleme de getirilmesini istiyoruz. Otogardaki F belge sahipleri firmanın temsilcisidir, ama mahalle arasında bilet satışı yapan işyerleri ile daha farklı bir şekilde belgelendirilmeli. Şu anda portallarda yüzde 10-15 civarında komisyonla biletler satılıyor. Bizim oluşturacağımız portalda komisyonu yüzde 5’ler seviyesine çekmek istiyoruz. Sektör bu pandemi sürecinde negatif anlamda ayrımcılık da gördü. Şimdi 1 Temmuz’dan itibaren başlayan hareketlilikle birlikte geçmişte otobüsçünün uğradığı zararların telafi edilmesini umuyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159