05.01.2021, 10:54

2020’yi nasıl geçirdik? 2021’den beklentilerimiz…

Pandemi sürecinin getirdiği yükleri azaltmak adına yıl boyunca kamu tarafıyla görüşmelerde bulunduk. Son olarak, Aralık’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yoğun bir görüşme trafiği yaşadık. Önce İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ile bir araya geldik. Bu görüşmelerde önceliğimiz Anadolu yakasındaki otogarın yapımı ve işletimi konusu oldu. Belediye, Anadolu yakasında otogar yeri olarak 4-5 yer belirlemiş. Biri de VİAPORT yanındaki arazi. Bu arazi 90 dönüm, 40 dönümünde otogar projesi var. Biz, o bölgede otogar yapılması konusunda olumlu görüş belirttik. Otogarı sektörün ve belediyenin kuracağı şirket tarafından işletilmesini de konuştuk. Arsanın mülkiyeti Maliye Bakanlığı’nda. Bu arazinin devri konusu var. Maliye Bakanlığı ile bu konuyu da görüşeceğiz. 

Şehirici acenteler 

Görüşmemizde, 1600 civarında şehiriçi acentenin birleştirilerek ilçe bilet merkezleri oluşturulması görüşünü dile getirdik. Bunun da İSPARK’ın park alanlarında yapılması konusu konuşuldu. Bir diğer konu ücretsiz servisler oldu. Bunun da Havaist modeli gibi oluşturulması, ancak İETT ve halk otobüslerinin bilet fiyatlaması şeklinde olması görüşünü aktardık. Bu konuda firma sahiplerinden imza toplayacağız. Belediye bu noktada elini taşın altına koyacak ve ücretsiz servisler ücretli hale gelecek. 
Cep terminali, ara duraklar ve konuların tümü için Ocak ayının 3’üncü haftasında bir otogar çalıştayı yapılacak. 

Alibeyköy Terminali kiraları 

Yılın son haftası İSPARK’ın işletimini gerçekleştirdiği Alibeyköy Terminali’ne yönelik görüşmek üzere İSPARK Genel Müdürü Sayın Murat Çakır ve Genel Müdür Yardımcısı Derya Atacan’ı ziyaret ettik. Burada İstanbul Otogarı’nda kiraların yüzde 75’inin alınmaması kararının Alibeyköy’de de hayata geçirilmesi konusundaki teklifimiz kabul gördü. Ayrıca İBB’nin İstanbul Otogarı’ndan Mart ayından beri otogar çıkışı almadığını, Alibeyköy Terminali’nde alınan 21 lira ücretin alınmamasını da talep ettik. Bunu İBB ile görüşeceklerini ifade ettiler. 

Pandemi süreci ve 2020

2020 yılını sektörümüz çok ağır kayıplarla geçirdi. Seyahat yasakları, yüzde 50 doluluk şartı hepimizi zora soktu. Yüzde 50 doluluk şartı havayoluna uygulanmadı. Yüzde 18 KDV havayolunda yüzde 1’e çekilirken taleplerimiz sonucunda bu bizde yüzde 8 oldu. Başta TOFED olmak üzere meslek örgütleri sektörün taleplerini sürekli olarak gündeme getirdi. Yılın son günlerinde yine Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör ile belgelerin birleştirilmesine yönelik bir araya gelindi. 2021 yılında Ocak-Mart dönemini kapsayacak bir asgari taban fiyat yayınlanması talebi gündeme getirildi. 

2021 beklentileri 

2021 yılında beklentimiz: yeni Yönetmelik hazırlanırken veya değişiklikler yapılırken sektörel mesleki örgütlerin görüşlerinin alınması ve bir çalıştay düzenlenmesi. Sektör örgütlenmesinin, sektöre giriş ve çıkışlarda söz sahibi olunacak bir yapıya kavuşması. Toplu Ulaşım Yasası hazırlanırken bu talebin de yer almasını istiyoruz. Bu olmaz ise TOBB içinde “Otobüsçüler Odası” gibi yapılanmaya müsaade edilmeli. Yine beklentilerimizden birisi de akaryakıttan alınan ÖTV’den devletin fedakârlıkta bulunması. Bir diğer talebimiz de otogarların yapımında ve işletiminde belediyenin tek yetkili olmaması. 

Belgeler 

Bakanlık taşımacılığı belgelendireceğim derken ipin ucunu kaçırdı ve 53 belge çıkarıldı. Sektörden para alınma aracı haline gelen bu belgelerden kurtulmak gerekiyor. 
En büyük beklentimiz pandemi belasının bitmesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu süreçte sektöre önemle destekler verdi; Nisan-Mayıs-Haziran’da 3 ay kira almadı. Mart ayından bu yana çıkış ücreti alınmıyor. Mevcut kiralar yüzde 75 indirimli alınacak. AŞTİ’de kiralarda yüzde 50 indirim haberi geldi. Bunun diğer illere de örnek olmasını bekliyoruz. 
2021 yılında seyahatlerin tekrar yükselişi pandeminin seyrine bağlı olacak. Aşılarla ilgili olumlu haberler geldikçe, seyahat kısıtlamaları kalktıkça sektörün önü açık olacaktır. Hatta geçmiş yazlardan daha iyi bir yaz sezonu geçirilebilir. Uçakla yolculuk bir aciliyettir. Otobüsle yolculuk seyahat demektir. Seyahat otobüsle yapılır. 
Yeni yılınız kutlu olsun.
Sersala we piroz be. ■

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ile bir araya geldik. 

Alibeyköy Terminali ziyareti.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159