19.11.2016, 17:30

Akıllı Ulaşım Sistemleri

Geçen haftanın otomotiv ve ulaştırma sektörlerini yakından ilgilendiren iki etkinliğinden izlenimlerimizle başlayalım. Salı günü (15 Kasım) F+ Ventures'un 'Ulaşımda Yeni İş Modelleri' başlıklı etkinliğindeydim. Otomotiv sektöründe olduğu gibi, girişimcilik dünyasının da yakından tanıdığı, ülkemizde girişimciliğe yön veren 25 kişiden biri olarak gösterilen Ahu Serter'in; OİB Başkan Yardımcısı, Farplus CEO’su, sektörümüzün etkin yöneticilerinden Ömer Burhanoğlu'nun  ve F+ Ventures Genel Müdürü Egemen Alpay'ın konuğuyduk. Programın ana mesajı; “otomotivde teknoloji dalgalarını geçmişte kaçırdık. Yeni dalganın farkında olalım ve ülkemizde bu konuda uzman, donanımlı, ilgili kişi ve kurumlarla sinerji yaratarak bu dalgayı yakalayalım”dı.

Nedir bu teknolojideki son dalga diye baktığımızda, 'Akıllı Ulaşım Sistemleri' olduğunu görüyoruz. Ömer Burhanoğlu güzel açıkladı: “1800’den itibaren dünya nüfusu 6 kat, ekonomi 100 kat, kişi başı ulaşım 1000 kat artmış durumda. İçten yanmalı motorları kaçırdık. Elektrikli araçlarda bir parça kaçırmış durumdayız. Akıllı ulaşım sistemleri yeni oluşuyor. Burada ülke olarak pay alalım.”

Reel Sektör İnovasyonları
Ahu Serter'in de paylaştığı tespitler konunun önemini vurguluyordu. Aktardığı iki tespitten birincisi, “2020'de otomotivdeki inovasyonun yüzde 90'ının elektronik ve yazılım şirketlerinden geleceği”; ikinci tespit ise, “Tüm araç üretiminin yüzde 66'sını yapan BRIC ülkelerinin, kârın sadece yüzde 3'ünü alacak olması” idi. Günümüz teknolojisinin 3 büyük dönemine ışık tutarak; 
1985-2000 İnternetin kuruluşu (altyapı, yazılımlar...)
2000-2015 İnternet hizmetleri (google, facebook...)
2015+ Reel sektör inovasyonlarına (akıllı ulaşım, sağlık, eğitim...) dikkat çekti.

Teknolojik Dalga
Evet, bu son gelen, hatta başlayan teknolojik dalganın farkında olalım ve aktif oyuncu olmak için öncelikle ülkemizde kişi ve kurumlar arasında sinerji yaratmaya yönelik girişimlerde bulunalım, girişimlerde bulunanlara destek olalım.
Bu açıdan da F+ Ventures'un etkinliği çok çok değerli ve anlamlıydı. Benzer açıdan; karayolu ulaştırma sektöründeki aktif tüm federasyon, kurum, üretici firmaların bir araya geldiği; sektörümüzün kıymetli hocası Yrd. Doç. Dr. Kemal Karayormuk ile birlikte koordinasyonunu üstlendiğimiz Ulaştırma Platformu'nun hedeflerinden biri de bu sinerjiyi yaratmak.

Ödül Alan Teknolojik Girişimler
Diğer etkinlik; izlerken ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İTÜ Çekirdek'in Big Bang etkinliği. 12 Kasım günü, 3 binden fazla katılımcının yer aldığı, 5 milyon TL hibenin dağıtıldığı, başarılı tekno-girişimcilerin yarıştığı etkinlikte, otomotiv kategorisinde 5 girişimci ödüllerin sahibi oldu: Metrobi, Formulate, Progin, Nanografen ve ParkKolay… 

Bu tekno-girişimlerin projelerini özetleyecek olursak; 
Metrobi; bulut tabanlı sistemleriyle yapay zeka ve veri bilimini kullanarak toplu ulaşım yöneticilerine ve yolcularına ihtiyaç duydukları araç ve bilgileri sağlıyorlar. Örneğin Akıllı Duraklar... Gerçek zamanlı trafik bilgisini göz önüne alarak trafikteki otobüsün ne zaman geleceğini durakta bekleyen yolcuya iletebiliyor. Ya da seferdeki otobüslerin trafikteki bekleme sürelerini de göz önüne alarak optimum sefer aralıkları hesaplayıp filo yönetimine aktarabiliyor.

Formulate; parça başına iki dakikadan az üretim süresi sağlayan ve bu özelliği ile seri otomotiv üretimine uygun, özel prepreg reçine sistemleri optimize eden ve üreten bir girişim. Piyasadaki muadillerinin hepsinin ithal olduğunu göz önüne alırsak önemli bir yerlileştirme hamlesi.

Progin; bütün taşıtlara marka ve modelden bağımsız olarak monte edilebilen ileri sürücü destek sistemi. Sürücüye çarpışma, takip mesafesi ihlal ve yoldan, şeritten çıkma uyarıları veriyor. Bu uyarıları ayrıca kaydediyor ve merkezle de paylaşıyor.

Nanografen; grafeni ekonomik, iyi kalitede ve yüksek miktarlarda üreterek grafen katkılı prototip ürünler hazırlamakta. Grafen, polimer matrisinin yapısına çok düşük oranlarda (yüzde 0.05-10) eklendiğinde, malzemenin termal dayanıklılıklarını ve mekanik mukavemetlerini arttırmakta ve malzemelerin hafiflemesini sağlamakta. Grafen takviyeli plastiklerle daha güvenilir ve uzun ömürlü kompozit üretimi yapmak mümkün olmakta.

Parkkolay; yakınınızda ya da seçtiğiniz bir alanda en yakın otoparkları, müsaitlik durumunu ücretleriyle birlikte gösteren; seçtiğiniz otoparkta rezervasyon yapmanıza da imkan veren, yol tarifi de alabileceğiniz, ödemenizi de cep telefonuyla yapabileceğiniz bir uygulama.

Sektörümüzdeki teknolojik dalgaları, ancak bu tarz teknolojik girişimlerle yakalayabileceğiz. Bu girişimlerin hayata geçmesi için uygun ortam, destek, vizyon, kültür sağlayamazsak önceki teknolojik dalgalarda olduğu gibi izlemekle yetinmek zorunda kalacağız. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159