Plaka tahdidine karşı çıkmaları anlamsız

GÜNDEM

Kocaeli Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Taşçı: Turizm taşımacılarının plaka tahdidine karşı çıkmaları anlamsız.

Ahmet Taşçı: Özel sektörde ve devlet kurumlarında çalışan sigortalılar emekli olunca tazminat alıyorlar. Peki arabacı emekli olduğunda kim ikramiye veriyor? Bırakın arabacının da bir ikramiyesi olsun. Tahdit geldiği zaman bu işi sadece esnaf yapacak. Plaka tahdidinden parayı veren, aracıyla çalışan şoför rahatsız olmuyor da bu turcular niçin rahatsız oluyorlar?” dedi.

Esnaf evine ekmek götüremiyor 
İSAROD ve İSTAB’ın İstanbul’daki plaka tahdidi mücadelesine Ahmet Taşçı’dan destek geldi. Taşcı, plaka tahdidi ile servisçi esnafın haklarının korunduğunu söyledi. Plaka tahdidi ile devletin vergisini aldığını, belediyenin para kazandığını, esnafın da kayıt altında olduğunu dile getiren Taşçı, “Tur şirketleri fabrika veya okullarla anlaşma yapıyor. Parayı fabrika sahibinden  alıyorlar. Arabacıya gelince, ‘işi düşük aldık, para veremiyoruz’ diyorlar. Çalışan araç sahibi aldığı ücretle ne evine ekmek getirebiliyor ne de aracına bakım yapabiliyor. Esnaf iflas edip turcunun yanında şoför olarak çalışmaya başlıyor, fakat o zarar eden turcular yeni model araçlar alıyor. Hayatını en üst seviyede yaşıyorlar. Plaka tahdidine karşı olanlar, tekelleşme olacak diye karşı çıkıyorlar. Peki Türkiye’de 31 ilde  tahdit var, hiçbir ilde tekelleşme yok. Tahdidin hangi kuruma zararı var? Devlet vergisini alıyor belediyelere milyonlar geliyor ve de her arabacıda kayıt altında oluyor. Plaka tahdidinden parayı veren, aracıyla çalışan şoför rahatsız olmuyor da bu turcular niçin rahatsız oluyorlar ? Çünkü işleri 100 TL ye alıp 10 TL ye yaptıramayacaklar. Öğrenciden yüksek ücretler alıp araç sahibine cüzi ücretlerle servisleri yaptıramayacaklar” diye konuştu.

Bırakın da esnafın ikramiyesi olsun 
Fabrika sahiplerinin ve devlet kurumlarının, personel servis taşımacılığını, aracı olmadan doğrudan arabacı esnafı ile anlaşarak yapmaları durumunda esnaf ve firmaların kazançlı çıkacağını vurgulayan Taşçı, “Plakaları rant  kapısı olarak görenlere seslenmek istiyorum: Özel sektörde ve devlet kurumlarında çalışan sigortalılar emekli olunca tazminat alıyorlar. Peki, arabacı emekli olduğunda kim ikramiye veriyor? Bırakın, arabacının da bir ikramiyesi olsun. Ben bizi yöneten devlet büyüklerimize seslenmek istiyorum: Her mesleğe tahdit getirin, eğer böyle yaparsanız her esnaf sigortasını da vergisini de ödeyebilir. Bunlar hayal değil yapılmış ve uygulanmıştır. Tahdit tüm Türkiye’de olmalı ve her meslekte olmalıdır. Tahdit geldiği zaman bu işi sadece esnaf yapacak. Her isteyen bu işi yapamayacak. Tahditli illere bakın nüfus arttığı zaman veya işyerleri okullar arttığı zaman belediyeler İhale yapıp ihtiyaç doğrultusunda plaka veriyor” dedi. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.