2024-05-05 13:41:45

Istanbul’a yeni otogar projeleri

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 05 Mayıs 2024, 13:41

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde İstanbul ulaşımına yönelik vaatleri arasında Sultangazi Habibler ve Pendik Kurtköy’e yeni 2 otogar projesi bulunuyordu. Seçimler bitti, icraat süreçleri başladı. Biz de Sayın Başkan’dan randevu talep ettik. Bugüne kadar konuşulup ertelenen konuların çözüme kavuşturulması öncelikli konumuz. Habipler Köyü’nde yapılması planlanan otogar ile ilgili olarak sektörün görüşü alınmadı. Bu proje daha önce Sayın Binali Yıldırım’ın 2019 yerel seçimleri öncesinde İBB adaylığı sırasında gündeme getirdiği bir projeydi. Biz sektör olarak bu projeye karşıyız. 

Özellikle Büyük İstanbul Otogarı’nın konumu, toplu taşıma sistemleri ile desteklenmesi, halkın kolay erişimine sahip olması nedeniyle yerinde kalması gerektiğine inanıyoruz. Bu otogarın bakım ve onarım işlemleri yapıldı. İBB, 100 milyon TL’nin üzerinde para harcadı. Bu otogarın yerinde kalması sektör olarak en büyük talebimizdir. Otogarın şehir dışına atılmasını anlamak ta zorlanıyorum. Büyük İstanbul Otogarı arazisinin nasıl değerlendirileceği hesabı yapılıyor olabilir. 

Büyük İstanbul Otogarı yerinde kalmalı

Oysa Büyük İstanbul Otogarı, dünyanın en büyük otogarlarından biri. Sektörün ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılıyor. Erişimi çok kolay, trafik yükü yaratmıyor, kendi bağlantı yolları var. Yapmak isteseniz bundan iyisini yapamazsınız, mevcudu bozmanın da bir anlamı yok. Bu daha önce rahmetli Kadir Topbaş zamanında da gündeme gelmişti. Allah rahmet eylesin. Biz itiraz etmiştik, projeden vazgeçilmişti. Daha sonra Gaziosmanpaşa’da yapmak istedi. O da olmadı. Biz şunu söylüyoruz: Büyük İstanbul Otogarı yolcunun ihtiyaçlarını en uygun, en ekonomik, en kolay şekilde karşılıyor. 

Habipler projesi doğru değil 

Habipler Köyü’ne yapılacak otogarın İstanbul halkına getireceği eziyeti ve maliyeti düşünmek istemiyorum. Bunu Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu ile görüştüğümüzde kendisine aktaracağız. Habipler Köyü’ne yapılacak bir otogara erişim imkanları çok sınırlı. Şehirden çok uzakta bir yer. Taksi ile gidecek insanların maliyetlerini, şehiriçi servis hizmetlerinin de artmak zorunda kalacağı bir durum olacak. Ayrıca ters istikamette bir trafikte oluşturacak. İnsanların trafikte geçireceği süre çok önemli. Orada bir cep terminali yapılabilir, ona karşı çıkmayız. Ama cep terminalinin de olması gereken yer Hadımköy Kavşağıdır. 

Hadımköy Kavşağı, özellikle o bölgede oturan, Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurtlu yolcular için zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Belikdüzü’nde bir minibüs terminali inşası sürüyor. 6 ay içinde açılması planlanıyor. Bu sektöre hizmet etmez, sektörden yolcu kaybına neden olur. Kayıt dışı korsan taşımacılığı teşvik eder. İstanbul Otogarı’ndan kalkan otobüslerin suçu ne, onlar hangi yolcuyu taşıyacak? 

Hadımköy Cep Terminali yapılmalı

Biz onun için Hadımköy Kavşağında yapılacak bir cep terminali, bölge insanı açısından çok daha kolay imkanlar sağlayacak, Trakya bölgesine gitmek isteyenler çok daha kısa sürede seyahatlerini gerçekleştirebileceğiktir. Büyük İstanbul Otogarı yerinde kalmalı, Hadımköy Cep Terminali yapılmalı. Beylikdüzü, daha sonra bir transfer terminali olarak, servis araçları ile yolcuların Hadımköy’e taşındığı bir ara merkez olmalı. Ulaşım bilimcilerin de bu projeye itiraz etmesi gerekiyor. 3’üncü köprü zorunluluğu kalkmadığı için Alibeyköy Cep Terminali fonksiyonunu yitirdi. 

Pendik Kurkköy’e Anadolu Otogarı 

Pendik Kurtköy’e yapılması planlanan otogara ise en baştan beri karşıyım. Ama zorunlu olduğu için “Mehmetçik Vakfı’nın içinde bir yer yapalım” dedik. Ondan sonra Viaport tarafındaki yere yapalım denildi. Ulaştırma Bakanları Sayın Cahit Turhan ve Adil Karaismailoğlu, buranın mümkün olmadığını ifade ettiler. Viaport’un yarattığı trafik yükü de var. Ancak orada bir bağlantı yolu ve kavşak yapılırsa neden olmasındı! Çok yüksek maliyet çıkabilir ve Bakanlık biz bunu yapmayız dedi. Pendik Kurtköy’de İETT Garajı var. 70 dönümlük bir alan. Eğitim alanı var. Ora boşaltıldığında otogar için son derece uygun. İETT Garajının metro ile desteklenmesi de mümkün. Bana göre ise Ataşehir’deki Rıdvan Dedeoğlu Viyadüğünün olduğu yerde belediyenin 145 dönümlük bir alanı var. Bu alanın 60 dönümünde yine otogar yapılabilir. Bence en uygun yer orası. Erişimi kolay, maliyetsiz. İBB’nin otogar yapmayı bir sorumluluk olarak alması gerekiyor. Şu anda Anadolu yakasındaki darmadağınık yapı firmalar ve yolcular için hem eziyet hem maliyet. Toplu ulaşım desteğinin olmadığı yerlerde terminaller var. Bunların her birinin yarattığı trafik yükü var. Başkan İmamoğlu ile görüştüğümüzde Rıdvan Dedeoğlu Viyadüğünü önereceğiz, olmazsa Kurtköy’deki İETT Garajının altını otopark, üstüne otogar yapma imkanı var. Havalimanına yakın ve bağlantı yolları üzerinde; TEM’den giriş çıkışının olması da büyük avantaj.

Peron bekleme cezaları 

Sayın Başkan İmamoğlu ile Büyük İstanbul Otogarı’nda otobüslerin bekleme saatleri konusunu görüşeceğiz. Terminaller Müdürlüğü’ne talebimizi ilettik. Sayın Başkan’dan da otobüslerin peron arkasında bekleme sürelerinin 1 saatten 1.5 saate çıkarılmasını isteyeceğiz. Yoğun dönemlerde araçlar 1 saatte çıkamıyor. 2 bin 600 TL ceza kesiliyor. Bu otogar, depolama alanı olan bir otogardır. Altta bulunan alanların parklanmaya da açılması gerekiyor. Yazıhanelerin arkası yazıhanelerin değil, terminal işletmesinin olması lazım. Boş olan peronları terminal işletmesi planlayacak ve firmalara verecek. 

Havayolu taşımacılığında sorun…

Anadolu Jet, isim değişikliğine gitti, A-Jet oldu. İç hatlarda büyümeyi hedefliyor. Şu anda otobüsün yarı fiyatına bilet kesiliyor. Sübvansiyonla sürdürülen havayolu taşımacılığı, karayolu taşımacılığının en büyük sorunu haline geldi. Yaz döneminde, havayolu ile karayolunun iç hatlardaki yolcu sayısı birbirini eşitleyecek duruma geldi. Sektörde yüzde 25 daha daralma olacak. İç hatlarda uçaklarla yolculuk çok daha ekonomik, çok daha kolay olacak. Bodrum’a 700 TL’ye uçak bileti alabiliyorsunuz, otobüs bilet fiyatı 1200 TL. Otobüsçüler uçak biletinden daha pahalı bilet satmaya meraklı değil. Ama maliyetler o kadar çok yükseldi ki, bu fiyatların altında kurtarmıyor ve zarar yazılıyor.

Uçaklar hızlı ulaşım sağladığı için de tercihte öne çıkıyor. Bundan sonra otobüsçünün herkesin planlamasını buna göre yapması gerekiyor. Daha önceki yıllarda taşıdığımız tarifeli yolcu sayısı 220 milyondan 145 milyona kadar düştü. Önümüzdeki dönem bu 100 milyona kadar gerileyecek. Otobüs işletmeciliğinde büyük bir daralma yaşanacak. Herkes buna hazır olsun, planını buna göre yapsın.
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutluyorum. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.