05.02.2021, 10:16

Anadolu Yakası Otogarı ve Ücretsiz Servisler

Yoğun bir döneme girdik. Özellikle salgın sonrasıyla ilgili tedbirler ve sürece yönelik çalışmalar devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kurduğumuz temaslar sonucunda Anadolu Yakası Otogar Projesi ve ücretsiz servislerle ilgili bir düzenlemenin yapılması üzerinde çalışıyoruz. Tabii, servis hizmetlerinin maliyetlerini defalarca yazdık, konuştuk. Bu konuda sektör mensuplarının yapılan çalışmalara destek olması gerektiğini düşünüyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ULAŞIM AŞ ile yaptığımız görüşmelerde bir yol haritası çizdik. Servislerin sektöre getirdiği maliyetleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Farklı farklı yöntemler var. Yolcunun ücret ödemesi konusu var. Servis hizmetini sınırlayıp, hizmeti belediyenin vermesi ve çıkan otobüs başına belirli miktarda para alınması konusu var. Bu işi takip ediyoruz… 

İBB ile otogar çalıştayı 
En önemli konulardan birisi ise Anadolu yakasında yapılacak otogar konusu. İBB ile bu konuda bir çalıştay gerçekleştirildi. Genel sekreter yardımcıları, ulaşım daire başkanı ve tüm ekibin katıldığı bir çalıştay süreci oldu. Bu toplantıda sektör olarak bu otogarı yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirmeye hazır olduğumuzu ifade ettik. Toplantıda belediye yetkilileri sektör mensuplarının bir arada olduğunu görmekten mutlu olduklarını ifade ettiler. Bir arada olmamızın gücüyle, girişimimiz Anadolu Yakası Otogar Projesi’ni yap-işlet-devret şekliyle devam ediyor. Bu konuda sektörümüzün paydaşlarını bir araya getirip, ortak hareket etmekte yarar var. Bu görüşmeleri sektör ile de paylaşacağız. 

Bilet satış ve acente komisyonu 
Bilet satış ve acente komisyonlarının düzenlenmesine yönelik bir çalışma yapılması lazım. Acenteler yaşayamaz duruma geldiler. Biletler büyük oranda elektronik ortamda satılmaya başlandı. Bu konuda bazı düzenlemeler düşünüyoruz. Bilet portalı konusunda ciddi bir çalışma içine girdik. Firma yöneticileri ile bir danışma kurulu oluşturup ondan sonra şirketleşme konusunda adımlar atılması şart. Bu sektörün acente komisyon yükünü ve servis yükünü sırtından atması da gerekiyor. Önümüzdeki süreçte otomat makineleri koyarak, ikram maliyetini de azaltabilirsek bir miktar yük daha azalmış olacak. Ama sektörün önünde hâlâ ciddi sıkıntılar var. Hâlâ kısıtlı kapasite ile çalışmak durumundayız. Bu konuyu, TOBB’da yapılan toplantı ile bakanlarımıza anlattık ama bir çözüm bulunamadı. 

Sigorta çözüm bekliyor
Bunun yanı sıra hâlâ sigorta konusunda bir çözüm üretilebilmiş değil. Şu anda sigorta şirketleri zamlı tarife ile sigorta yapmaya devam ediyor. Diğer taraftan açıklanan raporlarda kazaların azaldığı belli, ama hiçbir iyileştirici düzenleme yapılmadı. Taleplerimiz arasında bu da vardı. Burada Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün bir irade ortaya koymasını ve sektöre yardımcı olmasını bekliyoruz. Biz sigorta şirketlerini zengin etmek zorunda değiliz. Yatan arabaya motorlu taşıtlar vergisi ödeyeceksiniz, sigorta ödeyeceksiniz, kısıtlı kapasite ile çalışacaksınız, otoyol ve köprü ücretlerinde bir indirim olmayacak, hakikaten sektör yaşayamaz hale geldi. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Sayın Cumhurbaşkanı’nın “Durun bir dakika, bu otobüslerin tekeri dönmüyor. Bu insanlar zarar ediyor, hakkaniyetli davranılmalı” şeklinde bir irade koymasını bekliyoruz. 

İflaslar kaçınılmaz hale geldi

Yazıyoruz, talepleri dile getiriyoruz. Karşı taraftan haklısınız sözünü duymaktan yorulduk, hakkımızın verilmesini istiyoruz. Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’nun, sektör için diğer bakanlıklarla aracılık yapmasını, yardımcı olmasını istiyoruz. Bugün, THY çok değerli bir marka; onun yaşatılması konusunda atılan adımların benzerinin bu sektör için de yapılması gerekiyor. Biz aynı yardımları istemiyoruz, bize ‘bağış yapın’ da demiyoruz. Ama bazı kısıtlamaların olduğu bu süreçte otoyol ve köprü ücretlerinde indirime gidilmesini istiyoruz. 

3. Köprü ciddi bir dert
Üçüncü köprünün yüksek maliyeti ve daha fazla yakıt tüketimi var. Bu köprüden her geliş ve gidişte 140 km daha fazla yol yaparak, 25 litre daha fazla yakıt tüketiyor bu sektör. Burada memnuniyet verici gelişme; sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek ortak akılla bir yol haritası ile oluşturduğumuz iradeye katılması. Dayanışma içinde olmamız gerektiği konusunda mutabakat sağlandı. Birlikte hareket edersek birçok sorunu çözebiliriz. Bundan önemlisi de bizim neyi nasıl yapacağımızı iyi belirlememiz gerekiyor. Belediyeler Birliği ile otogar çalıştayı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Düzenleme Genel Müdürlüğü ile bir yönetmelik çalıştayı, Büyükşehir Belediyesi ile yine otogar çalıştayı gündemimizde ve takip ediyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159