31.08.2020, 14:26

Bakan Soylu’dan taleplerimiz

İstanbul Otogarı’ndaki yazıhane sahipleri, ortak imzalarının yer aldığı dilekçeyi Büyükşehir Belediyesi’ne, Boğaziçi AŞ’ye, Otogar Müdürlüğü’ne, Belediye Meclisinde grubu bulunan partilere verdiler. Dilekçede belediyenin üç aydır kira almamasının sektöre önemli bir katkı sağladığı belirtildi. Pandemi sürecinin devam ettiğinin de vurgulandığı dilekçe de yılsonuna kadar kira alınmaması talebi dile getirildi. 

Bakan Soylu heyeti kabul edecek
Önümüzdeki hafta İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu TOFED heyetini kabul edecek. Bakan Soylu’ya iletilecek talepler arasında yüzde 50 kısıtlamasının kaldırılması konusu var. Madem havayolunda, denizyolunda, kentiçi ulaşımda bu yok, karayolunda niye var, bunu söyleyeceğiz. Neden Bakan Soylu’ya bunu iletiyoruz? Pandemi süreci başladığı andan itibaren kararları alan İçişleri Bakanlığı. Genelgeler de İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanıyor. Yine Bakan Soylu’dan bir talebimiz de UKOME Yönetmeliği’nin 17’nci maddesi. Kimlerin UKOME’de oy kullanacağını belirliyor. Oy kullanma hakkı sayısı 15 iken 24’e çıktı. Bu Yönetmeliği yayınlayan da İçişleri Bakanlığı. UKOME Yönetmeliği değişmeden önce UKOME gündeminde hangi konu görüşülecekse o konuya ilişkin Meslek Komitesi üyeleri İTO tarafından görevlendirilirdi. Biz, bir değişiklik yapılarak, UKOME’ye İTO veya TOBB’un yine bir temsilci göndermesini istiyoruz. 

En önemli taleplerimizden bir diğeri de korsan taşımacılık. D2 belgelilerle İstanbul’da Beylikdüzü’den Trakya’ya, Anadolu’da da Bingöl, Mersin, Muş’a kadar belgesinde yazılı olmadan taşımacılık faaliyeti yapılıyor.
Denetimlerde zafiyet var. Bu zafiyetin giderilmesini isteyeceğiz. 

Federasyon ile ilgili…
Bir de federasyon kuruluşu ile ilgili düzenlemeler talep edeceğiz. Kağıt üstünde kurulmuş derneklerle federasyon kuruluşuna izin verilmemesi, en az 7 coğrafi bölgede kurulmuş olması; federasyon, federasyonu oluşturan dernekler mesleğin hangi dalında faaliyet gösteriyorsa o dernek belgeli üyelerini temsil etmeli. Uluslararası Otobüsçüler Derneği kurulmuşsa, bu alanda taşımacılık yapan, acentecilik yapan, otobüs sahibi olanın derneğe üye olması gerektiğine inanıyoruz. Federasyonla ilgili herhangi bir kurumu suçlamıyorum, ancak federasyon kuruluşu ile ilgili çok daha ciddi düzenlemeler gerekiyor. Korsan, naylon örgütlenmeler var. Gerçek federasyonlar ve mesleği temsil eden federasyonların oluşması sağlanmalı. 

Otogarların yapılıp, işletilmesi
Bir diğer talebimiz de otogarın yapılıp işletmesinde sadece belediyeler yetkili olmamalı. İçinde belediyelerin de yer aldığı, İçişleri, Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile otobüsçü örgütlerin olacağı bir kurul oluşturulmasını talep ediyoruz. Tüm taşıma modları Ulaştırma Bakanlığı’na bağlıyken otogarların belediye başkanlarının insafına bırakılması doğru değil. Belediyesiz olmaz, ama tek başına belediyesiz hiç olmaz. 

Acentelere yüzde 8 KDV imkanı 
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya Maliye ve Hazine Bakanlığı’na iletilmesi amacıyla ileteceğimiz bir talebimiz daha var. KDV oranı yılsonuna kadar bir alt kademeye çekildi, ama bu sadece taşımacılara verildi. Acentelerden bilet satışındaki KDV hak edişi yüzde 18 isteniyor. Acenteler bundan yararlanamıyor. Pandemi süreci devam ettiği için acentelerin de bundan yararlanabilmesi gerekiyor. 

Yönetmelik değişikliği 
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Sayın Murat Baştör ile bir görüşme yaptık. Yönetmelik değişikliğine yönelik bir çalıştay yapılmasına yönelik mutabık kalmıştık. Geçen hafta 18 büyük firma yetkilisinin katıldığı yönetmelik değişikliği toplantısı yaptık. İki sene önce Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığımız çalıştayda belli bir konsensüs sağlanmış ve 53 belge 15’e düşmüştü. Ancak çalıştayda alınan karar daha sonra Yönetmelik değişikliğine yansıtılmadı. Yapılan yönetmelik değişikliklerinde de sektörün görüşü alınmadı. Toplantıda bir komisyon oluşturduk ve en acil değişikliklerle ilgili tespitleri yapıyoruz. 

Taban fiyat tarifesi istiyoruz
Ayrıca sektörün yeni bir taban fiyat tarifesine ihtiyacı var. Maliyet hesaplamasını yapılabilmesi için bu çok daha doğru olacaktır. Genel Müdür Sayın Murat Baştör ile yapacağımız toplantıda taban fiyatlarına yönelik talebimizi de ileteceğiz. TOBB Sektör Meclisi Başkanımız Sayın Mustafa Yıldırım’dan ricamız, sektör meclis üyelerinin görüşlerini alarak Bakanlığa iletmesi ve bu konuya hassasiyet göstermesidir. ■ 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159