17.09.2019, 16:09

Belediye ve sektör ortaklığında Otogar İletişim ve İstişare Kurulu

İstanbul Otogarı’nı yapan UATOD ve onun ticari iştiraki olan AVTER, 25 sene bu otogarı yaptı, çalıştırdı, işletti; namusu ve şerefiyle problemsiz devretti. Devirle ilgili hak, hukuktan, fazla yatırımdan doğan bir takım haklarımız var. Yap-işlet-devret sözleşmesinin tam olarak uygulanmamasından kaynaklanan haklar var. 

UATOD’un hakları 
TOFED’in kurucu derneklerinden UATOD’un hakkından söz ediyoruz. Yine kurucu üyelerden İzmir ve Gaziantep’teki dernekler de otogar işletiyor, bizim bu derneklerle konumumuz neyse UATOD için de öyle. Yap-işlet-devret sözleşmesinin uygulanmasından kaynaklanan birtakım hukuki haklar var. UATOD, bu haklar saklı kalmak kaydıyla belediyeye her türlü fedakarlık ve yardım desteği vermeyi taahhüt etmiş ve bunu da problemsiz şekilde törenle gerçekleştirmiş. 

Otogarın İSPARK’a devri 
Otogarın otopark ile otogar işletmeciliği kısımları 9 Eylül Pazartesi günü büyük bir törenle devredildi. Bu devir için gelen İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır, Ulaşım Daire Başkanı Taylan Engin ve Emlak Daire Başkanı İrşadi Akbaş ve diğer ziyaretçileri ağırladık. 
Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu ve TOFED için zor günler daha yeni başlıyor.  Sayın İmamoğlu’nun kamuoyuna verdiği birtakım taahhütleri var. Bizim de TOFED olarak, üyelerimize ve sektörümüze taahhütlerimiz var. Sektörün mağdur edilmemesi için belediye ve tüm kamu kurumları ile düzgün ilişkiler kurarak bunu da başaracağız. 

Biz Büyükşehir Belediyesi’nin iyi hizmet verebilmesi için bir sivil toplum örgütünün yapması gereken görev neyse -tabii, sektör mensuplarımızın hak ve hukukunu koruyarak- hepsini yerine getireceğiz. Şimdi bu çerçevede belediyeden birtakım beklentilerimiz var. 
Otogarın gelir getiren kısımları tamamen belediyede… Ama yazıhane sahiplerinin bu otogarın yapımında verdikleri emek ve harcadıkları çok yüksek parayı da düşünerek ecrimisil bedellerinin makul düzeyde, düşük tutulması gerekir. Bu bedellerin insanları ürküten, mesleği terk ettirecek boyutlarda olmaması lazım. Buna örnek belediyeler var: Adana, Diyarbakır, Ankara... Belediyeden bir diğer beklentimiz de; yap-işlet-devret süreci içerisinde otogardaki tahsis belgesi sahiplerinin dikkate alınması. 

Tahsis sahipleri ve kiracılar 
Sayın İmamoğlu 12 Eylül Perşembe günü İstanbul Otogarı’nı ziyaret etti, “Otogarın sahibi biziz, bizim dışımızda kira ödemeyin” yönünde açıklaması oldu. Sayın İmamoğlu sanırız, burayı işleten AVTER’in yazıhane sahiplerinden kira aldığını düşünüyor, ama böyle bir durum yok. Otogarın 1987 yılında temeli atıldığında yazıhane ve dükkanlar zaten satılmıştı. Önceden satılan ve o anlamda tahsis belgesi sahiplerinden ne UATOD ne de AVTER kira bedeli aldı. Kirasız olarak oturuyorlardı. Biz Sayın İmamoğlu’nun kadrolarına bu durumu izah etmiştik, ama kendisine aktarmamıştık. Biz Sayın İmamoğlu’ndan da randevu talep ettik. 

Belediyeye destek olacağız
Belediyenin burada iyi hizmet vermesi için sivil toplum örgütlerinin çatı örgütü TOFED olarak, Sayın İmamoğlu’nun ve kadrolarının açık destekçisiyiz. Biz kendi üyelerimizin demokratik ve hukuki haklarının takipçisi olacağız. Bu noktadaki eksiklik, diğer illerde bulunan ama İstanbul’da olmayan Otogar İşletme Yönetmeliği’dir. Bu konuda, 18 Eylül’de, belediye ile ortak bir toplantımız olacak.
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159