05.01.2021, 12:36

Bi git 2020!

Her yenilik büyük umutlarla gelir. Bizler her yeniliği yeni yılla özdeşleştirerek, topluca bir umut besliyoruz.

Ancak 2020 beklendiği, istendiği, arzu edildiği, talep edildiği gibi olmadı. Pandemi, depremler, yangınlar ve tabii ekonomik kriz… Hepsi bir yıla sığdı. Siyasi çalkantılarla yaşanan sıkıntıları anmıyorum bile… 

Yıl bitince sorunlar da biter mi? Bıçakla kesilir gibi olur mu? Yok, sorunların da umutlar gibi akışkanlığı vardır ve sızar yanına yöresine. Peki, o zaman ne yapmak gerekir?

Öncelikle umudu üzmemek gerekiyor. Ardından da benzer durumlarla karşı karşıya kalma olasılığına hazırlık anlamında dikkatli ve titiz olmak gerekli. 

Uzmanlar sorunların bitmediğini, artarak devam edeceğini söylüyor. Tamam, pandeminin hızı bulunan aşılarla kesilebilir. Bunun için muhakkak aşı olunması gerektiği gerek ve yeter şart. Her kim ki, genel anlamda aşı karşıtıdır, o hem halk hem sağlık düşmanıdır. Hızla üretilen üç aşı arasından birinin tercih edileceğine göre -tıpkı otobüsünüz, eviniz veya bir başka eşyanız gibi marka seçimi sizin- birinde karar kılacaksınız.

Ayrıca yeni aşılar da geliyor.

Burada üzerinde önemle durulması gereken, yetkililerin hazırlık ve anlaşma yapıp yapmadıkları… Siz, üreticilerle zamanında ihtiyacınız kadar aşı için anlaşmamışsanız, vatandaşın “bana gelecek mi” kaygısına cevap veremezsiniz.

Bunlarla birlikte hepimizi, ülkenin dört bir yanındaki herkesi kesin ilgilendiren bir konu da kuraklık ve bağlı olarak susuzluk. Kim ne derse desin, birileri birbirinin üzerine yıkabilir sorumluluğu, ama eski/yeni tüm yöneticilerin suçu var. Doğayı korumadığınız, iklim krizini dikkate almadığınız, küresel ısıtma sorununa çözüm amaçlı çalışmadığınız için yaşanıyor bu sorun. Hepsi birbirine bağlı olduğu için kuraklık tarımsal üretimi düşürecek, tüketici o ürünleri bulamayacak, dolayısıyla ederinden daha pahalı olacak, hatta belki ithal edilecek, bu da hepimizi bir kez daha yoksulluk düzeyine indirecek. Yaşam kalitesi düşünce insanların mutlu olması, refaha ermesi, işlerinde başarılı, hatta kârlı olması çok da kolay değildir. 

İşte, en tam da bu nedenlerle 2020’nin arkasından el sallıyor; 2021’i umut, heyecan ve merakla karşılıyoruz.

Her şey layığınca olsun, adil ve sevinçle… ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159