09.07.2020, 11:48

Büyük İnsanlık

Nazım Hikmet’in, 1958 yılında, ölümünden yaklaşık üç yıl önce insanları anlattığı bu şiirini, bugün tam da salgın düzeyindeki koronavirüs nedeniyle otobüsçülere yönelik yorumlamak gerektiğini düşünüyorum.

Büyük insanlık gemide güverte yolcusu 
           tirende üçüncü mevki 
           şosede yayan 
           büyük insanlık.
Büyük insanlık sekizinde işe gider 
           yirmisinde evlenir 
           kırkında ölür 
           büyük insanlık.
Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter 
           pirinç de öyle 
           şeker de öyle 
           kumaş da öyle 
           kitap da öyle 
           büyük insanlıktan başka herkese yeter.
Büyük insanlığın toprağında gölge yok 
           sokağında fener 
           penceresinde cam 
ama umudu var büyük insanlığın 
umutsuz yaşanmıyor. 

“Büyük insanlık” sözünün yerine “otobüsçülük” veya “otobüsçüler” koyup da öyle okusak bir şey değişir mi? Sanmıyorum. 

Karayoluyla yolcu taşımacılığı hizmeti veren otobüsçüler, hem ülkenin ana taşıma sistemini sürdürüyorlar, buna da bağlı olarak ülke ekonomisini ayakta tutuyorlar. Bunu akademisyenlerden siyasetçilere kadar herkes söylüyor. Ancak hak ettikleri değeri görmüyorlar. Hizmet vereceğiz derken kendi haklarının bile ellerinden zorla alındığını fark etmeyen otobüsçüler, ses çıkarmak, taleplerini haykırmak yerine “bir gün bizi de anlayacaklar” diye başları önlerinde bekliyorlar.

Nazım Hikmet’in “büyük insanlığı” gibi otobüsçüler de umudu üzmüyorlar. Umutlarını yitirmiyorlar. Bir gün mutlaka hak ettikleri değeri göreceklerine, ülke yönetiminde söz sahibi olanların bir gün kendilerine de sahip çıkacağına eminler. 

Öyle olmuyor ama… Kendi çıkarlarını ön planda tutanlar, otobüsçülüğün ekonominin can damarı olduğunu adları gibi bildikleri halde görmezden geliyor ve iflas etmesi için çabalıyorlar. Bu, bir anlamda kendi mezarlarını kazdıkları anlamına da geliyor. Çünkü ekonomi güçlenmezse onların da egemenlikleri biter. Ekonomiyi canlandırmak, otobüsçüleri engellemek değil, onlara fırsat tanımakla mümkündür. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159