Halil Baylam, “Ücretsiz servis yükünden kurtulalım“

banner113

TOFED Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmit Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Yazıhanecileri Derneği Başkanı Halil Baylam, bir servis aracının aylık maliyetinin firmaya 5-6 bin TL civarında olduğunu belirterek, “Kocaeli Otogarı’nda her 6 dakika bir tramvay seferi var. Ayrıca belediyenin otobüsleri ile kentin her noktasına ulaşım mevcut. Artık ücretsiz servis yükünden kurtulmamız gerekiyor” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 16.10.2017, 10:50 17.10.2017, 12:20 Taşıma Dünyası
Halil Baylam, “Ücretsiz servis yükünden kurtulalım“
Kocaeli Otogarı’nda Ali Osman Ulusoy Turizm’in işletmeciliğini de yapan Halil Baylam ile TOFED Genel Merkezi’nde bir araya geldik.  Kocaeli Otogarı’nın Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Park şirketine 3 ay önce devredildiğini belirten Halil Baylam, “Daha önce belediye işletiyordu. Şimdi belediyenin iştiraki olan şirketin yönetimine geçti. Bu devirle birlikte otogarda güvenlik önlemlerine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. 2 kapı kapatıldı. Mevcut kapılara x-ray cihazları konuldu” dedi. 


6 dakikada bir tramvay 
Tramvay seferlerinin de Haziran ayından itibaren otogara yapılmasının da sektör için çok önemli katkılar sağladığını vurgulayan Halil Baylam, “Tramvay Seka Park-Otogar hattında 6 dakikada bir sefer gerçekleştiriyor. Sabah 06.30’da başlayan seferler gece 24.30’da son buluyor. Tramvay durağı terminalin hemen bitişiğinde ve otogara geliş gidişlerde çok büyük bir kolaylık sağlandı. Bizler de yolcular da bu durumdan çok memnunuz” diye konuştu. 

Servis yükünden kurtulalım 
Sektör için çok büyük maliyetler oluşturan ücretsiz servislerin kaldırılmasının gerekliliğini de vurgulayan Halil Baylam, “Daha önce ücretsiz servislerin kaldırılmasına yönelik talebimizi belediyeye ilettik. UKOME’nin alt komisyon toplantısında servislerin kaldırılmasına karar da alındı, ama bazı itirazlar üzerine hayata geçmedi. Şu anda yine ücretsiz servislerin kaldırılmasına yönelik taleplerimizi dile getiriyoruz. Artık tramvay seferleri de başladı. Ücretsiz servis yükünden sektörümüzün kurtulması lazım. Tramvayın yanı sıra otogardan kentin her noktasına ulaşım sağlayan belediye otobüsleri de mevcut. 60 dolayında ücretsiz servisin her biri firmaya aylık 5 bin TL civarında maliyet yüklüyor” dedi.  

Sabiha Gökçen’e otobüs 
Belediyenin, Kocaeli Otogarı’ndan Sabiha Gökçen Havaalanına otobüs seferleri koymasını da değerlendiren Halil Baylam, “Bu hatta çalışan Akmis Seyahat şirketi vardı. Şu anda durum mahkemelik. Ne olacak bilmiyoruz. Mahkeme sonucunu beklememiz gerekiyor. 12 liraya Sabiha Gökçen’e taşıma yapılıyor. Bursa Otogarı’ndan da Sabiha Gökçen’e seferler yapılıyor. BURULAŞ bu seferlere yönelik 10 araç aldı. Bu hatta İstanbul Konfor Turizm de seferler gerçekleştiriyor” dedi. 

3’üncü köprü ve otogar çıkış ücretleri 
Otogar çıkış ücretlerinin ve 3’üncü köprü maliyetinin sektörü çok zorladığına dikkat çeken Halil Baylam, “Hatay’dan gelen arabamız, sadece beni almak için otogara girdi, yolcu indirmedi. Transit geçiş yaptığı halde 20 lira ödedi. Oradan Gebze Otogarı’na da 20 lira verdi. Ataşehir’de de 20 lira. Toplam 60 lira. Yazık günah. Üstelik 3’üncü köprü nedeniyle yol da uzadı. Yakıt ve zaman masrafı var. 3’üncü köprü zorunluluğu devam ederse 3 ay sonra otobüs firmalarının yaşadığı sıkıntının büyüdüğünü göreceksiniz. Güçlü olanlar ayakta kalacak. Bir otobüse servet yatırıyorsun, yazık günah gerçekten. Sadece bu değil. İstanbul-Ankara hızlı tren seferlerinin Anadolu yakasından Avrupa yakasına ulaşmasıyla sektörün yaşayacağı olumsuzluklar daha da artacak. Bütün sektör bu durumdan etkilenecek ama Kocaelili otobüsçü daha çok etkilenecek. Çünkü sadece Kocaeli-İstanbul çalışan otobüsçüler var. Taşama modlarının gelişiminin karşısında değiliz, ama sektörün maliyetlerini azaltıcı önlemlerin alınması gerekiyor” dedi. 

Geçen yıla göre daha iyi 
Kocaeli Terminali’ndeki yolcu hareketliliğini de değerlendiren Halil Baylam, “Bu yaz, geçen yıla göre daha iyiydi. Ama yine de daha önceki yılların altında kaldı diyebilirim. Otobüsçü, artan yolcu talebi ile bir ölçüde nefes aldı ama artan maliyetler nedeniyle bunun rahatlığını da yaşayamadı” dedi. ■

Ulaşım Park ile diyalog 
Ulaşım Park ile sürekli diyalog halinde olduklarını da belirten Halil Baylam, “Otogarın işletmesini devraldıktan sonra yüzde 20 dolayında zam yapmak istediler. Ama biz bu ücretleri sektör mensuplarının ödemesinin mümkün olmadığını onlara iyice anlattık.  Bu sektör para kazanamadığı takdirde kirayı, ortak giderleri nasıl ödeyebilir ki?  Bizim görüşmelerimiz sonucunda zam oranı yüzde 10’da kaldı. Bizi dinlediler. Bundan sonraki süreçte taleplerimize kulak vereceklerine inanıyoruz. Ulaşım Park ile derneğimize ücretsiz bir yerin tahsisi konusunda görüşmelerimiz sürüyor” dedi. ■


Mustafa Özcan, Mevlüt İlgin, Halil Baylam

Yerel derneklere sahip çıksınlar 
TOFED Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmit Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Yazıhanecileri Derneği Başkanı Halil Baylam, son olarak, TOFED’ten istediğini açıkladı: “Ben TOFED’in kurucuları arasındayım. Biz, TOFED’in federasyon olarak derneklere sahip çıkmasını istiyoruz. Biz, yerel dernekler olarak, federasyona sahip çıkıyoruz. Onlar da bize sahip çıksınlar.”  ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159