Hatay ve Ankara toplantıları ile ilgili yeni değerlendirme

banner113

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ‘in Genel Kurulu süreci öncesinde 12 Ağustos 2021 tarihli Taşıma Dünyası Gazetesi köşemdeki yazımda Hatay Toplantısı’nın önemine değinmiş ve değerli firma sahiplerinin Hatay Toplantısı’nda bir araya gelerek sektörün sorunlarını konuşmuş olmalarından duyduğumuz memnuniyeti de ve bu tür toplantıları da desteklediğimizi de ifade etmiştim.

banner114
ŞEHİRLERARASI 12.08.2021, 18:38 12.08.2021, 19:06 Erkan YILMAZ
Hatay ve Ankara toplantıları ile ilgili yeni değerlendirme

Daha sonra da o toplantıya katılan firma sahipleri arasından seçilen bir heyetle yine TOFED Genel Kurulu öncesinde iki kez bir araya gelip görüşmeler gerçekleştirdik. 29 Temmuz 2021 tarihinde yapılan TOFED Genel Kurulu’na katılan ve Hatay Toplantısı’nın ev sahibi konumunda olan Has Turizm’in sahiplerinden Ayhan Kara Genel Başkan Yardımcısı olarak yönetime girdi.

Firma sahiplerinin dernek kurma kararı

Sektörün içinde ve TOFED’in örgütlenme yapısı içerisinde il dernekleri dışında belge düzenine dayalı derneklerde var. Örneğin Bireysel Otobüsçüler Derneği (BOSİD), Uluslar arası Otobüsçüler Derneği, yani B2 belgelilerin (ULOD), Karayolu Yolcu Taşımacıları Derneği, yani F1 ve F2 belgelilerin derneği (KAYTAD) , yine sayıları 50 bin civarında olan D4 ve Y belgeli kısa mesafe taşımacılarının derneği olan (KAYOD) ve 81 ilde D2’leri turizm ve grup taşımacılarının örgütlendiği Turizm Otobüsçüler Derneği (TÜRODER) ve Otobüs Kaptanları Derneği bile TOFED’in içinde vardır. D1 belgeli firma sahiplerinin gerek TOFED’in içinde veya dışında ayrı bir dernekle kendilerini ifade etmeleri, başkaları D1 sahiplerinin aynı bir dernek kurmalarını TOFED’e karşı bir girişim olarak göstermesiyle ilk başta biz tedirgin olduk. Bu arkadaşların kendilerini TOFED’in içinde veya dışında aynı bir dernekle kendilerini ifade etmeleri, kendi sorunlarını bizimle birlikte kamu otoritelerini iletmelerine karşı değiliz. Karşı olmamamızda lazım. Hele hele girişim heyetinin içinde TOFED yönetiminden birkaç arkadaşın da olması birlikte çalışmayı ve diyaloğu geliştirir inancındayız.

TOFED Genel Kurulu sonrasında 3 Ağustos 2021 tarihinde ise firma sahipleri Ankara’da bir araya geldiler ve dernek kurma kararı aldıklarını açıkladılar. Daha sonra ben de 9 Ağustos 2021 tarihli Taşıma Dünyası Gazetesi’nde köşe yazımda Ankara Toplantısını değerlendirdim. Etkinliklerin peş peşe gelmesi ve birde tam konuşma metinlerini incelemeden bir takım yorumlarda bulundum ve o yorumların biraz amacı aştığını düşünüyorum.

Bununla ilgili yeniden bir yazı yazma zorunluluğu hissetim. Ankara Toplantısı’na TOFED Genel Kurul yönetiminde yer alan isimlerin önemli bir kısmı da katıldı. Genel Başkan Yardımcılarımız Sayın Ayhan Kara, MKY üyelerimiz Sayın Tahmaç Şengerönoğlu, Sayın Rahmi Hamurcu, Sayın Haluk Şenpolat ve Sayın Levent Birant daha birçok isim var. Bu arkadaşlar bulundukları illerdeki derneklerde de öncü konumda da olabilirler ama yine de kendilerini daha iyi ifade etmeleri ayrı bir dernek kurma da görüyorlarsa bunu da saygıyla karşılıyorum. Bu arkadaşların ayrı bir dernek çatısı altında buluşmaları bir bölünme havası yaratılmaması dileğiyle ben biraz endişelerimi yazımda dile getirmiştim.

Daha sonra Taşıma Dünyası’nda toplantıyla ilgili geniş haberini okuduğumda ve firma sahiplerinin dile getirdikleri konulara baktığımda kendilerini daha güçlü ifade etmek adına bu yapılanmaya gittiklerini gördüm. Bu toplantıya TOFED yönetiminden katılan ve yönetime seçilen arkadaşların benden daha çok TOFED’i düşündüklerini idrak ettim. Bu nedenle her zaman bardağın dolu tarafından bakmak gerektiğini de gördüm. Ben TOFED’e karşı bir harekette taraf olunmaması gerektiğini yönündeki düşüncelerimi ifade etmiştim. TOFED’deki yeni seçilen görevi itibariyle benden daha yetkili konumda olan sayın Ayhan Kara’nın yaptığı konuşmada “Bu toplantıya TOFED Genel Başkan Yardımcısı olarak katılıyorum” cümlesi zaten her türlü endişeyi ortadan kaldırıyor. Bu anlamda ben arkadaşlarımızın ayrı bir dernek kurma fikrine sıcak bakmadığım halde saygıyla karşılıyorum.

Sektör mensuplarının Hatay ve Ankara gibi toplantıları bundan sonra da başka illerde de yapmaları firmaların dert ve taleplerini dinlemeleri ama bunu yaparken de TOFED ile diyalog içinde olmalarını bekliyoruz. Kendilerine başarılar diliyorum. Netice de kamu otoritesi nezdinde Ulaştırma Bakanlığı yerel yönetimler ve belediyeler tarafında yapacağımız her girişimde arkadaşların fikirlerini alarak yapacağız. Bu anlamda TOFED yönetiminde görev alan arkadaşların Ankara Toplantısı’nda olmalarından şikayetçi olmak yerine memnuniyetimi belirtiyorum. Genel Başkan Yardımcımızın ve MYK üyelerimizin katıldığı bir toplantı da TOFED’in aleyhine bir gelişme olması zaten mümkün değildir. Ben TOFED Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ayhan Kara ve MYK üyelerinin konuşmalarını okumadan endişelendim. Bundan sonraki süreçte bölünmemeye dikkat ederek çalışmalarımızı birbirimiz ile iletişim halinde yapmamız gerektiğini düşünüyorum. 30 Ağustos 2021 tarihli Taşıma Dünyası Gazetesi’nde daha geniş bir şekilde köşe yazımda düşüncelerimi açıklayacağım.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159