MAPAR’dan DAE Turizm’e 7 Temsa Safir teslimatı

banner113

MAPAR Otomotiv, şehirlerarası ve turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösteren DAE Turizm’e 2016 model 7 adet 2+1 koltuklu 41 kişilik Temsa Safir satışı gerçekleştirdi. DAE Turizm’in bu yatırımla filosundaki araç sayısı 37’ye çıktı. DAE Turizm 2022 yılında 10 adet daha otobüs yatırımı planlıyor.

banner114
MAPAR’dan DAE Turizm’e 7 Temsa Safir teslimatı

Erkan YILMAZ- ÖZEL RÖPORTAJ

DAE Turizm 2021 Şubat ayında filosuna kattığı 20 otobüsün ardından bu kez 7 adet Temsa Safir yatırımı daha gerçekleştirdi. MAPAR Otomotiv’in Bursa şubesirde düzenlenen törenle Genel Müdür Tanju Nayır, 7 adet Temsa Safir aracı DAE Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Barış Coşkun’a teslim etti. MAPAR Otomotiv Bursa Genel Müdürü Tanju Nayır ve DAE Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Barış Coşkun Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundular.

DAE Turizm ile işbirliğimiz devam edecek

Temsa Safir otobüslerin DAE Turizm’e hayırlı olmasını dilediklerini belirten Mapar Genel Müdür Tanju Nayır, “Şubat ayında hayata geçer 20 araçlık işbirliği bugün 7 adet Temsa Safir ile devam ediyor. DAE Turizm gerek şehirlerarasında gerekse de turizm tarafında işini iyi yapan, müşteri memnuniyetine önem veren bir şirket. İşbirliğimizin 2022 ve sonrasında da devam edeceğine inanıyoruz. MAPAR Otomotiv olarak müşterilerimizin her süreçte yanında olmaya ve destek vermeye devam edeceğiz. Temsa Safir otobüsler DAE Turizm’e hayırlı, uğurlu olsun ve bol kazanç getirsin” dedi.

Bu otobüsler de Kamil Koç Bodrum hattında hizmet verecek

Yeni otobüs yatırımlarının bir anlamda 2022’ye hazırlık olduğuna da dikkat çeken DAE Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Barış Coşkun, “Turizm taşımacılığı faaliyetimizin yanı sıra babam Turgut Coşkun, Kamil Koç’un Bodrum işletmeciliğini de yapıyor. Bu alanda 2021 yılını çok başarılı geçirdik ve yolcu potansiyeli daha da yukarıya çıktı. Bu başarı da bizi yeni otobüs yatırımına yöneltti. Bu araçlar Kamil Koç’un Bodrum hattı filosunda yerini alacak. Daha öncesinde kış mevsiminde kesilen hatları biz devam ettirme kararı aldık. Şehirlerarası tarafında gayet iyi bir sezon geçirdik ve biz bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Kamil Koç ile çalışmaktan çok memnunuz. Kazancımız da, yolcu potansiyelimiz de iyiydi. Şubat ayındaki yatırımımızı da ‘iyi ki yapmışız’ dedik. Yatırımı yaparken ki beklentimizin de üzerine çıktık. Pandemi nedeniyle de araç fiyatları da uygundu. Babamız Turgut Coşkun’un bu sektördeki edindiği tecrübenin de katkısı çok büyük bence. Çünkü çok mantıklı bir yatırım olmuş. Şehirlerarası tarafındaki bu olumlu süreç bizi yine yatırıma yöneltti. 7 adetlik alımla şehirlerarası tarafta çalışan araç sayısı 28 oldu” dedi.

2022’de işler iyi olacak ve otobüs talebi çok olacak

Şubat ayında filolarına kattıkları araçlarında ikinci el olduğunu ve yeni yatırımı daha çok ikinci el olarak yapmayı seçtiklerini belirten Barış Coşkun, “Şubat ayında yaptığım açıklamada, ‘10 civarında otobüs yatırım planımız var” demiştim. Bunun 7 adetini gerçekleştirmiş durumdayız. Otobüs yatırımında bizim tercihimiz ikinci el oluyor. Biz Sıfır araç yatırımına pek fazla sıcak bakmıyoruz. Sebebi de Euro bazlı satıldığı için sıfırı yakalayabilmek gerçekten çok zor. Mümkün mertebe düşük kilometreli, kurumsal firmalarda çalışmış, bakımları zamanında yapılmış araçları tercih ediyoruz. 2022 yılında hem turizm tarafında, hem şehirlerarası hem de ihale tarafında çok ciddi bir araç ihtiyacı olacağını düşünüyoruz. Son birkaç yıldır piyasaya sıfır araç girişi azaldı. Daha önce ikinci el araç ihracatı da olmuştu. Mevcut filolardaki araçlar da yaşlanmış durumda. 2022 Nisan ayında 8-10 civarında yine otobüs yatırımı yapma planımız var” dedi.

MAPAR Otomotiv ile yaptığımız ticaretten çok memnunuz

Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin’in yeni yatırım süreçlerinde her zaman çok önemli destekler verdiğini de belirten Barış Coşkun, “Filomuzda hizmet verecek kalitede araçların temininde Sayın Yalçın Şahin her zaman çok iyi destek veriyor. Aynı zamanda baba dostudur. Yapmış olduğu ticaretten çok memnununuz. Her sattığı aracın, yaptığı her ticaretin arkasında duruyor. Her zaman yakın ilişki içinde olduk. Bizi isteklerimiz noktasında hiç kırmadı, gerek serviste, gerekse yedek parça desteğinde, araçların geçmişiyle ilgili doğru bilgileri almamızda hep destek oldu. Onun içinde bundan sonraki yatırımlarımız kesinlikle MAPAR ve Yalçın Şahin ailesi ile olacak” dedi.

Turizm tarafında 2022 için beklentimiz yüksek

DAE Turizm olarak kamu ihalelerinde de yer aldıklarını da vurgulayan Barış Coşkun, “Belediyelerin ve kamu kurumlarının düzenlediği turlarla ilgili yapılan ihalelere katılıyor ve bu alanda çok başarıyla hizmet veriyoruz. Turizm tarafında biz İstanbul merkezli hizmet veriyoruz ve İstanbul’da pandemi nedeniyle turizm taşımacılığı bir nebze canlansa da eski seviyelerinden çok uzak. Şu anda turizm tarafında 9 araçlık bir filomuz var. Turizm için 2022 beklentimiz yüksek. Özellikle Mart ayı ve sonrasına ön rezervasyonlar yapılmaya başlandı ” dedi.

Temsa Safir tercihimiz

Temsa Safir araçların işletim maliyetlerinden memnun olduklarını da ifade eden Barış Coşkun, “Yedek parça bulunurluğu, ve yedek parça maliyeti, düşük yakıt tüketimi Temsa Safir araçları almamızda önemli etkenler. Ayrıca bakım süreçleri de satış sonrası hizmetlerinden de memnunuz. Temsa Safir tercihimizde bir etkende 41 koltuklu olması” dedi.

Minimum borçla yatırım yapıyoruz

yıl hareketlilikte pandeminin seyrinin de çok belirleyici olacağını belirten Barış Coşkun, “Ben artık bu süreçten sonra yeni bir kapanma yaşayacağımızı düşünmüyorum. Aşılanma süreciyle birlikte bu seyir umarız daha kontrol altına alınır. Biz yine de önlemlerimizi alıyoruz. Minimum borçlanmalarla yatırım yapan firmayız. Son yaptığımız yatırımda borç yok denecek kadar az. Mümkün mertebe sağlam adımlarla yürümeye çalışıyoruz. Biz daha fazla otobüs yatırımı yapalım mı diye de düşündük ama riske girmemeyi tercih ettik. Artık ticaret farklı bir boyut halini aldı. Herkes daha güvenilir ticaret yapmak istiyor. Bizde bu anlayışta gidiyoruz. Yine de kapanma olursa araçları parka çekip süreci izleme imkanımız var. Şirketimiz aile şirketi. Beyin bölümünde babamız var. Alt bölüm benim idaremde. Bakım sürecini de kardeşim yönetiyor. Lastikleri, yağı, yedek parçaları toplu alıyoruz. Gelirlerimiz arttı, giderlerimiz de arttı. 6 ay önce 2 bin TL’ye aldığımız lastikler şu an 3 bin-3 500 TL civarında. Yağ değişimi 2500-3 bin TL iken 4 bin 500-5 bin TL’yi bulmaya başladı. Ama MAPAR Otomotiv’in bu süreçte bize destekleri çok oluyor” dedi.

Kaptanlar aldıkları her kuruşu hak ediyorlar

Yaş sınırının 69’e çekilmesi mantıklı bir adım oldu. Sıkıntı çok büyük. Üstelik iş hareketliliği 2018-2019 seviyesinde değil. Birçok kaptan lojistik tarafına yöneldi. Kaptan ihtiyacı büyüyünce ödenen ücretlerde arttı. Kaptanlarımızın en çok dikkat ettiği husus sağlıklı ödeme. Çalışanlarımızın ayın belirli günü avans, belirli günü de maaşı gecikme olmadan yatırılıyor. Ayrıca özlük hakları noktasında çok titiz davrandığımız için şoför sıkıntısı çok yaşamıyoruz. Herkesin buna dikkat etmesi gerekiyor. 26 yaşın 22’ye çekilmesi talebine katılmıyorum. Uzun yol kaptanlığı tecrübe gerektiren bir iş. Kesinlikle çok emek verilen bir iş kaptanlık. Kaptanların hakkının hiçbir zaman yenilmemesi gerekiyor. Aldıkları her kuruşu hak ediyorlar. Biz yatağımızda uyurken, onlar yollarda oluyor. Bizim araçlarımız, yolcularımız onlara emanet. Kaptanlık tecrübe gerektiren bir iş.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159