23.01.2017, 12:20

Diklenmeyin, dik durun!

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün meslek içi sorunları yanı sıra dorudan dışarıdan etkileyen birçok sorunu var. Doğrusunu söylemek gerekirse dışarıdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle kendi sorunlarımızla yüzleşemiyoruz bile. Önce söyleyelim: Merkezi iktidar, her ne kadar Ulaştırma Bakanlığından gelmiş bile olsa, otobüsçüye sorun üstüne sorun yüklüyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün mecburi tutulması biz otobüsçüler için olduğu kadar yolcular için de sıkıntı doğuruyor. Bakın, kar yağdı, Yavuz SSK kapandı. Niye? Çünkü sadece bir girişi var da onun için. Yan yollar, giriş çıkışlar tamamlanmadı, dolayısıyla sıkıntı daha da büyüdü. Haberlerde izlemişsinizdir, şehrin içine yansıyor tıkanıklık. Hani çözüm olacaktı? Yanlış anlaşılmasın; tabii ki iyi oldu köprünün yapılması. Ancak zamanlamasında bir sorun var. Demek ki daha geniş perspektifle bakılmalı, daha farklı parametreleri göz önüne almalı. Avrasya Tüneli kullanıldıkça köprülerin trafiği iyiden iyiye rahatlayacaktır. 

Ülkemizin ana ulaşım sistemi karayoludur. Otobüsle yolcu taşımacılığı da bu sistemin ana omurgasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğimiz bir şekilde federasyon enflasyonu yaşıyoruz. Bu kadar çok federasyon her kafadan bir ses çıkması demektir. Bu da amaç ve hedef birliğini önler. Kamyoncular, Yavuz SSK üzerinde eylem yaptı. Hatırlayanlarınız olacaktır. Belge konusunda da eylem yapıp fiyatları düşürmüşlerdi. Otobüsçünün 3-4 katı belge ücretini eylem yaparak otobüsçünün 3-4 katı düşüğüne bağladılar. Onlarda bizimki kadar dernek da yok, federasyon da yok. Onların firma sahipleri otobüsçüler kadar da sosyal değil ve kamu üzerinde etkisi yok. Ama kamyoncular haklarını alabiliyor. 

Bizse dik durmayı beceremeyen ama diklenmeyi marifet sayan federasyon yöneticilerimiz tarafından sürekli susturuluyoruz. Sadece konuşuyor bizim yöneticilerimiz, onda da ne dediklerini kendileri bile bilmiyor. 

Galip Ağa’ya seslenmek istiyorum. Kendin için hukuku işlettin ve işlettirdin, ama otobüsçü için, sektör için ne bekliyorsun? Otogarda bir dolaşın, bakın otobüsçüler ne konuşuyor. Benim minik kuşlarımdan biri, “Kamyoncular eylem yaptı. Bizimkiler de yapabilir mi?” diye sormuş, bakalım ne cevap verecekler diye… Ben de şöyle birkaç kişiye sordum, aldığım cevabı burada yazmasam da anlarsınız siz. Bir harfi eksik “tesis” lazım, tesis! Bir de mangal kadar yürek. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159