Akaryakıt denetimi yollarda yapılsın

banner113

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İmran Okumuş, kaçak akaryakıt ve 10 numara yağ kullanılmasının önüne geçilmesi için trafikte seyreden ağır vasıtalı araçlara yakıt kontrolü kuralı getirilmesini, bunun için akaryakıt kontrol birimi kurulmasını ve kaçak akaryakıt kullanan araçların trafikten men edilmesini istedi.

banner114
ENERJİ 05.08.2014, 13:50 06.08.2014, 14:32 Taşıma Dünyası
Akaryakıt denetimi yollarda yapılsın
PÜİS olarak, kaçak akaryakıt kullanımına karşı tüm birimleri ile mücadele ettiklerini belirten İmran Okumuş, “Türkiye’nin her bölgesinde kontrol yapılsın. Kaçak yakıt ve 10 numara yağ kullanımı gezici marker cihazı ile yapılacak denetimlerde kolaylıkla tespit edilebilir. Geçen yıl PUİS tarafından yapılan araştırmalara göre, 10 numara yağ ve kaçak akaryakıt kullanımı nedeniyle 4 milyar dolar vergi kaybı yaşandı. 10 numara yağ, kaçak yakıt, aynı zamanda haksız rekabet olarak otobüsçüyü etkiliyor. Bir de bunun yanında yaşanan can kayıpları var. Biz EPDK Başkanını ziyaret ettiğimizde, kaçak akaryakıtın önüne geçilmesi için akaryakıtta tavan fiyat gibi taban fiyatın da belirlenmesi gerektiğini söyledik. 

Kâr marjı belli

Türkiye’de akaryakıtın kar marjı belli. Ana dağıtım ile bayinin marjı belli. Bu marjın altında kim satış yapıyorsa kaçak akaryakıt satışı yapıyordur. Biz bu konuda, İçişleri Bakanlığı’na, valiliklere, emniyet müdürlüklerine başvuruda bulunduk. 2013 yılında dönemin Giresun Valisi, şu anda Edirne Valisi olarak görev yapan Sayın Dursun Ali Şahin kaçak akaryakıt denetimlerine yönelik büyük destek vermiş ve Giresun il sınırlarında kaçak akaryakıt satışını önlemişti.  Geçen hafta PÜİS olarak İzmir’de verdiğimiz iftar davetinde İzmir Emniyet Müdürü’nden destek istedik” diye konuştu.

Akaryakıt kontrol birimi kurulsun 

Türkiye’de kaçak yakıt kullanımının denetimlerle engellenebileceğini savunan Okumuş, “Nasıl bir şoför ehliyetsiz araç kullanamıyorsa, muayenesiz araç yola çıkamıyorsa, araç deposunda markersiz yakıt kullanan da trafikten men edilmeli. Akaryakıt kontrolü diye bir birim kurulsun. Türkiye’de bir günde 30 otobüs, kamyon, ağır vasıta bağlansın, kimse kaçak yakıt kullanacak cesareti gösteremez. Kaçak yakıt olup olmadığını anlayacak cihazlar var. Cihaz örnek alıyor ölçüyor; markerle mi, markersiz mi; evet veya hayır diyor. 1 dakikada sonuç veriyor. Bunun yapılması lazım. Aracı trafikten men edeceksin, bir daha trafiğe çıkmayacak. Trafikte seyreden ağır araçlara yakıt kontrolü getirilmesi ve kaçak yakıt kullanan araçların trafikten men edilmesi gerekir” dedi.

Kaçak akaryakıt ile mücadele ediyoruz 

İmran Okumuş, Ulusoy-Varan Genel Müdürü olarak kaçak akaryakıt kullanımının önüne geçmek için denetimler yaptıklarını belirterek, “Arkadaşlarımız Türkiye’nin her yerinde görevdeler. Her kim kullanmışsa onun şirketle bağını kesiyoruz. Meslektaşlarımıza, firma sahiplerine sesleniyorum; onlar da bizim gösterdiğimiz duyarlılığı gösterirlerse, otobüs sektörü en azından acı verici olaylarla karşı karşıya gelmez. Biz PÜİS olarak Türkiye’nin her neresinde olursa olsun, kaçak akaryakıt ile mücadele eden bir sendikayız. Bizim telefonlarımız sendikamızın web sitesinde var. Kaçak akaryakıt gören bize ihbar edebilir, biz de yetkililere iletiriz.  Düzgün çalışan bayilerin de bundan zarar görmemesini istiyoruz” dedi.

Bayram kazasız belasız geçti 

Okumuş, üç günlük bayram tatilini de değerlendirdi. Kendi firmaları açısından sevindirici yanının, herhangi bir trafik kazası yaşanmaması olduğunu söyleyen Okumuş, Ulusoy-Varan olarak yolcularını gidecekleri yere güvenli ve rahat şekilde ulaştırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.

Hızlı Tren gelişmişliğin göstergesi 

Geçtiğimiz günlerde hizmete giren İstanbul-Ankara hızlı treninden bayram dolayısıyla etkilenmediklerini, önümüzdeki günlerde etkisinin daha net anlaşılabileceğini dile getiren Okumuş, “Hızlı tren sektörü etkileyecek. Hızlı tren bir ülkenin gelişmişliğinin göstergesidir. Türkiye’de hızlı trenin daha geniş alanlara ulaşması gerekir. Ancak hızlı trendeki fiyat politikasının sektörle alakalı, paralel bir şekilde belirlenmesi lazım, sektöre zarar vermeyecek bir şekilde planlanması lazım. Belirlenen 70 lira bilet fiyatını normal bir fiyat olarak görebiliriz”  ifadelerini kullandı. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159