Üretim maliyetleri yüzde 10 artacak

banner113

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile takım tezgahları başta olmak üzere birçok makine gümrük vergisi yatırım teşviki kapsamından çıkartıldı. Kararın yılda 60 milyar dolar civarında ihracat yapan otomotiv, beyaz eşya, savunma ve havacılık gibi lokomotif sektörlerin yatırım ve üretim maliyetlerini yüzde 10 üzerinde artıracağına dikkat çeken Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık,“GTİP kodlarının alt açılımının yapılarak, Türkiye’de üretimi olmayan makine grupları gümrük vergisi teşvik kararı genel çerçevesinden çıkartılmalı” dedi.

banner114
ENERJİ 15.10.2021, 13:13 Erkan YILMAZ
Üretim maliyetleri yüzde 10 artacak

Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği(TİAD) Başkanı Fatih Varlık, gümrük vergisi yatırım teşviki kararında yapılan değişiklikle ilgili açıklamalarda bulundu. Sektörün vergi sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşan Varlık, alınan kararla sanayi yatırım maliyetlerinde yüzde 10’dan fazla artış yaşanacağını, bu artışın pandemide Avrupa, Çin ve Hindistan’dan Türkiye'ye yönelen siparişlerin kaybedilmesine yol açabileceğini söyledi.

Sektörün ihracata katkısı 24milyar dolar

Fatih Varlık, takım tezgahlarının Türkiye ithalatındaki payının düşük olduğunu ancak ihracata dolaylı katkısının 2021 sonunda 24 milyar dolardan fazla olacağının altını çizdi. Kararname değişikliğinde GTİP kodlarının alt ayrımı yapılmadan ana çerçevede tanımlanması nedeniyle sorunlar yaşandığına vurgu yapan Fatih Varlık, mevcut GTİP kodlarıyla karar alındığından dolayı Türkiye’ye yapılan ithalatın neredeyse yüzde 90’ının etkilediğini dile getirdi. GTİP kodlarının bir alt açılımının yapılarak, öncelikle Türkiye’de hiç üretimi olmayan makine gruplarını genel çerçeveden ayırmanın çözüm olabileceğini ifade etti. Fatih Varlık, takım tezgahlarının çok ciddi bir üretici kitlesini etkilediğine işaret etti ve şöyle konuştu; “GTİP kodlarının alt açılımıyla sorunbir nebze olsun çözülebilir. Bu konuda Ticaret Bakanlığı hızlı bir şekilde girişimde bulunmalı. Bu ürünlerin kararnamenin kapsamından çıkartılması öncelikli talebimiz.”

Üretim adetleri ihtiyacı karşılamayan tezgahlar bu karardan hariçtutulmalı

Alınan karar ile makine ve teçhizat alımlarında sanayicilerin yerli üretim mallarına yönelmesi ve böylece ithalatın önüne geçilmesinin amaçlandığını da sözlerine ekleyen Varlık, “Alınan bu karar otomotiv, otomotiv yan sanayisi, beyaz eşya, savunma, havacılık, medikal, kalıpçılık gibi sektörlerin üretim maliyetlerinde yüzde 10 ila 20 oranında artışa yol açabilir. Bu artışın önüne geçmek için; yatay işleme merkezleri ve tornalama merkezi gibi tamamen ithal edilen ve ülkemizdeki üretim adetleri ihtiyacımızı karşılamaktan çok uzak olan dik işleme merkezi, taşlama tezgahı ve takım bileme tezgahlarının bu karardan hariçtutulması gerekiyor. Teşvik kapsamından çıkartılan makine ve ekipmanlar Türkiye’deki üretim ana sanayinin ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşana kadar dışarıdan teminine devam edilmek zorunda. Alınan kararın ana sebeplerinden bir diğeri kalite algısı düşük Çin, vb. ülkelerden ithalatın önüne geçmek olsa da Çin ile son 20 yılda yapılan ithalatın toplam ithalat içerisindeki payı sadece yüzde 4,8 seviyesinde seyrediyor. Sektörün dünyadaki hakimi olan Almanya, İtalya, Güney Kore, Japonya ve Tayvan’ın payı ise yüzde 83,2 seviyesinde seyrediyor” diye konuştu.

“Makine ve teçhizat sektöründe yerlileşme oranında artış olmayacak”

Gümrük Vergisi teşvikinin kaldırılmasının ihracatı da olumsuz yönde etkileyeceğini kaydeden Varlık, sözlerini şöyle tamamladı:“Alınan kararla sanayicinin ihtiyacı olan ve ülkemizde üretilemediği için ithalatı zorunlu olan makine ve teçhizat sektörünün yerlileşme oranında artış olmayacak. Aksine sektörde haksız rekabet, fiyatlarda artış gibi olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Özellikle, pandemi döneminde imalat sanayinde büyük üretici ülkelerde üretim durdu ve Türkiye’ye talep arttı. İmalat sanayinde yakalanan ihracat fırsatını kaçırmamak ve küresel ölçekte rekabeti sürdürülebilir hale getirmek için kararın yeniden gözden geçirilmesi, GTİP kodları ayrımının iyi yapılması gerekiyor.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159